Skam: Grusomme Gudbjerg/Godhavn – fortræd på børnehjem

Skam: Grusomme Gudbjerg/Godhavn – fortræd på børnehjem

Skam og børnehjem. Ja, det må jeg sige.

Så i går forpremieren på Der kommer en dag. Elmer og Erik på 10 og 13 år bliver tvangsanbragt på børnehjemmet Gudbjerg. Og ja, jeg har hørt om børnehjem og børne”værn”, men at det er forgået som her, det var jeg ikke klar over.

Gudhjem. Der kommer en dag. Skam. Børnehjem. derkommerendag1Her udøver en barsk forstander på et børnehjem sin magt uden nåde, og snart begynder de to drenge at drømme sig væk og planlægge deres flugt. Se den film og gør som jeg:  tænk på den i dagevis. Nat og dag.

Der ydes flotte – jeg tør godt sige fremragende –  skuespilpræstationer af Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Sonja Richter, Lars Ranthe, David Dencik, Søren Sætter-Lassen, Jens Jørn Spottag og Solbjørg Højfeld. Harald Kaiser Hermann og Albert Rudbeck Lindhardt spiller Elmer og Erik – på en helt fantastisk måde. Lars Mikkelsen er også i kongeklasse. Hans blik er som en slanges. Sofie Gråbøl – afdæmpet, totalt i balance med roller. Så godt spillet. Hun har til “Ud&Se” sagt, at det er første gang hun under en filmoptagelse har måttet græde mellem optagelserne. Søren Sætter-Lassen spiller også eminent som den pædofile, der gr helt amok.

Skam:  Se traileren her.

Søren Svejstrup står bag manuskriptet og han har sagt:

–  Den usminkede hverdag var tørre tæsk, disciplin og mindreværd, og det hele skete med samfundets velsignelse. Ofrene slås stadig med traumerne og for at få en undskyldning fra staten. Der findes beskrivelser af alle slags overgreb – også seksuelle – men ved ikke at give ofrene en undskyldning fejer samfundet det ind under gulvtæppet. Officielt har det bare ikke fundet sted. Og det forarger mig virkelig.

Ifølge Informations anmelder Ralf Christensen er det ”den gode personinstruktion, det af og til blændende skuespil og den gribende historie, der driver ’Der kommer en dag’ ind i hjertekulen på tilskueren”.

Ekstra Bladets anmelder Jacob Ørsted deler Informations begejstring og giver filmen fem ud af seks stjerner. ”Et dragende fascinerende og benhårdt (film)værk for nu at sige det ligeud,” kalder anmelderen ’Der kommer en dag’.

Lars Mikkelsens præstation som den perfide forstander bliver også fremhævet i B.T.s anmeldelse af filmen.

– Lars Mikkelsen er perfekt og ekstrem ond i rollen som forstanderen med det forkvaklede og misforståede ’hensyn’ til børnene, skriver anmelder Michael Lind, der tildeler filmen fem stjerner og kalder den for ”årets bedste film” indtil videre.

Når den nuværende regering ikke vil sige undskyld, handler det så i virkeligheden mere om en bekymring for, hvad et undskyld koster i form af erstatningssager? Sådan spørger Thomas Milsted i POV. Han fortsætter:

“Vi skal også huske historien for at den ikke skal gentage sig og drengene fra Godhavn symboliserer nogle af de mørkeste og mest dystre sider af vores nutidige velfærdssamfund. Et Danmark, hvor mange børn stadig har det skidt og er alvorligt udfordrede af et liv i skyggen med alle de konsekvenser det har”.

“Ved at sige undskyld påtager krænkeren sig det fulde ansvar for det overgreb, der har fundet sted. Det medfører en helende proces for offeret. Og i det her tilfælde er det staten som er, om ikke den direkte krænker, så ansvarlig for at det kunne ske og ikke mindst at det fortsatte.”

Det siger Berit Møller, adjunkt ved det Samfundsfaglige og Pædagogiske Fakultet og Institut for Socialt Arbejde. Hun er enig i, at en undskyldning ikke kun ville være på sin plads, men også er nødvendig hvis drengene, som nu er voksne mænd, skal få fred”.

Der kommer en dag. Skam. Børneværn.”Hvad sker der med os, når vi mister vores frihed? Når alt, hvad vi holder af, tages fra os, og vi reduceres til et nummer, skrevet på de udleverede træsko og canvastøj,” har instruktøren, Jesper W. Nielsen, spurgt.

Filmen er barsk. Jeg måtte flere gange vende mit ansigt væk. Mishandling, vold, pædofili. Rå vold og undertrykkelse på en måde, som viser hvordan vi mennesker kan blive kørt ud på et uforståeligt, amoralsk sidespor. Den bygger på virkelige hændelser og det er det mest uhyggelige ved det hele. Det foregår næppe sådan i dag. I Danmark, men hvad med andre steder i verden? Og hvordan skal vi forholde os til at det er forgået i et civiliseret samfund for ikke så mange år siden? Hvad siger det om os mennesker?

De børn, der har været udsat for dette kan aldrig få tillid til voksne. Aldrig. Aldrig. Det viser filmen på sin egen afdæmpede, men knaldhårde måde. Hvor må det være ubærligt og hvis nogle af disse børn har klaret sig, så er er det fantastisk. Jeg tror ikke det kan være sket uden megastore ar på sjælen. Det gør ondt, ondt, ondt at se og erkende. Jeg skammede mig over at vi, der har vores på det tørre, lader den slags passere, mens vi hygger os.

Det er ikke godt nok. Skam. Børnehjem. Filmen kører for mit indre blik.

5 anmeldere om ’Der kommer en dag’: ”Fascinerende og benhård”

Se traileren her

Se filmen i Kino Ros torv – tryk på linket

Stik nu de drenge en undskyldning

Foreningen Godhavnsdrengene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll til toppen