Respektløshed. Og respekt. Og opgør med snigøvbøveri.

Respektløshed. Og respekt. Og opgør med snigøvbøveri.

Gunder Christian Gundersen skriver: ”For at VISE RESPEKT må man HAVE RESPEKT!
Uden respekt bliver ord og handlinger respektløse – også selv om ord og handlinger er ‘iklædt’ respekt og politisk korrekthed! Med respekt kan man tale om negere, åndsvage, spassere, perkere – fortsæt selv listen! Uden respekt bliver al tale camoufleret respektløshed!” Refleksioner over det og oprør mod snigøvbøvere.

Tankevækkende indspark fra Gunder. Det betyder for mig at du skal walk the talk. Du skal mene, hvad du siger. Ordgejl uden realindhold er respektløst. Ja, meget enig. Respekt til lejligheden dur ikke. Jeg synes det er helt umuligt at vise respekt for nogen eller noget jeg ikke respekterer. Men det har givet mange tærsk gennem årene. Kommer jeg til at tænke på nu, hvor Gunder skriver.

En større udfordring for mig er, at jeg ofte kommer til at fremstå som ikke-respektfuld. Fordi jeg opfattes anderledes end jeg tænker. Sur. Vred. Stresset. Hård. Hvor jeg selv opfatter mig som koncentreret, målrettet, fokuseret. Jeg har respekt, men opfattes som respektløs. Og det er jo i høj grad mit ansvar. Dét dilemma er heller ikke for barberlærlinge. For hvem vil såre andre? Dét er respektløst. Kender du den fornemmelse fra dig selv? Eller kender du nogle, der har samme udfordring?

Det er meget let at lade sig fornærme. Det kræver ingenting, bortset fra en mere eller mindre bevidst (vanemæssig?) adfærd. Enhver kan gøre det. Navnlig når det sker hemmeligt bag ryggen – uden at det bliver sagt til den hævdede krænker. På den måde opstår rundt om på danske arbejdspladser en masse problemer. Når snakken går om en bestemt person, som vel at mærke ikke involveres, så bliver en fjer til fem høns og i skøn samdrægtighed opbygges en “sandhed”, som krænkeren, uden at vide det, skal op i mod. Det findes der desværre rigtig meget af. Har du oplevet det? Har du måske ligefrem deltaget i det?

Vi kommer kun af med det, hvis hvert enkelt menneske vil tage ansvar for at droppe snigøvbøveriet, som jeg kalder det. Men udsigterne hertil er måske ikke de bedste. Snigøvbøveri er så let og det kilder så dejligt i maven, mens det varer. Jeg vil bekæmpe snigøvbøvere. Jeg vil fortælle dem om deres skadelige virksomhed. Jeg vil tale dem midt imod.

Læs flere blogindlæg her

Scroll til toppen