Søndagsreflektion: livet og virksomheden ved morgenbordet

Søndagsreflektion: livet og virksomheden ved morgenbordet

Sidder i haven. Det er søndag. Morgen. 100 meter fremme er “min” kirke. Sct. Jørgenbjerg Kirke. Kigger på den. Den kigger på mig. Holger ligger på taburetten foran. Solen stråler og varmer. Haveslangen ligger på græsset, klar til at komme de tørstende blomster til undsætning. 

Bagude hører jeg lydene fra Stjerneløbet. Det genoptages i dag og køres fra pladsen ved Vikingeskibsmuseet og fjorden. En gammel Rokilde-tradition, der genoplives. Har allerede mødt adskillige motionsryttere. De kørte kl 8. Kl 2 kører profferne. Flot syn. Begynder at forstå Bjarne Riis og Oleg 😉 Der er en særlig cykelstemning, som mærkes helt ind i haven her.

Ind imellem kører en sky for. Det er ligesom i det rigtige liv. Så bliver der tid til at trække vejret og tænke på andet end sveddråber og rene skjorter. Susannes hjemmelavede syltetøj står på bordet. JP, Berlingske og Dagbladet ligger her også. Læste. Elsker fornemmelsen af at åbne en helt ulæst, ny og knitrende papiravis. Det bliver aldrig det samme for mig at læse på min højt elskede iPad. Måske er jeg for gammel. Måske blot for meget romantiker og for lidt praktiker. Nej, der er nu ikke noget, der kan overgå en rigtig avis. En rigtig bog.

Elsker at gå i boghandlerbutikker. En helt særligt stemning, selvom de fleste for at overleve efterhånden ligner en billig kopi af Brugsen. Der er ganske få af de rigtige boghandler tilbage. En af dem er Troels Boghandel i Svendborg. Et pragtsted, hvor de ved rigtig meget om det de sælger. Og her er ikke noget loppemarked eller brugsforeningsagtigt over det. Nå. Jeg køber jo selv bøger på tilbud og på nettet, så jeg kan jo takke mig selv for udviklingen. Til en eller anden grad.

Steen Hildebrandt – den jyske professor, som jeg sætter stor pris på – skriver i Berlingske Business om virksomheders frihed og rettigheder. “Meget kan man sige om Goldman Sachs, men ikke at samfunds- og helhedsansvar tynger dem. Det er en virksomhed som den danske stat har indgået et vigtigt partnerskab med… Det er ubegribeligt, og jeg er overbevist om, at det er noget, vi kommer til at fortryde”. Tror Steen har ret. Han skriver også, at vi skal til at tage nogle skridt hen imod en ny forståelse af, hvad er svaret på spørgsmålet: hvad er en privat virksomhed? Og han peger på – helt enig – at en privat virksomhed intet er uden sammenhæng med andet og andre; det vigtige og interessante er ikke virksomheden, men de sammenhænge og relationer, den kontekst, som virksomheden indgår i og er en del af. “Vi véd det godt, men er ikke særlig gode til at tage konsekvenserne af det: virksmoheden er kun interessant, ja ér kun, hvis den har medarbejdere, leverandører, kunder, købere, investorer, långivere m.m.”.

Ja, vi skal tænke over det. Det svære spørgsmål for mange virksomheder er og vil altid være: Vil virksomheden være savnet, hvis den var væk? Det spørgsmål kan drive enhver virksomhedsejer ud i panik. Så gælder det bare om at vende perspektivet og bruge panikken konstruktivt, så svaret på spørgsmålet bliver et stort JA. Ikke så lige til, men ikke umuligt.

 

 

 

 

Scroll til toppen