Kronprinsen løber sig ikke til almindeligheder

Kronprinsen løber sig ikke til almindeligheder

“Er det en regents opgave at repræsentere det liv, som i forvejen kendetegner så mange danskere fyldt med sport, familieliv, rockmusik, korrekt tolerance og et noget uformuleret forhold til religion? Eller skal han repræsentere noget mere”?

Kronprinsen

Sognepræst Sørine Gotfredsen

Sådan spørger sognepræst Sørine Gotfredsen i Berlingske. Hun svarer selv: “Svaret er vist givet”. Underforstået: kronprinsen skal være som moderen, der “mestrer kunsten at gøre vores horisont større. Som et religiøst menneske kan hun sige sætninger, som mange tøver med at formulere”.

Kort sagt: kronprins Frederik er for almindelig og for tæt på almindelige danskere. Dette er for alvor blevet afsløret af det berømmede Royal Run, hvor jeg fornemmer, at Sørine Gotfredsen hellere havde set kronprinsen indkalde os til fødselsdagsgudstjenester i landets kirker end til familieløb af overkommelig længde.

Dronning Margrethe var naturligt tøvende, da hun tog over i 1972. Hun valgte modigt sin egen stil. Meget forskellig fra Kong Frederik den IXs. Derfor har hun formået at holde sammen på et kongehus, der har overlevet 1968-følgevirkningerne og So Me-tidens mange udfordringer. Ja, Dronningen har gjort det så godt, at kun en lille håndfuld republikanere – uden held – i søndags forsøgte at ødelægge alle os, der fyldte slotspladsen for at fejre vores kronprins.

Men – verden skal ikke forlænges med brædder og derfor skal vores kronprins selvfølgelig ikke være en klon af vores dygtige dronning. Han skal være sig selv. Synes jeg.

Kronprinsen

Kronprinsesse Mary taler for kronprins Frederik

“Du kan tale med alle, og du tror på, at vi alle kan bidrage; at vi altid kan lære noget af hinanden, fordi vi aldrig oplever livet ens. Du opfatter os som forbundne på tværs af forskelligheder. Og jo flere perspektiver, jo større udsyn”, sagde kronprinsen søndag i en fantastisk fødselsdagstale. Evnen til at tale med alle, lysten til at vedkende sig interesse for og viden om kunst, musik, sport og konkurrence og til at dele det med os andre, er ikke, som Sørine Gotfredsen synes at mene, et udtryk for, at kronprinsen er god nok. Befinder han sig for langt under bjælken eller hvad mener hun? Jeg synes, at hans klaviatur tværtimod er en kvalitet, som passer fint ind i den tid hvor kronprinsen skal videreudvikle evnen til at bestride – og siden de facto at bestride – kongehvervet.

Sørine Gotfredsen insinuerer, at kronprinsen alene har en fysisk og ikke en åndelig dimension og hun frygter, at han drukner i mængden af almindeligheder. Den frygt vil jeg kalde noget overdrevet. Kronprinsen skiller sig klart ud fra mængden, ikke kun når han graver sig under bjælken, men også når han i øvrigt træder frem, så vi kan se ham. Modsat flere af vores toppolitikere og andre med privilegier mener kronprinsen for eksempel, at hans børn skal gå i folkeskole og de skal ikke bringes dertil i bil, men på ladcykel. Henset til kronprinsens baggrund og muligheder er det ikke almindeligheder, men ualmindeligheder. Han har valgt at tage hånd om sine børn og sin familie og vær sig selv bekendt. Det og hans hele adfærd vidner om en åndfuldhed og kronprinsen bliver en vigtig rollemodel for mange, der i den travle hverdag overser denne værdi.

Skal det forhold, at flere end 70.000 mennesker løber med kronprinsen tages om udtryk for, at manden mangler en åndelig dimension? Eller betyder det, at han i virkeligheden bedre end en sognepræst formår at stige ned fra talerstolen og være til stede i nuet på nutidens præmisser? Uden det betdyder, at han er en intellektuel nullitet?

Kronprinsen har – igen med kronprinsessens fine ord – “altid afsøgt grænser, og har insisteret på at forme rammen efter mennesket og ikke ladet rammen forme ham selv. Han har ladet sin passion være et kompas, og han har udlevet farens livstilgang; at der i det skæve og det overraskende ofte ligger en berigelse begravet”. Åndfuldt.

Kronprinsen løber sig ikke til almindelighed. Han forstiller sig ikke og selvom han har en særlig livsopgave, så lider han ikke af berøringsangst. Han har berøringslyst. Kronprinsen kender sin plads, endda så godt, at han ikke behøver vise det med magtsymboler – det er OK at bevæge sig blandt almindelige mennesker. Vi er mange, der glæder os over en moderne, tænksom og vidende kronprins med en god personlighed. Tak for det.

Sørine Gotfredsen i Berlingske 27.05.2018: Kronprinsen må ikke løbe sig til almindelighed

Kronprinsesse Marys tale til kronprinsen på TV

Kronprins Frederik kommenterer talen

Scroll til toppen