Skagenfrisk – her vil jeg købe fisk

Skagenfrisk – her vil jeg købe fisk

Min Facebookven Bruno Juel Pedersen bor i Grønland, men har hus i Skagen. Vi mødtes til fiskeriauktionen i morges kl 07:00. Bruno sammen med sønnen, Andreas, der på fredag fejrer, at han netop er færdiguddannet som læge. Tillykke! Andreas brugte flere år på at skabe respekt blandt de lokale – så han kan handle til gode priser på auktionen og det var tydeligt, at både Andreas og Bruno kender det hele. Vi var der for anden gang og kunne stadig lære meget. Her vil jeg fortælle om vores møde med Jan og Skagenfrisk. Og jeg vil opfordre dig til at prøve deres webshop.

Skagenfrisk

Fra dagens auktion. Fanget af Susanne på iPhone 😉

I dag var det en ”lille” auktion. Men for os var det overvældende flot. Og ikke “lille”. Men “stort”. Det var spændende at overvære de professionelle håndtere fisken. Den er fanget, kørt frem, lagt i kasser med is. Ordnet i lange lige rækker og så kommer auktionarius og leder slaget. De professionelle opkøbere kender hinanden og forstår koderne.

Jeg iagttog deres øjne, deres kropssprog og hele forestillingen med nysgerrighed om imponerethed. Der er en rangorden, men den administreres ordentligt. Auktionsmesteren. Opkøberne. Folkene i trucken. Den konkurrerende truck. Dert hele. Bruno fortalte, at en af de tilstedeværende har været arbejdsløs i lang tid og han vil så gerne arbejde på auktionen. Han møder op hver morgen og giver en hånd med, hvor der er brug for den. Jeg iagttog ham og ganske rigtigt. _Han var der og han blev brugt. Folk med hans holdning skal nok lykkes. Det giver en ekstra oplevelse at kunne se det, som jeg kunne på basis af det gode tip.

Skagen Fiskeauktion er Danmarks nordligste beliggende, tæt på fiskepladserne i Skagerrak og Kattegat. Der er hovedvægt på hummere, rejer, sild og dagfanget konsumfisk i topkvalitet. Fiskeauktionen ledes af auktionsmestrene Edvin Jensen og John Hesberg, som begge har dybdegående kendskab til branchen og mange års erfaring i erhvervet.

Skagenfrisk

Og der lå de – i lange rækker.

Fiskeauktionen har til huse i den moderne fisketerminal midt på havnen i Skagen. Fisketerminalen er bygget op, således at der er ubrudt kølekæde fra Skagen Samlecentral, så kvaliteten ikke forringes.

Der afholdes auktion kl. 7.00, dog kl. 06.30 på hummere – hvis der altså er tilmeldt mere end 150 kasser. Sildeauktion afholdes efter behov. I sommerhalvåret afholdes auktion kl. 10.00 på alle hverdage. Her bliver bundgarnsfisk og nathummere solgt.  Nathummere – jeg elsker det ord.

Skagenfrisk

Friske fisk fanget tæt ved Skagen

Bruno introducerede Susanne og mig for en af de professionelle. Det er Jan, der har Skagenfrisk (ikke fisk”, men ”frisk”). Jan overtog for snart mange år siden Nibe Hansens fiskeforretning på havnen i Skagen. Han købte den af Skagens berømte og mangeårige borgmester, Hemming Nibe Hansen, og han førte den videre under det oprindelige navn, som blev gjort landskendt. For 8 år siden solgte Jan for at etablere Skagenfrisk.

Jan har været til stede på Skagen Havn ”altid” – 21 år fortalte han os. Først altså som ejer af Nibe Hansen i nogle af de ikoniske Thorval Bindesbøll fiskepakhuse I kender fra Skagen havn, sidenhen som ejer af Wittrup Fiskeeksport, der nu hedder Skagen Frisk. Et godt navn, synes Susanne og jeg. Vi talte om det aftenen før, hvor vi gik tur og tilfældigt passerede en varebil fra Skagenfrisk. Jeg sagde til susanne: ”Det navn og det logo kan jeg godt lide”. Og så blev vi introduceret for ham morgenen efter 😉

Du kan se logoet på fotoet på forsiden til denne artikel.

