Hør dog efter – her er opskriften [om hjælpekunst]

Hør dog efter – her er opskriften [om hjælpekunst]

lytteMeget går galt, fordi vi er for dårlige til at lytte. Vi bytter gode råd, men glemmer at lytte til, hvad der efterspørges. Søren Kierkegaard har givet os opskriften i 1859. Prøv og læs – og gør dig selv den tjeneste at give dig tiden til at mærke kraften i det gode råd:

sak4Hvis det i sandhed skal lykkes at føre et menneske hen til et bestemt sted, må man først og fremmest passe på at finde ham der hvor han er, og begynde der.

Dette er hemmeligheden i al hjælpekunst. Enhver der ikke kan det, han er selv i indbildning, når han mener at kunne hjælpe en anden. For i sandhed at kunne hjælpe en anden må jeg forstå mere end han, men dog ved først at fremmest at forstå det, han forstår.

Når jeg ikke gør det, så hjælper min merforståen ham slet ikke. Vil jeg alligevel gøre min merforståen gældende, så er det fordi jeg er forfængelig og stolt, så jeg i grunden i stedet for at gavne ham egentlig vil beundres af ham.

sak1Men al sand hjælp begynder med ydmygelse. Hjælperen må først ydmyge sig under dem, han vil hjælpe, og hermed forstå at det at hjælpe ikke er at herske, men det er at tjene, at det at hjælpe er villighed til, indtil videre at finde sig i at have uret og i ikke at forstå hvad den anden forstår.

Dersom du ikke kan begynde således med et menneske, at han kan finde en sand lindring i at tale med dig om sin lidelse, så kan du heller ikke hjælpe ham, han lukker sig for dig, han lukker sig inde i sit inderste – præk du så kun for ham!

Det er her meningsfuldheden opstår

Det er her meningsfuldheden opstår

Det handler om at lytte. Stephen R. Covey har udtrykt det sådan: ”First seek to understand – then to be understood”. Start med at lytte og forstå andres synspunkter – det afdramatiserer anspændte situationer, gør dig indsigtsfuld og vækker andres tillid, så de er klar til at lytte til dig. ”Sørg for, at du forstår andre. Det er en dårlig samtale, hvis du tænker på, hvad du vil sige, mens den anden part taler. Empatisk lytning skaber bedre relationer og resultater,” lyder det fra Jannick B. Pedersen, Covey Nordic.

Prøv og lyt en dags tid og du vil opdage, at denne enkle opskrift ikke følges af ret mange.

Scroll til toppen