Tip: Besøg Gasværket – og bliv rig [men kun hvis du er åben for indtryk]

Tip: Besøg Gasværket – og bliv rig [men kun hvis du er åben for indtryk]

Her er tre vigtige informationer til dig, kære læser: (1) Roskilde ligger tæt på København (2) Roskilde har mange gode hemmeligheder og (3) den største mulighed fortæller jeg om lige nu. Glæd dig. Et besøg gør dig rig i ånden. Det bedstested at være rig.

Gør noget godt for dig selv - besøg Gasværket, Roskilde Havn

Hvis du vil gøre noget godt for dig selv og dine kære, så find en GPS og indstil den på Vindeboder, Roskilde. Så kommer du til vores gamle Gasværk, som fra 1863 har produceret gas lige frem til 1979, hvor hanen blev drejet om. Og så gik stedet så meget ondt igennem, men som en anden H C Andersen-ælling endte den med at blive byens kulturelle perle. Jo – jeg ved godt, at vi har Rokilde Domkirke, som Unesco har taget med som et af de virkelige vidundere i Danmark. Og jo, det er helt rigtigt. Og vi har det internationalt anerkendte Vikingeskibsmuseum og det lige så internationalt velskrevne Museet for Samtidskunst. Vi har mange unikke attraktioner her i Danmarks gamle hovedstad. Og alligevel er Gasværket noget særligt. Hvorfor?

Det originale gulv - smukt og historiebærende

Fordi det er et smukt sted. Jeg elsker at gå rundt om det. Se på det. Mærke det. De gule mursten. Sporene fra dengang det var gasværk for at lave gas. Her blev der arbejdet hårdt. Og bygningen dannede en smuk ramme om dette. Og nu danner den en fantastisk ramme om dygtige og anerkendte kunstnere. Lad mig blot nævne Lene Bødker, Skak Snitker, Martin Kaldahl, Iben Brøndum, Henrik Laursen og Jan Brolykke. De to sidstnævnte driver tillige et upcoming galleri – GalleriLABR, hvor nye, progressive kunstnere står i kø for at komme i stald.

Gasværket er begyndt at vokse efter at GalleriLABR er kommet til. Henrik og Jan er energiske netværksbyggere. Det får vi som gæste glæde af. Prøv f.eks. at tage til Gourmetmarked på Gasværket. Det syder af energi og der er torvevarer, håndværk, oplevelser og naturligvis den faste leverandør af den bedste og mest velsmagende øko-kaffe: Kaffeekspressen i den gamle Citroën.

Skak i Dr Dopo Jam - nu er han på Gasværket

Gå på besøg Glasgalleriet med Skak Snitker, som var samen med Per-René Larsen i 1977, hvor de starterede et af de første studioglasværksteder i Danmark. Det var Snoldelev Glasbrug syd for Roskilde. Fra 1987 har han drevet værkstedet Glasgalleriet i det på Gasværket. Skak laver både brugsglas i serier, unika-fade og –skåle samt glasskulpturer. Han har udviklet en særlig teknik, kaldet straktglas, der indebærer, at det varme, bløde glas med dekorationer trækkes ud og formes før afkølingen. Skak spiller trompet, når der er festlig anledning – han har en fortid i Roskildes berømte Dr. Dopo Jam.

En anden, du kan møde, er Lene Bødker. Lene er en sjælden glaskunstner alene i sin tilgang til materialet. Hun blæser f.eks. aldrig selv, noget der er ret udsædvanligt i et land, hvor glaskunst næsten har været synonymt med glaspusteri. Det meste bliver støbt, ”slumpet” eller skåret ud. Hendes skulpturelle værker bliver smeltet i store klumper, der herefter gennemgår en hård behandling med hammer, mejsel, vinkelsliber og alt hvad dertil hører af muligheder for at reducere glassets ellers indlysende muligheder for flotte farver og lækker glans.

Lene Bødker

Lenes arbejde rummer – som Statens Kunstfond har skrevet om hende – nok flothed, men ikke af den sædvanlige indyndende slags, som glaskunst ofte ”rammes” af – tværtimod. Lene undviger meget bevidst glassets mest banale muligheder. Hendes materiale har tæthed og substans. Hun tiltrækkes af det matte, det ru, det rå og til tider brutale i valget af virkemidler.

Men værkerne, alle hendes relieffer, fade, skåle og figurer, er altid poetiske og delikate, ja mere end det. Der er en vis melankoli til stede i Bødkers værk, som måske fremmes væsentligt af vor bevidsthed om de ”undertrykte” muligheder for pragt. De ligger ligesom bagved, de etablerer et kunstnerisk spændingsfelt, nærmest et lys indefra.

Lene Bødker siger selv, at hendes virke kan karakteriseres ved en interesse for modsætningsforholdene og spændingen mellem tyngde/lethed, massivitet/transparens, lys/skygge, skrøbelighed/robusthed.

Kaffeekspressen foran GalleriLABR, Gasværket, Roskilde Havn

Hun interesserer sig også for at blande materialer som glas, aluminium, beton og bly. Hun er bestandigt i gang med at undersøge materialets karakter og udtryk i dialogen med hendes skulpturelle problemstillinger.

Lene Bødkers konsekvente arbejdsmetode har også gjort hende selvskrevet til at løse en række offentlige udsmykningsopgaver. Alle er fremragende udført, men alligevel falder Randers Politigård, Amtsrådsforeningens og LO´s hovedkontor i København i øjnene som ganske særligt fortrinlige.

Det bedste er dog, at der efter alle solemærker at dømmeer god grund til at forvente sig meget mere fra denne sjældne og særlige kunsthåndværker i fremtiden. Det er derfor Statens Kunstfonds Udvalg for Kunsthåndværk og Design indstillede glaskunstneren Lene Bødker til Statens Kunstfonds Livsvarige ydelse. Som Lene fik.

 

Upcoming GalleriLABR

Galleri LABR er efter min mening et upcoming galleri. Henrik og Jan er et par fantastiske drivere. De har et unikt netværk og deler glæden ved kunst og formidling af kunst. Det gør de meget overbevisende og jeg spår dem en stor fremtid. Det de har lavet i Roskilde på få år – i krisetider – er unikt.

Jeg var med, da Roskilde kommune skulle lave havn i Roskilde. Gasværket var en del af det hele og vi var en gruppe, som af Skak Snitker, Iben Brøndum og Lars Rasmussen – kunstnere, der havde besat Gasværket – blev bedt om at være med til at tænke tanker om stedet. Det gjorde vi. For mange år siden. Og lige nu ser vi i Roskilde et stort og vellykket resultat af den skete udvikling.

Jeg har lyst til at mange, mange, mange mennesker oplever det. Derfor: Kom til Roskilde. Besøg Gasværket.

Historien om Gasværket [NB: meget spændende og hurtig gennemgang af sjove og store ting]

Scroll til toppen