DRs mærkelige adfærd

DRs mærkelige adfærd

DR opfører sig uklogt – sagen om lukning af Underholdningsorkestret er et nyt bevis herpå. Et af de tungere.

DR blev i år pålagt en moderat besparelse. De tidligere år slap DR uden at skulle spare. Det er klart, at den indflydelsesrige bestyrelsesformand Michael Christiansen ikke har brudt sig om det. Det har hans direktion heller ikke. I DR kaldes direktionen af nogle for “Kreml”. Så er det billedlig talt sat på plads.

Fra mit skrivebord

Fra mit skrivebord

Hvad gør DR så? Så benytter man sig af samme greb som vi ser i rockerkredse: de skal have en lærestreg. Vi sender et par mand m/k med rygmærker. Hvad vil gøre ondt? Ja her har DRs ledelse naturligvis imageværet noget i vanskeligheder, for hvor meget af den kommercialiserede kanal ville nogen savne, hvis det forsvandt? Ét svar meldte sig: Danmarks Radios 75 år gamle Underholdningsorkester. Dét ville gøre ondt.

Og derfor besluttede man at lukke det. Dermed gjorde ledelsen i DR sig skyldig i kontraktsbrud, for orkestret er en del af de forpligtelser DR har i public serviceaftalen med staten. Denne aftale regulerer, hvordan DR skal bruge de mange midler, som det danske samfund betaler (3.800.000.000 kr om året). Aftalen løber året ud, men ved at handle som sket, har man uden forhandling med bidragsyder taget hul på 2015. Det er svært for menigmand at forstå grovheden i denne juridiske rockermetode. De, der har forstået den, har holdt bøtte. Med kulturministeen i spidsen. Meget pinagtigt.
Da der så samlede sig et fornuftigt – bredt sammensat – politisk flertal for at bevare DRUO, så var fanden løs. Hvad gør vi nu?
Jo, så hiver vi da bare armslængdeprincippet ud af skabet. Det har en magisk virkning på alle de politikere, der bare lader som om de forstår DR-konstruktionen. Det hægter med sikkerhed de tvivlende af og så får vi fred.

Men nu er det altså sjældent at vi ser Enhedslisten slutte sig til en sag, som er startet af Dansk Folkeparti og De Konservative. Det så vi her. Det siger noget om sagens alvor. Og signalværdien er da også så kraftig, at selv Michael Christiansen har opgivet at ytre sig offentligt. Han er gået i arbejdstøj bag linjerne og hans værktøj hedder pisk til udvalgte politikere og en minister. Jeg tror han har siddet ved Jelveds skrivebord og skiftevis truet og tryglet. Jeg håber han får med håndtasken.

Tænk hvis vi i stedet så en DR-ledelse, der ville DR det bedst muligt og som derfor erkendte, at de måske ikke ligefrem brugte rockermetoder, men så i hvert fald “Sherifstjerner”, som Polle fra Snave ville sige. Det kunne og burde man beklage og så kunne orkestret fortsætte med bred politisk støtte.

Sagen er alvorlig, fordi orkestret er en del af DRs dna. Hvis det lykkes at fjerne det, så må vi spørge: kan DR på den lange bane holde mod de angreb en ny blå regering vil gøre på en institution på lerfødder? Det vil være synd at nedlægge DR, for Danmark har brug for denne instititution, men der skal ryddes op og er skal fjernes et direktionslag og en bestyrelsesformand før vi kan tro på varig luftforandring. Det haster. Af hensyn til vores DR.

Scroll til toppen