Trump 2017. Reagan 1987. Hvad kan vi gøre?

Trump 2017. Reagan 1987. Hvad kan vi gøre?

Trump 2017. Reagan 1987.

Nogle håbede, at vi kunne tale om ”en Trump før valget – og en Trump efter valget”. Det ser ikke ud til at være tilfældet. Trump har arbejdet i døgndrift på at cementere vores før-valg-indtryk af ham. Sygeligt selvoptaget; psykopatiske træk; en helt ukendt flabethed og mindelser om det vi troede var glemt omkring retorisk forførelse på basis af bevidste løgne vekslende med ”rettelser” og en målsætning om at vi skal vænne os til det en bank engang kaldte ”New normal”. Altså at vi skal vænne os til Trumps løgne og tage det roligt. Kan vi det?

Nej.

Skal vi være bange?

Trump

Trump – igen med højre hånd hævet og næven knyttet. Remember something?

Nej. Frygt er farlig. Vi skal være på vagt og vi skal talehøjt om at han ikke har noget tøj på. Manden er gennemført usympatisk, men det kunne passere, hvis det usympatiske ikke gik igen i hans metoder. Trump er helt ligeglad med demokrati. Han vil køre USA som var det hans forretning og mens han gøre det vil han efter sigende skovle milliarder ind på den forretning han har valgt at beholde. Et sagsanlæg om det spørgsmål er på vej, men Trumps usympatiske ragen til sig er åbenbar.

Når vi ikke skal være bange, hvad skal vi så gøre?

Mit forslag er, at vi skal begynde at støve vores egne værdier af. Demokrati. Frihed. Lighed. Respekt for mindretal. Ordentlighed. Nej til autoritære regimer som Rusland og Kina og – hvis Trump kan vælge – USA. Vi skal tage ansvar for det vi troede var selvfølgeligheder. Erkende, at vi nok faldt lidt i søvn, da de gjorde som Reagan sagde  12. juni 1987 (efter indledende øvelser allerede i 1982) i det daværende vest-Berlin: Tear down this wall med appel til Mikhail Gorbatjov. Reagan sagde bl.a.:

Trump

Reagan og Kennedy. Dengang.

”We welcome change and openness; for we believe that freedom and security go together, that the advance of human liberty can only strengthen the cause of world peace. There is one sign the Soviets can make that would be unmistakable, that would advance dramatically the cause of freedom and peace. General Secretary Gorbachev, if you seek peace, if you seek prosperity for the Soviet Union and Eastern Europe, if you seek liberalization, come here to this gate. Mr. Gorbachev, open this gate. Mr. Gorbachev, tear down this wall!”

Og senere i talen: “As I looked out a moment ago from the Reichstag, that embodiment of German unity, I noticed words crudely spray-painted upon the wall, perhaps by a young Berliner, ‘This wall will fall. Beliefs become reality.’ Yes, across Europe, this wall will fall. For it cannot withstand faith; it cannot withstand truth. The wall cannot withstand freedom.”

Prøv at lytte til dette klip fra Reagans tale. Tear down this wall.

https://www.youtube.com/watch?v=YtYdjbpBk6A

Og de gjorde det. Berlinmuren faldt og så troede vil vel egentlig, at vi nu kunne leve i fred og fordragelighed? Rusland blev til ingenting, men har rejst sig under en Putin, som man skal hedde Donald for at beundre. Imens har vi vel i virkeligheden været for selvfede. Vi har meldt os ud af politik og helliget os maling af vindfanget å sommerhuset, rejsen verden rundt med børn og børnebørn eller indkøb på nettet af alle mulige og umulige dimser, som vi ikke troede vi kunne leve uden. Nu har vi en amerikansk præsident, der vil opføre en mur til Mexico og som dagligt tweeter m nye dekreter. En ny Solkonge er født.

Imens er Grønland er ved at smelte. Vejret er gået amok. Vores have og fjorde er fyldt op med plastic og imens det er sket har man i USA’s demokrati valgt en præsident, der som første embedshandling fik fjernet ethvert ord om klima fra Det Hvide Hus’ hjemmeside.

Trump

Der var den højre hånd igen…

De fleste er rystede. Også i USA. Men det er ikke nok at være rystet. USA har hjulpet Europa. Nu må vi hjælpe USA. Vi skal stå sammen og holde fast på vores værdier. Jeg er ved at sige, at vi skal gå så vidt som til at overveje at gå sammen med Kina, som faktisk har optrådt opsigtsvækkende positivt efter Trump hoppede op på scenen. Kina har afvist Trumps forslag om en handelsaftale mellem Kina og USA. Kina vil ikke udelukke alle andre. Klogere folk end jeg må vurdere mulighederne, men en dialog med Kina kunne måske være et element blandt flere nødvendige.

Den øverste domstol i Storbritannien har hjulpet Europa ved at kræve, at Brexit skal behandles af parlamentet og ikke kan køres igennem alene af regeringen. Det giver tid. Vores politikere skal i gang og holde fast i vores værdier i Europa. Og de skal vurdere hvilke internationale alliancer, der er vejen frem. USA med en Trump i spidsen forstår kun magtens sprog og vi skal have en pålidelig størrelse før manden med de store hænder (også en løgn) vil lytte.

Jeg foreslår at vi alle beder de politikere vi kender om at arbejde målrettet for sammenhold om vores værdier, at vi alle erkender, at Europa kun kan klare sig ved at stå sammen og ved at modarbejde nationalisme og isolation. Og med en linje, der er så klar, at Trump ikke kan komme udenom den.

Læs Reagans tale her:

President Ronald Reagan, Speech at the Brandenburg Gate, West Berlin, Germany
14:20, June 12, 1987

Scroll til toppen