Fælledparken flyder – meget flyder…

Fælledparken flyder – meget flyder…

Mange er forarget over at deltagerne i 1. maj-møderne tilsyneladende bare lader affald være affald. Og dumper det på stedet. Andre skal rydde op. Hvad betyder det egentlig?

 Læs oversigt over andre indlæg her på tidslinjen

Nogle vil gerne sige at det er en karakteristik af rød blok. Andre – herunder jeg – mener det er lidt mere komplekst. Vi kender jo problemet fra andre større komsammender. Vi kender det fra gadebilledet, hvor rygere dropper dropper skodderne. Flasker efterlades. Vi kender godt skovbrynet med mælkekartoner og andre ting,d ere r droppet. Rastepladsen.

Hvorfor gør vi det? Det gør “vi” heller ikke. Men nogle gør altså. Og det bliver tydeligt, når mange mennesker er samlet. Roskilde Festival har kæmpet med problemet i årevis. Festivalgæsterne tager hjem og efterlader sig affald i tonsvis. Mange af dem, der lader tingene ligge er efter egen opfattelse miljøbevidste og samfundsbevidste. Bare ikke lige her. Roskilde Festival gør så noget ved det. Arbejder på at nedbringe problemet, fordi det naturligvis er uacceptabelt.

Hvad gør du? Siger du noget, når du ser en anden droppe smøgen? Eller – som jeg så på gaden København en sen aften – lader en Cola-flaske lander på jorden, hvor den smadrede. To meter fra en skraldespand. Ja, jeg sagde fra. Og fik skæld ud af min kære viv, der mente at det var en farlig mission. “Bland dig ikke, du risikerer de har en kniv”.

Affaldet er garneret af et bybillede med grafitti overalt. Hvor kommer det fra? Hvad er det for et samfund vi har skabt? Hvad er det for et samfund vi holder ud?

Jeg synes vi mangler en debat om hvad det enkelte menneske kan gøre for samfundet. Vi har talt så rigeligt meget om det modsatte. Og derfor ligger vi som vi har redt: Fælledparken flyder – meget flyder.

Læs oversigt over andre indlæg her på tidslinjen

Scroll til toppen