Venstre under nedsmeltning på grund af DF-leflen?

Venstre under nedsmeltning på grund af DF-leflen?

Er Venstres nedsmeltning i gang? Voldsom kritik fra egne rækker. Partiet er på farlig kurs.

Birthe Rønn Hornbech leverer på DR 1 i dag en sønderlemmende kritik af Venstre-toppen, efter Michael Gatten fra Københavns Borgerrepræsentation lørdag valgte at forlade partiet til fordel for De Radikale. ”Det er en menneskefjendsk politik”.

– Smykkelovforslaget har haft en kæmpe symbolvirkning, og statsministeren siger, at det er en misforståelse. Men det er det jo ikke, for man kan jo læse lovforslaget. Det har virkelig ledt tanken hen på tyske koncentrationslejre, siger den tidligere integrationsminister.

Hun advarer ligeledes Venstre-toppen mod at “rende efter en formodet folkestemning” og lave stramninger på flygtningeområdet, fordi man tror, at vælgerne ønsker det. En farlig kurs, der kan starte Venstres nedsmeltning:

– Det har altid været en dårlig forretning at konkurrere med Dansk Folkeparti. Hvis vi begynder at stramme, så vil de stramme endnu mere. Og det advarer jeg imod. Det kan ikke fortsætte på den måde, siger Birthe Rønn Hornbech.

Jens Rohde udtaler til DR, at Venstre-ledelsen ramt af en decideret resistens over for gode argumenter.

– Det eneste svar, man får, når man rejser en kritik er ’jeg er ikke enig’. Det svar er der ingen selvstændigt tænkende mennesker, der vil finde sig i at blive afvist med. Når man er medlem af et parti, er man jo ikke medlem af en støtteforening til Lars Løkkes bevarelse. Man er med, fordi man interesserer sig for politik, men det blæser ledelsen højt og flot på, siger Rohde. Farlig kurs mod Vensgres nedsmeltning?

– Kulturen, som Venstres top driver i partiet, er bundrådden. Den kalder ikke på nogen refleksion eller debat. Der er ingen respekt for forskellighed, lyder bredsiden fra den tidligere Venstre-europaparlamentariker.

Eyvind Vesselbo siger I Djøf-bladet, at Folketinget er topstyret. På spørgsmålet m årsagen svarer han:

”Det er fordi, hele det politiske system har ændret sig, så partierne i dag drives som virksomheder.

Selvom man er ¬folkevalgt, agerer man ikke længere som ¬folkevalgt, men som ansat i et firma, hvor ledelsen bestemmer,” siger Eyvind ¬Vesselbo.
”Samtidig er politik for mange blevet en karrierevej, og folketingsmedlemmerne stræber efter at blive ¬ordførere og ministre. Det udnytter partiledelsen ved at ¬forfremme de folke-tingsmedlemmer, der adlyder, mens kritikerne ¬degraderes. Det får folk til at rette ind.”
Den stramme disciplin får folk til at lægge låg på sig selv af hensyn til deres fremtidige karriere.

”Hvis du vil stige i hierarkiet, skal du spille spillet på Christiansborg for at få den bedste placering. Og her er det ikke dem, der prøver at skabe en seriøs og substantiel debat, der vinder, men dem, der knokler de andre ned. Det, mener jeg, er et kæmpe problem,” siger Eyvind Vesselbo.
På spørgsmålet om hvordan udviklingen påvirkede Vesselbos konkrete dagligdag som folketingsmedlem svarer han:

”Tidligere kunne man som folketingsmedlem drøfte tingene i folketingsgruppen, hvorefter partiet ofte justerede politikken. Nu er det blevet sådan til gruppemøderne, at partiets ledelse fortæller om deres beslutninger til folketingsmedlemmerne på samme måde som i et ministerium, hvor ¬cheferne informerer de underordnede. Og så vil 15 mennesker, som på forhånd er blevet hyret af ledelsen, rejse sig op og sige, at ’det er enormt godt’. Kommer man med indvendinger, bliver man mødt af en aggressiv tone om, at ’man skal være enig, for ¬ellers vinder de røde’. Alle argumenter bliver fejet af bordet. Det betyder, at der ikke længere bliver nogen debat. Og det er jo ikke reel politikudvikling, men en magtdemonstration fra ledelsens side.”

Når Eyvind Vesselbo alligevel udtrykte kritik af partilinjen, blev han mange gange forsøgt banket på plads. Er det ikke en farlig kurs?

”Nogle gange har stemningen til gruppemøderne været sådan, at der nærmest har været istapper på væggene. Det er noget af en oplevelse at skulle holde fast, for du får virkelig tæsk i mødelokalet.”

Michael Gatten har netop forladt Venstre. Han siger til Politiken herom:

Hvad er det konkret i Venstres udlændingepolitik, der får dig til at forlade Venstre?

»De eneste løsninger, der har været, har været at tale alting ned og føre en rigtig ubehagelig symbolpolitik. Det er alt fra at tage værdigenstande fra folk, putte dem i teltlejre, selv om man har ledige boliger, og grænsekontrol«.

»Alt, der kan laves, så Dansk Folkeparti klapper i hænderne, er blevet gjort, og når det er gjort, så drejer man en omgang mere og overbyder. Den konkurrence kommer man aldrig til at vinde. Det er en tabersag, desværre. For Venstre og for Danmark«.

Læs også:

Kan Vi Forene De To Blokke I Flygtningesagen?

P 1 Debat 15. januar 2016

Er Venstre under nedsmeltning på grund af flygtningesagen?
DF og fascisme bør sammenlignes og føre til debat

Advarsel Fra Morten Kirkskov: ”Anstændigheden Og Det Påtrængende F-Ord”.

Folketinget Er Bange Og Aner Ikke Hvad De Skal Gøre – Det Er Livsfarligt
Berlingskes Historieløse Og Anonyme Lederskribent Tager Helt Fejl

I Humanismens Fangenskab? Svar Til Sørine Gotfredsen.
Tak For ”Historien” Til Gitte Simonis Væbner, Hr Lorentzen (DF)

Alting Har En Pris. Om Demokrati Og Debat.
Hvor Er Mit Danmark? Politikerne Er Ramt Af Frygt Og Handler I Panik.

“Er Vi Blevet Nogle Sure Gamle Mænd”..?

Scroll til toppen