Få tjekliste til din fremtidsfuldmagt

Få tjekliste til din fremtidsfuldmagt

Fremtidsfuldmagt.

Har du brug for en fremtidsfuldmagt? Få min tjekliste.

En fremtidsfuldmagt kan – måske – gøre livet lidt nemmere for dine nærmeste. Den dag du ikke selv kan tage hånd om dine personlige- eller dine økonomiske forhold. Eller ingen af delene. Det har vi normalt ikke fokus på – for vi regner med, at alt vil fortsætte, som det er nu. Det kan vi bare ikke være sikre på. Som advokat ser jeg mange eksempler på, at det går anderledes. Desværre kommer mange for sent – og heldigvis komme rigtig mange i tide. Derfor lyder det gode (men jeg ved det godt – også irriterende) råd: Opret nu den fuldmagt og det testamente mens du kan. Det vil hjælpe både dig selv og dine nærmeste.

En god rigtig årsag til at overveje fuldmagten hedder “demens”. Det kan du læse lidt mere om i det følgende. Der er naturligvis også mange andre grunde til at flere og flere vælger at oprette en fuldmagt: Vi ved aldrig hvornår det er for sent. Og uden fuldmagt, så kan det blive nødvendigt med en langvarig værgemålssag. Jeg har endnu ikke mødt en eneste, der har sagt, at “det var da en god oplevelse” at komme igennem en værgemålssag. Hverken den, der kommer under værgemål eller den, der skal være værge og som har hele arbejdet med sagen. Derfor er det en rigtig god idé at du er på forkant.Det er ikke noget, der kalder på “juhu-følelsen” – og dog: når det er på plads, så vil du opleve, at det er rigtig rart. Kryds ved det og videre mod nye sejre.

Hvad er demens?

FremtidsfuldmagtDemens er en fællesbetegnelse for en række sygdomstilstande karakteriseret ved vedvarende svækkelse af mentale funktioner. Demens er således ikke en specifik sygdom, idet mange forskellige sygdomme kan medføre demens.

Høj alder er den væsentligste risikofaktor for demens, men også rygning, forhøjet blodtryk og type 2 diabetes udgør risikofaktorer. Den amerikanske Alzheimerforening (Alzheimer’s Association), har udarbejdet listen over 10 advarselstegn for Alzheimers sygdom. De 10 tegn er så bredt formuleret, at de også vil være gældende for de fleste andre demenssygdomme.

Hvor udbredt er demens?

Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens stiger antallet af demenstilfælde og demens er allerede meget udbredt:

  • Op mod 87.000 personer i Danmark menes at have en demenssygdom.
  • Heraf menes omkring 50.000 at have Alzheimer
  • 000 personer under 65 år har en demensdiagnose
  • Omtrent 7.700 nye tilfælde af demens konstateres hvert år
  • Op imod 300.000-400.000 danskere er nære pårørende til en person, der lider af en demenssygdom
  • 131 millioner mennesker over hele verden forventes at lide af demens om 30 år

Hvad er en fremtidsfuldmagt?

FremtidsfuldmagtDu kan i en fremtidsfuldmagt give anvisninger til én eller flere personer om, hvordan de skal varetage dine personlige- og/eller økonomiske forhold, hvis du én dag ikke selv er i stand til det. Du kan udforme fuldmagten helt frit, så den kommer til at passe til dig. Du kan vælge at give fuldmagt om økonomiske forhold og/eller personlige forhold. Du kan gøre fuldmagten meget bred eller meget snæver. Du kan læse lov om fremtidsfuldmagter her.

Der findes forskellige typer fuldmagter og det er mit råd, at du overvejer at kombinere disse muligheder. Årsagen til det er, at vi endnu ikke har erfaring med hvordan aktivering af hvilende fremtidsfuldmagter vil fungere i praksis. Derudover kan der for den enkelte være gode grunde til at være garderet også med en vedvarende fuldmagt.

Det er min erfaring, at mange, som beder om en fuldmagt, slet ikke har gjort sig klart, at der skal tænkes på rigtig mange forskellige ting. Dels på hvad fuldmagten skal give lov til og dels til, hvem der skal have lov til det – altså hvem skal være din fuldmægtig. Her skal du tænke på tillid og evner og du skal tænke på, at fuldmagten måske tidligst skal bruges om mange år. Det kan der siges meget om og jeg har samlet det hele i et notat, som du kan få ved henvendelse pr mail. Har du ikke mail, så ring til mig på mit direkte kontornummer: 4638 0321.

Hvordan gør du?

FremtidsfuldmagtDu kan oprette en fremtidsfuldmagt nu. I første omgang vil den være hvilende og altså ikke aktiv. Den kan aktiveres, hvis der senere bliver behov for det.

Mange laver en fuldmagt og samtidig et testamente (begge dele kan du kun lave, mens du er ved dine fulde fem).

Husk på dette

Husk bare én ting: Tænk dig rigtig godt om inden du skriver under på en fuldmagt, som skal bruges den dag du ikke selv kan kontrollere, hvad den bruges til.

Jeg har allerede set flere fuldmagter, som ikke lever op til de krav, der bør stilles. Flere kontakter mig og hver gang viser det sig, at “jeg nok ikke lige fik tænkt mig om, før jeg satte kryds og skrev under”.

Bestil min tjekliste

Fremtidsfuldmagt

Allan Ohms, advokat(H), mediator, debattør og foredragsholder

Hvis du vil have min tjekliste 20 spørgsmål du skal overveje, hvis du vil give andre en fuldmagt, så send en mail til ao@forumadvokater.dk

Jeg ved, at tjeklisten giver inspiration til overvejelser om hvordan fuldmagten skal laves. Det er jeg glad for, for en fuldmagt svarer på en måde til, at du udleverer nøglen til dit hjem. Du skal have styr på hvad nøglen  skal kunne låse op og hvem der skal have en nøgle og så skal du afgøre, hvornår nøglen skal kunne gøres aktiv.

Hvis du skriver til min mailadresse ao@forumadvokater.dk så sender jeg den til dig. Kvit og frit. Mange gode hilsener fra Allan Ohms advokat, mediator og aut. bobestyrer hos Forum Advokater.

Nationalt videncenter for Demens

Filmen 10 advarselstegn for demens

Quiz dig til viden om forebyggelse af demens

Lov om fremtidsfuldmagter

Politikerne lyttede – lov om fremtidsfuldmagter blev forbedret

Scroll til toppen