Politikerne lyttede – lov om fremtidsfuldmagter blev bedre

“Folketinget bør tænke sig om og ændre lovforslaget om fremtidsfuldmagter på i hvert fald ét område. Ellers vil der opstå en række triste misbrugstilfælde. Det bør naturligvis undgås”. Sådan skrev jeg på min blog den 6. april 2015. Dengang var der fremsat lovforslag om fremtidsfuldmagter. Den lov er nu vedtaget og det er blevet en bedre lov end der blev lagt op til.

Min kritik gik på at der var lagt op til, at fremtidsfuldmagten alene skulle kunne udarbejdes digitalt. Dertil anførte jeg: “En fremtidsfuldmagt skal først anvendes, når fuldmagtsgiver ikke længere selv kan kontrollere, hvordan den bliver brugt. Der er en betydelig risiko for misbrug og derfor bør loven indeholde samme retsgarantier som kræves ved oprettelse af testamente. Det vil være meget let og enkelt, hvilket kendes fra årelang praksis på testamenteområdet”.

Jeg fik sammen med to kolleger, advokat Lone Brandenborg og advokat Johan Hartmann Stæger foretræde for Folketingets retsudvalg. Vi drøftede oplægget med retsordførerne og forklarede, at vi fra vores daglige arbejde desværre ser mange eksempler på misbrug, også af NEM-ID.

Jeg kritiserede i mit blogindlæg politikere, som ganske enkelt ikke forstod vores betænkeligeheder.

Heldigvis lyttede politikerne, da vi kom frem til målstregen. I lovens § 3 er det nu bestemt, at “en fremtidsfuldmagt skal for at være gyldig oprettes skriftligt i Fremtidsfuldmagtsregisteret ved anvendelse af den digitale løsning, som stilles til rådighed herfor, og vedkendes for en notar”.

Nogle vil tænke, at det er besværligt, men det er jeg ikke enig i. Vi har i dag et meget velfungerende notarsystem, hvor et møde om sådan en fuldmagt tager fem minutter og gebyret er på kun 300 kroner. Til gengæld opnås der sikkerhed for at den, der opretter fuldmagten også  “er i stand til fornuftsmæssigt at oprette fremtidsfuldmagten” og det skal noteres hvem der er til stede ved notarforretningen og om andre omstændigheder, som kan være af betydning for fremtidsfuldmagtens gyldighed.

Du kan læse mere om fremtidsfuldmagter og bestille din gratis tjekliste her

Opfordring til politikerne: Fremtidsfuldmagter skal oprettes på samme måde som testamenter

Scroll til toppen