10 tanker om Facebook

10 tanker om Facebook

Alle har en mening om Facebook. Jeg har ti.

11. Vær med. En del bruger FB som et magasin, de læser i. Men det hele er sjovere, når du involverer dig på en meningsfuld måde. Vær til stede og vis, at du er med.

22. Vær konstruktiv. Det mest givende ved FB er diskussioner, hvor emner vendes med saglige argumenter. Ofte ses bemærkninger uden reel forbindelse til den diskussions-tråd, det handler om. Sig ”pyt” og brug krudtet på de saglige indlæg. Hold en god tone i debatten. Vær selv saglig og konstruktiv.

33. Vær kreativ. Det er sjovt at se et godt og velvalgt billede, en klog sentens eller en god vinkling. Mindre sjovt er det at læse det helt banale, selvom en del af Facebook jo også er, at der er plads til det hele. Vær bevidst om dit valg.

44. Vær sober. Det er så let at lade harmen få frit løb, men tænk over det, før du lader følelserne løbe ud gennem fingrene og springe ud i himmelrummet. Mange har bitre erfaringer med det – en del har mistet deres job på det. Vær saglig og sober.

55. Vær dig selv. Værdien i Facebook ligge i, at mange meninger og holdninger brydes. Det kræver mod og lyst og når det er til stede, har vi et bombardement af sanser og indtryk. Vær med i debatten, men sæt dit personlige præg og del din egen holdning.

66. Vær hensynsfuld. Facebook giver mange muligheder for at involvere andre, sende dem opfordringer til spil, fødselsdagskalender osv. De færreste har lyst til alt for mange af disse opfordringer. Sæt dig ind i FB-indstillingerne og lad være med at trykke kritikløst, hvis det betyder, at dine venner får en masse spam i deres indbakke. Vær hensynsfuld, så du ikke medvirker til spam eller det, der ligner.

77. Vær tidsbevidst. Sæt en tidsramme. Facebook er en skøn tidsrøver. Du kan sidde foran skærmen hele dagen året rundt og lege Jens Vejmand. Og så vil det gå dig, som det gik ham. Aftal med dig selv, hvor meget tid du vil brug på det. Ifølge DR (den 3. januar 2013) tilbragte hver dansker sidste år i gennemsnit tre timer og 15 minutter foran billedkommoden om dagen. Så hvis du sparer på TV, har du mere tid til FB. Vær den, der vælger selv.

8a8. Vær tålmodig. Du kan ikke forvente, at enhver tråd bliver læst i den ånd, du har tænkt. Det er ikke altid dine venner vil lege, når du vil.  Accepter det. Og vent på dem eller forsøg på en anden måde. Vær tålmodig.

 

99. Vær gavmild. Brug tid på at kommentere, hvad andre gerne vil have kommenteret. Vis, at du kan lide det eller dog anerkender det. Del glæden – den bliver støre af deling. Vær mild og gav-mild.

1010. Vær nysgerrig. Forsøg at forstå, hvad andre mener. Frem for at vælge et modsat standpunkt, kan du lære af at søge at gå ind i et synspunkt. Vende og dreje det og se verden fra et nyt perspektiv. Måske får du en ahaoplevelse. Vær nysgerrig.

Mere om Facebook:

Læs også: Fri os fra de frelste kritikere af Facebook
FOA har en rigtig god guide over Facebook med mange fine overvejelser:

 

Scroll til toppen