Ny bog: Barnets bedste – efter skilsmissen

Ny bog: Barnets bedste – efter skilsmissen

Det er lige nu, at skilsmisseraten er højest. September måned, hvor man har lagt sommerferien bag sig. Ruth Juul har skrevet en ny bog med titlen »Barnets bedste – efter skilsmissen«, hvor hun opfordrer til, at du ser en skilsmisse fra børnenes perspektiv, og at man som forælder sluger sin egen retfærdighedsfølelse. Noget, moderne forældre ikke altid er så gode til.

Ruth Juul er familierådgiver, tidligere skoleleder og konfliktmægler og jeg har samarbejdet med Ruth om komplekse familiekonfliktmæglinger. Jeg opfordrer altid parterne til at læse “Barnets bedste” og rådet bliver som regel både modtaget og fulgt.

”Barnets bedste – efter skilsmissen” er bygget op på den måde, at der kapitel for kapitel gives en let forståelig teoretisk og også praktisk beskrivelse af de problemstillinger, som opstår i hele den omkalfatring en skilsmisse er.

Hvert kapitel sluttes af med et par korte spørgsmål. De ser enkle ud, men det er de ikke. Derimod er de meget vigtig. De er gode til refleksion.

”Kan du rumme og imødekomme dit barns følelser? Kan du adskille dine egne følelser fra dit barns? Har Jeres børn ét liv i to hjem eller to halve liv i to halve hjem?” Ah – det er ikke så enkelt, som det kan se ud.

Et af Ruth Juuls mange gode pointer lyder: ”Børns adfærd kan være et signal til de voksne om at se deres behov. Børn har brug for voksne, der hører efter. Børn går stille med deres egne tanker og spørgsmål, men har brug for svar”. Børn har brug for voksne, der hører efter – tag den. Efterlev den og se, hvad der sker.

– Skilsmissen har igennem de sidste par generationer været defineret som en måde at tilstræbe sig frihed på. Men vi har underkendt, hvor stor en smerte vi ofte medfører både os selv og vores børn. Vi aner ikke, hvad vi skal gøre, derfor har jeg valgt, at den første del i bogen handler om, når livet står på hovedet. Vi må erkende, at vi under skilsmissen befinder os i en voldsom følelsesmæssig tilstand, understreger forfatteren og tilføjer:

– Når du går fra din partner, går du også fra en del af sine børns barndom. Børnene har brug for at blive ordentligt set og hørt. Hvordan kan vi hjælpe dem. Jo, vi skal lære at blive ved med at spørge dem, hvad de tænker og hvordan de har det, selvom det gør ondt. Jeg er ikke fortaler for, at man for alt i verden skal blive sammen, men mange giver for hurtigt op. Og min erfaring siger mig, at flere ville blive sammen, hvis de gav det noget mere tid, og min bog er skrevet til dem, der har taget beslutningen og er flyttet fra hinanden, fortæller Ruth Juul.

– Skilsmisse er altid en kæmpe livskrise. Jorden ryster under dig. Børnene bliver rystede og økonomien bliver typisk dårligere, når én husholdning bliver delt op i to. Det er aldrig nemt. Det kan ikke undgås at give uro, når to nye hjem skal fungere med delebørn, siger forfatteren Ruth Juul og tilføjer:

– En af bogens vigtigste pointer er at gøre forældre bevidste om de valg, som de træffer. I dag er det en tredjedel af alle danske børn, der er skilsmissebørn, det er vigtigt, at de ikke bliver vor tids uægte børn, men vi formår at tage ansvaret på os. I dag er der alt for mange, både børn og voksne, der lider under en skilsmisse.

Børn kan godt tåle en livsudfordring som en skilsmisse, men hvis de ikke bliver mødt i den, får de det svært. Og skilsmisse er en signifikant risikofaktor i en barndom. Det kan vi ikke komme udenom. Det betyder, at vi skal tage det alvorligt.

Skilsmissen er blevet hverdag for os danskere. Så meget at forældre ofte tror, at de skilsmisseramte børn finder de andre skilsmissebørn i skolegården og taler med dem om, hvordan livet er, når mor og far ikke længere er sammen.

“Det gør de ikke. Og når jeg har teenagegrupper og spørger dem om, hvad de ville ønske deres forældre gjorde, svarer de som regel: ‘De kunne jo spørge, hvordan vi har det’. Det burde jo være det helt indlysende spørgsmål at stille”, siger Ruth Juul.

Bogen omtaler konflikten – hvad er det for en størrelse. Hvordan vokser og udvikler den sig. Hvilke trin skal du kende og forholde dig til. Ruth Juul taler om, at skilte skifter rolle fra at være et ægtepar til nu at blive kolleger omkring børnene.

Ruth Juul har skrevet en bog, som alle forældre på vej til eller i gang med en skilsmisse bør kende. Kender du nogen i den situation, så giv dem gerne et tip.

“Barnets bedste” kan købes direkte hos forlaget: barnetsbedste@kondia.dk – pris 249 incl. moms + porto eller hos boghandleren.

Læs også:

Skilsmissemediation gør en forskel

Har din advokat tilbudt dig mediation

Hvad siger klienterne om mediation?

Hvorfor fravælges mediation – og dyrere løsninger vælges til?

Løs selv din konflikt – sådan

Vil du skabe en taber – så bliv skilt

Hvem skal du vælge som mediator ved skilsmisse?

Jura som konfliktløser – giver forkerte resultater

 

Scroll til toppen