Skagenfrisk

Jan Nielsen, Skagenfrisk

Jans mangeårige erfaring gør, at han ved hvad han har med at gøre og er efter sigende en af landets bedste indenfor sit felt. Bruno sagde det stilfærdigt: ”han er god” og ved at læse lidt om historikken kan jeg se, at Jan er et af Skagens kendte ansigter, som er på hat og fornavn med både skagboer og turister. Susanne og jeg vil – når vi er tilbage i Roskilde efter dagene her i Skagen – gå ind og bestille frisk fisk hos Jan. Jeg har fidus til ham. Han sagde: ”Vi har altid vores kunder i fokus, og kvaliteten er i orden. Vi køber så vidt muligt alle vores fisk på Skagen fiskeauktion, for på den måde at være til stede og se fisken. Jeg er der selv. Det sikrer, at vi ved, hvad vi køber, og at vi kan stå inde for det, vi sælger til vores kunder”. Og det gør et troværdigt indtryk, når man som vi lige har overværet hvordan Jan ekstremt opmærksomt – og kritisk – har været på opkøb. Han virkede på mig – som er ren amatør – absolut i top blandt opkøberne. Dybt koncentreret. Når auktionsmesteren var i gang kunne jeg følge Jan, er gentog prisen og – efter nogen tid – lige huggede til på det rigtige tidspunkt. Og å blev der smidt en Skagenfrisk-seddel ned i kassen. Købt!

95% af de fisk, der landes i Skagen går til eksport. Også fra Friskfisk. ”På torsdag morgen er de til salg i nord-Italien. Italienerne vil gerne betale lidt mere for kvalitetsmadvarer og money talks”, forklarede Jan os.

Heldigvis kan vi købe nogle af fiskene her til Danmark og jeg vil anbefale dig at gå ind på Skagenfrisks hjemmeside

Skagen er jo omgivet af dybe, rene og kolde farvande på flere sider; forhold, der sikrer optimale betingelser for kvaliteten af de råvarer, der bruges i vores produktion. Jan tog lige mobilen frem og viste os hvor kutterne ligger og firskere. “Gå på havnen i aften, så kan I se lysene derudefra”.

Skagenfrisk

Skagen Havn er Danmarks største fiskerihavn.

Skagen Havn er knudepunktet mellem Kattegat, Skagerrak og Nordsøen, hvor en stor del af fangsten forarbejdes på kajen og transporteres videre ud i Europa. Den centrale beliggenhed i forhold til de fangstrige farvande gør Skagen Havn til en oplagt landingshavn for større fiskefartøjer. Siden 1907 har havnen, fiskeriet og arbejdet på havnen været livsnerven for byens liv og historie. I dag trives traditionelt fiskeri og fiskeindustri side om side i Danmarks største fiskerihavn, der årligt har ca. 6000 landinger fra fiskefartøjer.

Skagen Havn er Europas største landingshavn for pelagisk fisk, hvor over 125.000 tons fiskemel og -olie forarbejdes til mere end 60 lande. Fangsten af pelagisk fisk udgøres primært af sild og makrel, hvor sild tegner sig for godt 100.000 tons årligt. Det gør Skagen Havn til Nordeuropas vigtigste landingshavn for sild.

Skagenfrisk

Fødekæden illustreret af Skagen Havn

Der landes årligt store mængder af konsum- og industrifisk til Skagerak Group og FF Skagen. Skagerak Group er Danmarks største forarbejder af laks og pelagisk fisk i Danmark, og FF Skagen er en af verdens førende producenter af fiskemel og fiskeolie. Begge virksomheder tiltrækker hvert år mange landinger til Skagen Havn.

En stor andel fisk sælges også på Skagen Fiskeauktion, hvor danske samt udenlandske opkøbere aftager fangster.  På trods af sin størrelse har Skagen en relativt lille fiskerflåde, der leverer et rigt udvalg i frisk fisk, både fladfisk og pelagiske arter samt skaldyr såsom rejer og jomfruhummere. Det så vi ved selvsyn i morges.

Skagenfrisk

Fragten koster gratis

Og fisken sendes så du har den næste dag.

Og så kan du hos Jans samarbejdspartner, Kunsten at lave mad, få fine opskrifter. Fyldte rødspætter. Grillet ørred. Krabbekløer. Ovnbagt lyssej med timian. Rødtungeruller med pasta. Laks med hvidløg og honning. Go for it, friends.

Susanne og jeg glæder os! Fisk er sundt 😉

Skagenfrisk webshop

Skagen Fiskeauktion

Skagen Havn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll til toppen