Skal vi ikke starte en krig? Der må da ske noget….

Skal vi ikke starte en krig? Der må da ske noget….

Syrien ægger os: start en krig og vis, at vi er handlekraftige. Tryk på knappen Kurt, så kører vi igen. Husker du Eva Madsen, der knaldede ind i Kurt i en radiobil. Det gnistrede med 1000 watt, vil du køre med mig i nat Kom nu skat, så tag fat, ja så kører vi igen, drej på rattet, træd på sømmet min ven…

Jo, Eva Madsen. Vi husker dig med taknemmelighed. Og det var meget mere uskyldigt. I dag er det med at trykke på knappen noget andet. Nu sidder hr og fru USA og hr og fru Danmark og forlanger det. Noget må ske. Vi har selv læst i avisen, at der er giftgas. Vi skal vise handlekraft. Kom nu Obama. Kom nu Thorning.

Er det forkert at antage, at internetspil, film og vores verden på godt og ondt har fjernet nogle filtre. Er det forkert at antage, at en folkestemning kan presse en klog mand til at starte en krig? Er det forkert at læse vores verden sådan, at der hele tiden er krav om at ”vi skal gøre noget” og at ”noget” ikke nødvendigvis behøver være veldefineret? Kunne man forestille sig, at et militært indgreb i Syrien kunne iværksættes uden tilstrækkelig omtanke?

Kan et indgreb i Syrien være noget, vi lige pludselig er midt i, uden at vide helt præcist hvorfor? Ja, det tror jeg. Hvis jeg må sige det meget sort/hvidt, så er der ikke den store forskel på at forlange kvalitetsmælk til en billige penge og på at få ”orden på forholdene i Syrien”. Enten kommer sundhedspolitiet i Irma eller vi sender Obama til Syrien.

Seniorforsker ved Københavns Universitets Center for Militære Studier, Henrik Ø. Breitenbauch, har en fin kronik om emnet i Berlingske i dag. Den vil jeg anbefale. Må jeg fremhæve tre vigtige pointer fra hans kronik:

1) Vi kan ikke med rimeliged forvente, at store lande (kun) tager gode (og kloge) beslutninger.
2) Hvem er det lige vi støtter i Syrien?
3) Hvad sker der efter en militær intervention. Er vi klar til at yde, hvad der skal til?

En krig er en krig. Vi kan hver for sig bidrage ved at deltage i debatten. Og måske anbefale, at en krig ikke startes på samme måde som Eva Madsen får gang i radiobilen? Det hele er ikke så enkelt, at det kan klares med one liners.

Kronik:

Vi skal tænke os om inden vi griber ind i Syren (Berlingskes kronik 27. august 2013) af seniorforsker ved Center for Miliætre Studier på Københavns Universitet Henrik Ø. Breitenborg

Scroll til toppen