Testamentet du ikke kan trække i en automat – om dyr discount og god kvalitet

Testamentet du ikke kan trække i en automat – om dyr discount og god kvalitet

Kan du huske det? Dengang du kunne købe et stykke wienerbrød, en pakke cigarillos eller et blad i en automat? Sådan er det ikke længere. I dag køber du wienerbrød i Netto eller hos håndværksbageren og bladet hiver du gratis på internettet.

Det samme ske med testamenter. Nogle henter dem for få tusinde kroner på nettet og andre går til advokat. Det første er dumt. Det sidste er klogt. Men inden du nu læser videre får du lige en advarsel:

Jeg er advokat og jeg elsker at sælge testamenter til en snæver kundegruppe, som gerne vil være sikret en god løsning og som gerne vil betale for det. Det betyder, at jeg er hundrede procent inhabil og slet ikke burde skrive denne artikel. Jeg har ventet meget længe på at habile ville gøre det – det er ikke sket, så nu gør jeg det selv 😉

De billige testamenter er overflødige

Et testamente kan godt hentes på nettet, hvis du ikke har brug for det. Men så er et par tusinde kroner mange penge. Hvis du har brug for testamentet, så dur det ikke at hente det på nettet. Og det dur heller ikke at gå til en advokat, der annoncerer med at du kan købe det på tilbud. Du skal vælge en advokat, som har forstand på emnet og som har dokumenteret erfaring. Efter min mening bør du vælge en advokat som også har dokumenteret erfaring med behandling af dødsboer. Det giver nemlig et godt indblik på testamenteområdet, når advokaten sidder med dødsboer til daglig. Her åbenbares resultatet af testamenter med fejl. Og dem er der mange af. Læs om det på dette link.
mange-testamenter#.VSq_rd9darU

Hvorfor er det ikke så enkelt?

Du er nødt til at tage en snak med din advokat. Du ved af gode grunde ikke hvad du har brug for. For du sidder ikke til daglig og tænker i arvelov og testamenter og du bruger ikke aftenstunderne til at studere de nyeste domme på området. Du skal bruge en specialist. Og det koster. Mange advokater beskæftiger sig ikke med området, men der er heldigvis en stigende interesse blandt advokater for at opprioritere kvalificeret rådgivning på feltet. Disse advokater tager sig betalt – for de kan sælge deres tid uden problemer. Hvorfor så sælge på tilbud. Dem der sælger på tilbud gør det fordi de har svært ved at skaffe kunder. De dygtige har ventelister. Uanset om vi taler mekanikere, kiropraktorer, læger eller advokater. Læs også artiklen “Hvorfor er testamenteskrivning en en svær kunst”.

Et eksempel

Lad mig her til sidst nævne et eksempel på en løsning du ikke kan trække i internet-automaten. Et ældre par kom til mig. Den ene var meget velhavende og hans hustru var død for mange år siden og han havde nu en samlever, som ikke var formuende. Han ville gerne tilgodese hende, men var meget bekymret om hvordan det ville gå hvis han – som statistikken tilsagde – skulle dø først. Han var bange for at det ville gå op i hat og briller og at hans nye kæreste ville blive taber.

Se det kan man jo løse ved hjælp af juraen. Der er mange måder, men hans ønske var ikke en fiks løsning – han ønskede en holdbar løsning. Og det fik han. Hør hvordan.

Samtale fremmer forståelsen

Mit råd var: tal med børnene og inddrag svigerbørnene. Mens I begge lever er der bod mulighed for at tale tingene igennem. Det var der stemning for og vi drøftede så om vi skulle holde et stort fælles møde eller separate møder. Vi endte med den sidste model: først møde med den ene voksne og dennes børn og svigerbørn. Så med den anden og dennes børn og svigerbørn. Vi tog svigerbørnene med, for det ville være svært for børnene at bruge en hel aften på at drøfte gerenationsskifte og så komme hjem til ægtefællen og referere. Det skulle ske hos alle børn og vi var enige om, at det ville være for svært at styre.

Forløbet var lærerigt. Der var mange, mange, mange spørgsmål. Der var nervøsitet i luften og høj energi – men det endte med forløsning: en afklaring, der var godt for lalle.

Jeg tør godt sige, at i den familie bliver der aldrig uenighed om arvedelingen og de to forældre var meget lettede efter forløbet. Det kostede tid og penge – men hvordan sætter du værdien af enighed og ro? Mine kunder var glade og de har siden henvist flere af deres venner, som har ønsket samme forløb.

Den rådgivning der skal til her kræver erfaring, indsigt, empati og overblik. Hvis de to mennesker i mit eksempel havde hevet en løsning fra internettet så kunne jeg måske have fået en interessant sag om slagsmål i en familie. Det giver mange penge i kassen – en sådan sag kan snildt vare to-tre år eller længere tid – men det er ikke sådan jeg har lyst til at tjene penge. Jeg vil meget gerne bruge juraen til at forebygge problemer. Det er den god til – den er ikke god til at løse dem.

Dit testamente skal være dit testamente

Dit testamente skal være dit. Hvis du er tilfreds med en standard, så lad arveloven afgøre forløbet. Ønsker du selv at bestemme, så brug en advokat, der har forstand på dette område. Hvis du ikke vil bruge mig, så kan jeg råde dig om hvem du ellers kn bruge – både her og hisset. Mit direkte telefonnummer er 4638 0321.

Scroll til toppen