Kulturløst samfund i frit fald

Kulturløst samfund i frit fald

Kulturløst samfund i frit fald. Danmark, Europa, USA. Det betyder mere end de fleste gør sig klart. Ved indvielsen af Ragnarock i går talte jeg med den konservative Lars Lindskov​ fra Roskilde Byråd. Han var en af de modige, der gav 50 millioner til Ragnarock og dermed var med til at sikre, at en gennemførelse kunne blive mulig. Roskilde ture tørre. Roskilde handlede. Lars sagde: “En krone til kultur er den bedste investering vi som samfund kan give”, men mange fatter det ikke. “De tænker kun i plejehjem og frikadeller”.

Kulturløst samfund. Jeg er helt enig. Derfor er glæden ved at Ragnarock er blevet realiseret også meget stor. Vi skal bare midt i begejstringen huske, at Ragnarock blev til i årene fra 2001. 15 år er der gået og i dag ville projektet nok være umuligt. Vores samfund er markant forskelligt fra det vi have dengang Ragnarock lå i vuggen, var i tankerne, på skrivebordet og i debatten i den musiske by Roskilde.

Peder Frederks Jensen skriver i dagens kronik i Politiken:

“Hvor mange af de stivstikkere, der nikkede, da Anders Fogh skræppede mod smagsdommere, blærer sig nu med ny nordisk mad og michelinstjerner? Ved de, at det blandt andre var Claus Meyer, Fogh var ude efter, fordi han tillod sig at tale om kvalitet. Fordi han introducerede hele den fødevaretanke, der nu er fundamental for brandingen af Danmark. Fordi han ville skabe steder som Noma”.

“Den her afstumpethed repræsenteres ikke ved en bestemt fløj eller et politisk tilhørsforhold. Den knytter sig til en udannet form for forudindtagethed og til en mangelfuld tankevirksomhed hos mange af samfundsvidenskabernes generalister og til det faktum, at dårlige, dumme beslutninger og intolerance er udgangspunktet for vor tids politik. I et forsøg på at løbe fra ansvaret taler vores magthavere nedladende og populistisk negativt om humanister, studierne i menneskets sprog, liv og ideer, de fremmede, klima og miljø. På den måde får man fokus væk fra konsekvensen af kortsigtetheden i sin politiske logik og etablerer fjendskab i stedet for sammenhold”.

Håber mange – også mange politikere – vil læse denne kronik. Samfundets fascination af Finansministeriets regneark, V+S+LA+Ks kollektive skræk for at miste stemmer til det skrækkelige DF, overfladiskheden og sig-selv-nok-heden, ligegyldigheden og laden-stå-til-heden er en reel trussel mod vores samfund. Ikke bar det danske. Den vestlige verden er i frit fald, fordi vi har mistet kontakten til vores hjerter, troen på, at nogle vl og kan gøre en forskel og derfor har vi kollektivt opgivet troen på demokratiet.

Måske er det dumhed, der gør mange så ignorante, alle jer, der i en lind strøm bliver spyttet ud af firkantfabrikken, programmeret til at tro og sige det samme

“Måske er det dumhed, der gør mange så ignorante, alle jer, der i en lind strøm bliver spyttet ud af firkantfabrikken, programmeret til at tro og sige det samme”. Peder Frederik Jensen

Der er sandt for dyden ikke mange holdbare begrundelser for at være optimist på lidt længere sigt. Dog har vi heldigvis ét stærkt våben: mennesket er en overlever. Vi vil gerne. Vi så det, da romerriget – der var lige så veludviklet som vi er i dag, bortset fra at de ikke havde Kitchen Aid – gik under. Alt forsvandt. Men mennesket kom tilbage. Kunne vi ikke – i stedet for at lave romerrigets fald II – tage o sammen og begynde at stille fornuftige krav til vores folkevalgte? Kunne vi ikke sige nej til den kulturforagt, der beskrives så talentfuldt af Peder Frederik Jensen i Politikens kronik i dag?

Peder Frederik Jensen: Jeg giver ikke en fuck sammen med Yahya!

Ragnarock – museet for pop, rock og ungdomskultur

Scroll til toppen