Gør en forskel. Let røven – luk munden

Gør en forskel. Let røven – luk munden

Det behøver ikke være svært. I dette indlæg giver jeg opskriften på hvordan vi løser hele verdens problemer!

Let røven, kunne overskriften på den glimrende artikel forfatteren Gry Inger Reiter har skrevet i et fantastisk relevant indlæg i Politiken. Hun kalder det i stedet “Drop politikerleden – og gør noget selv”. Det er fint – men det er ikke kun politikerleden,d er driller os. Menneskeheden er ramt af, at for få gør noget og for mange taler om, hvad andre kan eller skal gøre eller ikke skal gøre.

Men lad os se på, hvad vi kan gøre ved det. Det handler om at det er let at sige fra, men det, der nytter er, når du siger til. Når du selv handler. Gry Inge Reiter anviser i 6 trin, hvordan du kan gøre.

 

I forkortet form lyder de seks trin:

 

1. Du kan selv gøre en forskel ved at handle.

2. Du er en stærk borger, der kan få indflydelse ved at handle.’

3. Anvis løsninger, hvor du har en særlig viden.

4. Engager dig i frivilligt arbejde.

5. Påvirk investeringsstrategien i dit pensionsselskab.

6. Meld dig ind i et politisk parti.

Gør en forskel. De seks trin kan diskuteres. Men læg særlig mærke til trin 1, som jeg kommer tilbage til. Det vigtige er, at der anvises en vej. Det er samtidig invitationen til at gøre det bedre – sammen. Og konklusionen er bestemt også værd at tænke over:

”For kampen er ikke bare kampen for en konkret forbedring, uanset hvor lille den måtte være. Det er også en kamp for at vise venner, kolleger og bekendte, at vi selv kan gøre en forskel ved at handle. Gennem de små sejre kan vi genfinde troen på, at verden kan blive et bedre sted.

De små kampe kan ikke erstatte de store, strukturelle forandringer, som alt andet lige må udgå fra det politiske system. Men de er et skridt i den rigtige retning. Og de er den bedste kur mod politikerlede, du kan selvmedicinere dig til”.

Håber du vil læse artiklen, for den er virkelig tankevækkende. Tænk hvis alle, der giver deres besyv med på Facebook brugte tid på selv at gøre en forskel. Det gør mange, men jeg tror desværre de mange er i mindretal. Min tese er, at alt for mange menneske lever deres liv i interessezonen og ikke i indflydelseszonen.

Let røven - luk munden let roeven - Interessezonen: her giver vi vores besyv med om ting, som vi ikke har indflydelse på. Når jeg f.eks. skriver om Hillary og giver hende gode råd, så flytter det ingenting. Hun læser ikke mine råd og jeg er udenfor indflydelse.

Indflydelseszonen: her kan jeg selv gøre noget. Hvis jeg er for tyk, kan jeg ændre spise- og motionsvaner. Hvis jeg er utilfreds med mit arbejde kan jeg sige fra eller søge et andet. Hvis min kone ikke forstår mig, kan jeg spørge mig selv: hvorfor gør hun ikke det – kan jeg gøre noget på en anden måde?

Når jeg arbejder i indflydelseszonen, så sker der virkelig noget. Men hvis jeg arbejder i interessezonen, så kan jeg ligeså godt lægge mig i en hængekøje.

Alle mennesker er i begge zoner. Vi kan selv bestemme, hvordan tiden skal fordeles. Hvis du vil have indflydelse, så skal du bruge mest tid i indflydelseszonen. En god begyndelse kan være: let røven – luk munden. Og klø på.

God fornøjelse – der er mere sved i indflydelseszonen end in interessezonen. Flere resultater og større glæde.

Læs også:

Drop politikerleden – og gør noget selv. Debatindlæg i Politiken af Gry Inger Reiter

10 ting “extordinary people” siger hver dag

10 råd om det gode liv

12 råd om handlekraft i hverdagen

Døden sidder altid på venstre skulder

Er 2016 et revolutionsår, hvor folket tager magten?

Luk røven og brug ytringsfriheden

Scroll til toppen