Politikerne i sandkassen gør større skade end gavn –  nu udhuler Astrid Krag sygesikringskortet til ingenting

Politikerne i sandkassen gør større skade end gavn – nu udhuler Astrid Krag sygesikringskortet til ingenting

Der var engang en sygesikring. Det forsvandt. Skatten bestod.

Der var engang en sygesikring. Det forsvandt. Skatten bestod.

Politisk småpilleri, når politikerne skal lege Tarzan ved årets finanslovforhandlinger er skadende for vores samfund. Der opføres kongelige forestillinger, hvor politikerne kan bringe sig selv i fokus og med alvorsfulde miner lade som om finansloven er vigtigt.

Et billede af rammen om de højt besungne finanslovsforhandlinger, som i ugevis kan sætte Christiansborg på den anden ende. 2% af det samlede danske budget er der i sandkassen.

Et billede af rammen om de højt besungne finanslovsforhandlinger, som i ugevis kan sætte Christiansborg på den anden ende. 2% af det samlede danske budget er der i sandkassen.

Det er i virkeligheden bare en teaterforestilling, hvor politikerne kan skalte og valte med en afsat legesum, mens de betydende dele håndteres af andre end de folkevalgte. Desværre er sandkassen farlig. I dagens eksempel nævnes det gule sygesikringskort, som også er blevet et offer i Christiansborgs sandkasse. Sandkassen er 2% – TO PROCENT – af den samlede Finanslov. Alt andet kan politikerne ikke lege med. Alligevel opføres hvert år en forestilling, der får Det Kongelige Teater til at ligne et forsamlingshus i provinsen.

Fra 1. august gælder dit gule sygesikringskort (populistisk omdøbt til sundhedskort) ikke i udlandet. Her skal du bruge det blå sygesikringskort, der dækker i EU-lande. Hvis resultatet af finanslovsforliget udmøntes i lov, som sundhedsministeren netop har foreslået det. I dag dækker det gule sygesikringskort den bedste behandling, uanset om det er på et offentligt eller et privathospitl. Fremover bliver du kun dækket som de lokale. Er du i Grækenland må du indordne dig under græsk praksis og egenbetaling m.v. Er du i et skiområde, hvor der kun er privatklinikker, er du ikke dækket. Ifølge Forbrugerrådet Tænk vil en knæoperation i eksempelvis Frankrig typisk koste 8.000-12.000 kr. i egenbetaling for patienten.

EU-kortet

EU-kortet

Det er allerede en videnskab at sikre den rigtige behandling. Det har det gule sygesikringskort hidtil været garant for. Nu overlades det til d danskere, der bliver sygdomsramt i udlandet. Det vil blive dyrt på mange måder, når danskerne ikke længere kan få professionel hjælp via SOS International.

Det vil særligt gå ud over de svageste. F.eks. KOL-patienter, der ikke kan betale for egen forsikring. De må blive i Danmark. »Vi frygter, at private forsikringsselskaber vil tage sig dyrt betalt eller være mere tilbøjelige end den offentlige rejsesygeforsikring til at afvise dækning, når det gælder mennesker med en forudbestående lidelse. Selskaberne vil være tilbageholdende med at løbe en økonomisk risiko for, at en kræft- hjerte-, KOL- eller diabetespatient skal behandles under en udlandsrejse,« siger Mads Koch Hansen i dag til JP.

Og hvad sparer man? 80 millioner kroner årligt. Men hvad koster det danskere i forkert behandling og uigennemskuelig egenbetaling? Hvad er det for en gang politisk småpilleri. Er det politikernes private legetøj, mens de betydende beløb på Finansloven ikke må røres af politikerne. I går var eksemplet på et offer for sandkassen retssikkerheden for de svageste, hvor man vil spare 33% af midlerne til offentlig retshjælp. Hurra hvor er I dygtige på Christiansborg!

Scroll til toppen