Efterlysning: spor, der kan afsløre hvad tobaksindustrien gør i Danmark

Efterlysning: spor, der kan afsløre hvad tobaksindustrien gør i Danmark

Seneste debatbog om dødelige industrier

Seneste debatbog om dødelige industrier

Tobaksindustrien er meget magtfuld og der er meget betydelige kræfter i spil. Min hustru har i nogle år været rygestopinstruktør og jeg har løbende hørt hendes beretninger om tobakkens skadelige virkninger og de seneste videnskabelige resultater. Hver gang har jeg undret mig over, hvordan det kan foregå i en oplyst vestlig verden. Hvilken betydning har det for vort samfund? Er det godt nok, at 14.000 mister livet hvert eneste år og vi lapper med rygestopundervisning, rygeforbud visse steder og tilbud om støtte til de tusindvis af KOL-ofre, der henslæber en tilværelse, som kun KOL-ofre helt ved hvordan er. Er det ordentligt samfund eller vil et ordentligt samfund standse en sådan udvikling? Og hvordan får vi svar på disse spørgsmål?

Vi har senest set to forskere blive indklaget for nævnet for videnskabelig uredelighed. Et skridt, der har vakt vild harme i forskerkredse. Vi har set Peter C Gøtzsches ”Dødelig medicin og organiseret kriminalitet” og vi kan se tobaksindustrien vist er ved at købe sig ind i e-cigaretmarkedet og pt kører busserne med annoncer for e-markedsføring, mens forretninger sælger på en måde, der næppe er lovlig. Vi ser en sundhedsminister, der rejser til EU og forsvarer mentolsmag i smøger – mon hun eller hendes embedsmænd har fået den idé. Og mon den er undfanget under et af de hyppige møder med tobaksindustriens lobbyister på Borgen? Hvorfor er der flere spørgsmål end svar i en så vigtig sag?

kultur2Jeg leder efter journalister, der har mod, ressourcer, energi og lyst til at grave efter sandheden for at afdække, hvad det er, der sker på et område, som koster 14.000 mennesker livet hvert år. Hvis det er helt naturligt og i orden, så lad os få det afklaret. Er der noget galt, så lad os få det afklaret.

Jeg kan hjælpe på vej, men der er et stort stykke arbejde at gøre og det vil være op ad bakke, frygter jeg. Min egen personlige – og helt udokumenterede – frygt er, at Sundhedsministeriet kan indeholde nøglen til en forklaring og at der kan være både lovlige og ulovlige grunde til det, hvilket ingen kan vide. Min egen – ligeså uunderbyggede – frygt er, at sundhedsminister Krag er underlagt lobbyisme fra tobaksindustrien og at den i det mindste kan ses i hendes indsats omkring tobak i EU-regi. Hvem ved, om jeg har ret?

Jeg har talt med journalister og med en del fra områder, der kender til problematikken og en årelang kamp for at ændre på det. Jeg er ikke alene om frygten for, at der er noget helt galt, men der mangler noget, der ligner en rygende pistol for at journalister kan få ressourcer til at gå i gang. F.eks. er der møder/spor af lobbyister/en insider der kan fortælle hvordan lobbyisterne foregår? Er der andet mystisk her eller hisset.

Hvordan får man de læger, der ved noget, til at turde stå frem, når de kan se, at deres kolleger anklages for videnskabelig uhæderlighed? Blandt læger er alene tale om at blive anklaget for det noget, der betragtes med den allerstørste frygt. Hvordan får man andre, der må sidde med faktuel viden, til at bidrage til at afdække, hvad der er rigtigt og forkert omkring den frygt og mistro, der trives på området.

Hvert år dør ufatteligt mange af rygning. Alligevel vil politikerne ikke benytte de værktøjer vi ved hjælper, især højere priser. Hvorfor, tænker jeg? Lobbyisme? Og i givet fald hvilken grad af lobbyisme? Eller er det bare helt naturligt og er det mig, der overdramatiserer?

Der var engang en sygesikring. Det forsvandt. Skatten bestod.

Der var engang en sygesikring. Det forsvandt. Skatten bestod.

Efter min mening peger meget på, at tingenes tilstand er uforenelige med den grad af oplysthed vi har omkring rygningens skadelige virkninger. Et veloplyst samfund med et Sundhedsministerium og med en Sundhedsminister ville ikke agere som vi ser, hvis tingene foregik lige ud ad landevejen. Så ville man forhøje priserne på tobak, forbyde e-cigaretter, tilsætning af smag i tobak og holde justits for at sikre de gældende reglers overholdelse.

Over 14.000 dør hvert år på grund af rygning. I Danmark.
Under 200 mistede livet i trafikken i 2012.

Over 14.000 dør hvert år af rygning

Over 14.000 dør hvert år af rygning

Hvad ville ske, hvis 14.000 omkom i trafikken hvert år? Ville der blive skredet ind fra Folketinget? Jeg tror det. Hvem og hvad forhindrer Folketinget i at skride ind mod døden fra smøgerne? Der er altid en forklaring. Skal vores samfund ikke have den forklaring og hvis – hvordan får vi den så?

Kontakt kan ske på allanohms@gmail.com. Jeg garanterer anonymitet til alle, der henvender sig og som beder om det.

Scroll til toppen