Skal alle danskere registreres i et DNA-egister?

Skal alle danskere registreres i et DNA-egister?

Der er opklaret mange – også ældre – forbrydelser ved hjælp af et DNA-register. Der tales om at alle danskere skal registreres i registret. Hvad mener du om det spørgsmål?

For:

Ud fra en helt politimæssig vurdering bliver ethvert register bedre, jo flere personer, der er i det. Kan være med til at sikre, at de forkerte ikke bliver dømt. Når man meget hurtigt og effektivt kan afgøre, om personer har været bestemte steder på bestemte tidspunkter, kan man hurtigt udelukke mistænkte personer.

Imod:

At udtage et DNA-register over samtlige borgere vil være et indgreb i privatlivets fred og vil blive kritiseret ud fra en almindelig menneskeretlig tankegang. Det handler om proportionalitet i registreringen af ikke-kriminelle borgere i et land som Danmark med lav kriminalitets-statistik og om, hvorvidt gevinsten ved et sådan tiltag er mindre end den frihed, man opgiver.

For det første den europæiske historie og Anden Verdenskrig. Såfremt et DNA-register vil kunne fungere som en etnisk markør, vil det være ekstra problematisk i en europæisk kontekst. For det andet er der de generelle effekter som overvågning har på borgerne i et samfund.

Et tredje problem med et nationalt DNA-register er sikkerheden ved en sådan database.

Fakta:

For at blive registreret skal man have været sigtet for en forbrydelse med en strafferamme på mindst halvandet år eller mere. Og efter ti år på listen kan man blive slettet. Derudover indeholder registret også omkring 45.000 DNA-profiler fra ikke-identificerede personer, der stammer fra spor på gerningssteder. Hvad mener du?

Scroll til toppen