13 rigtige fra Hendes majestæt Dronningens nytårstale

13 rigtige fra Hendes majestæt Dronningens nytårstale

13 rigtige fra Hendes majestæt Dronningen, der den 31. december holdt sin nytårstale nummer 47. Det skete i år fra Havesalen på Fredensborg Slot. Det er ellers normalt, at talen holdes i Dronningens modtagelsesværelse i Christian IX’s Palæ på Amalienborg, hvor Dronningen til hverdag blandt andet modtager statsministeren og udenrigsministeren, når de er i referat hos Dronningen, og hoffets medarbejdere, når de har foretræde for Dronningen.

Hendes Majestæt har residens som følge af renoveringen af en større underjordisk afløbsinstallation på Amalienborg Slotsplads ved Amaliehaven. Hendes Majestæt har tidligere holdt nytårstalen i Havesalen i 1979, 1980, 2014 og 2015, hvor der også var renoveringsprojekter i og omkring Amalienborg.   Det er en særlig dansk tradition, at regentens nytårstale bliver sendt direkte. I 1941 skete det første gang, da Christian 10.s nytårstale blev radiotransmitteret, og i 1958 tv-transmitterede Danmarks Radio for første gang nytårstalen, der dengang blev holdt af Frederik 9.

Kong Frederik 8. introducerede i 1909 den afsluttende bøn i nytårstalen: “Gud bevare Danmark”, der senere blev genoptaget af Kong Frederik 9., og som endnu fungerer som afslutning på Dronningens nytårstaler. Kong Christian 10. sluttede ligeledes sine nytårstaler med en bøn om velsignelse af nationen, hvilket fik en særlig symbolsk betydning under Tysklands besættelse af Danmark i 1940-45.

Såkaldte kongehuseksperter – hvad det så end er – har ifølge den danske verdenspresse udtalt, at talen manglede “kant”. Det er jeg ikke enig i. Jeg synes det var en fremragende tale, hvor der var klar besked til børn, unge og voksne – nye og gamle. Der blev løftet en royal pegefinger overfor menneskeheden, men hvor nogle, måske ikke mindst i den finansielle sektors øverste lag, må have følt sig hårdt ramt. “Det gør mig trist, hvis moralen skrider. Hvad bliver der så af almindelig anstændighed? Man skal kende forskel på dit og mit, på rigtigt og forkert. Det burde ikke være så svært”, sagde Dronningen og så lige ind i stuerne rundt i kongeriget.

Nytårsta

 

 

 

 

Jeg har plukket 13 citater fra talen. Hver og en indeholder sund livsfilosofi, som vi alle bør tage med os videre med tak til vores dronning.

 1. Alt, hvad vi oplever, sætter spor og giver erfaringer, gode som mindre gode. Dem må vi bære med os videre i livet.
 2. Bliver fremgang også omsat til fremskridt?
 3. Vores land bliver rigere. Men bliver vores liv rigere?
 4. Det er så nemt at skrive en kommentar eller at dele et billede på de sociale medier, som kan være krænkende og efterlade dybe spor.
 5. Det er, som om flere siger ”se på mig” og færre har øje for andre.
 6. Jeg kan godt frygte, at eftertanken og omtanken bliver klemt og glemt.
 7. Man er ”online” hele tiden – og man glemmer, at der faktisk er et menneske i den anden ende.
 8. Vi tager os ikke tid til at forstå hinanden og vi glemmer at respektere hinanden og passe på hinanden.
 9. Man skal give sig tid til at mærke, om en ven er ked af det.
 10. Det øger tilliden, når vi mødes menneske til menneske og taler med hinanden.
 11. Hvis rødderne er syge, kan træet ikke stå, og det vil tage mange år for et nyt træ at vokse sig stærkt.
 12. Med betroede positioner følger et særligt ansvar og en særlig pligt til at gøre sit bedste, dér hvor man er sat.
 13. Vi skal have omtanke for fremtiden. Vi skal tænke os om i tide.

Læs Dronningens nytårstale her

Nytårstalernes historie

Scroll til toppen