Du bliver skilt – hvis du ikke arbejder for det modsatte…

Du bliver skilt – hvis du ikke arbejder for det modsatte…

Du bliver skilt – hvis du ikke arbejder for det modsatte. Hvis du ikke vil skilles må du arbejde på ikke at blive det! Så enkelt er det. Og så komplekst er det.

”Mange af de par, jeg har i terapi eller møder på vores parkurser, har næsten opgivet at få det bedre med hinanden, og det er trist. For det er muligt at reducere risikoen for en skilsmisse, hvis man ellers gør noget i tide. Alt for mange handler først, når det er ved at være for sent”. Psykolog Mattias Stølen Due, forfatter til bogen »Pas på parforholdet – mens I stadig elsker hinanden«.

Helt enig. Som advokat ser jeg alt for ofte at der er knas i parforholdet. Nogle gange tror mennesker, at et stykke papir – f.eks. en ægtepagt – kan gøre en forskel. Det bedste råd her er at sige: arbejdet skal gøres af jer. I skal lave det kit, der holder jer sammen. I skal opbygge tillid og arbejde med at forstå hinanden. Et ægteskab, et parforhold, kræver løbende vedligehold. Det er ikke nok at pleje og passer jeres bil(er).

Når jeg bliver kontaktet af mennesker, der vil have min hjælp til at blive skilt tilbyder jeg to modeller. Den ene er gratis, den anden koster en hel del penge. “Hvad er den gratis model”, spørger de fleste. Mit svar lyder: “Du skal lave om på dig selv, men du må ikke sige noget om det til din ægtefælle”: Kunden: “Hvad sker der så”? Jeg svarer: “Din ægtefælle vil forandre sig. Helt automatisk.

Og sådan er det. Et parforhold, der halter, vil lide skibbrud hvis begge parter er fast optaget af at vente på, at den anden part ændrer sig. Eller – som det ofte ses – ligefrem jagter eksempler på fejl hos den anden, mens egne fejl overses.

Ifølge Mattias Stølen Due skal vi begynde med os selv, hvis vi vil forandre noget. Og ellers sørge for at passe godt på forholdet og gøre en aktiv indsats, mens vi stadig kan lide hinanden. Hvis først kærligheden er nede i knæ, kan det være en lang rejse op ad bjerget, uden garanti for at nå toppen sammen.

Jeg er enig. En af mine venner fortalte, at han var på vej til bryllup hos nogle venner. “Nå og hvad skal du så forære brudeparret”, spurgte jeg. Hn svarede: “Et klippekort til en parterapeut. Det er sgu nu det kan virke”, smillede han. Og hvor har han ret.

»Jeg tror, man skal prøve at holde lidt mere af hverdagen og anerkende, at et parforhold også er et venskab med en fælles historie, tryghed og støtte. Oplever man intime og stærke følelser for hinanden i perioder, er det kun at tage imod og være taknemmelig.«

Og vi kan selv gøre en indsats, gerne før, det er for sent, mener bogens forfatter.

Bogen “Pas på  parforholdet” vil senere blive anmeldt her på bloggen.

 

Scroll til toppen