Kommentar: En rigtig roskildenser – af redaktør Torben Kristensen Roskilde Avis

Kommentar: En rigtig roskildenser – af redaktør Torben Kristensen Roskilde Avis

EN KVALIFICERET KVÆRULANT skrev Roskilde Avis i efteråret som overskrift på et portræt af byens meget profilerede advokat Allan Ohms, der i denne weekend rundede de 60 år. Festen i den anledning udviklede sig til en lille byfest, og det var også velfortjent.

Allan Ohms i fødselsdagsuniform i Roskilde Roklub

Ohms er som bekendt den elektriske enhed for modstand, men evnen til at modsige og have en anden mening er kun ét af de mange karaktertræk hos denne alsidige person, der snart i en lille menneskealder har været med til at gøre Roskilde både sjovere og bedre at leve i.

ADVOKAT S. KØDE lød øgenavnet altid på Journalisthøjskolen om grådige sagførere, der kun var ude på at tjene store honorarer til sig selv.
I forhold til denne flok skiller Ohms sig helt ud. Arbejderdrengen med det lyse hoved og de skarpe replikker kom ikke sovende frem til noget, og selv om hans overbevisning vel nærmest er social-konservativ, har han aldrig glemt, hvor han kommer fra. Evnen til at se længere end egen næsetip og de indspiste, velnærede cirkler er fuldstændig intakt, samtidig med at han har forståelse for dem, der ikke har haft de samme muligheder.
På mange måder nyder vi alle godt af hans engagement.

Kulturinstitutionen Gasværket på havnen i Roskilde

DOMKIRKEBYENS VE OG VEL er altid det overordnede mål for Ohms – ud fra hans synspunkter.
Derfor har han engageret sig stærkt i både kulturen og sporten, som han bruger mange kræfter og midler på. Gennem et helt liv har han været meget aktiv i roklubben og haft overskud til at hjælpe gasværket frem som et arbejdende center for kunst-hårdværk.
Han er også noget ved musikken. Både når han støtter årets store lokale arrangement for klassisk musik, Shubertiaden, eller sidder og nyder livet i ?rom- og cigarbaren? på festivalen, før Springsteen skal på scenen.

Den offentlige mening

DEN OFFENTLIGE MENING har altid haft hans store bevågenhed.
Personligt har jeg haft den fornøjelse at starte en ny avis ?Roskildenseren? sammen med Ohms og andre gode folk tilbage i slutningen af 80?erne. Vi klarede den ikke, men til gengæld havde vi det sjovt, mens vi prøvede at gøre vores bedste.
Han har næsten altid en mening om det meste og bidrager gerne til avisens spalter om det ene eller andet emne.
Som regel er det ganske gennemtænkt, enten man nu er enig eller ej – men engagementet kan også flyde over i en ?ordentlig opsang?, afsendt i en meget sen aftentime.

KENDT ADVOKAT TRYNET PÅ PRINDSEN, stod der pludselig en dag på spisesedlen for den avis, hvor Ohms selv var formand. Den blev selvfølgelig hængt op på ?Mulleriet?, in-stedet i Djalma Lunds gård, der var opkaldt efter- og blev drevet af den tidligere SF-viceborgmester, nu afdøde Mulle Brønnum og Rudi Frederiksen.
Ohms tog denne begmand i stiv arm og var godt klar over, at det kunne få konsekvenser, når han i nattelivet mødte folk, der ikke var lige så gode til at svare verbalt igen som ham selv.

Joy Mogensen

STEMMERETTEN VILLE HAN GERNE BRUGE flere gange, hvis han kunne komme til det.
Bare indenfor den seneste periode har Ohms opfordret til både at genvælge Joy Mogensen som borgmester, Birgit Pedersen som lokal sportsminister og fremhæver samtidig sit eget trængte Konservative Folkeparti. Men det er godt ment, alt sammen.
På samme måde er han altid loyal overfor sine venner og kammerater. Da festivalens mangeårige frontfigur, Leif Skov, ?blev gået? af den øvrige ledelse, rykkede han sin gamle ven til undsætning og mente, der var sket en stor uretfærdighed.
ROSKILDE KLARER SIG BEDRE end de fleste andre byer i disse år, takket være sine mange aktive og engagerede indbyggere. De skaber en udvikling præget af initiativer, aktiviteter og resultater indenfor både erhverv, kultur, fritid og på andre områder.

Men mængden består jo altid af enkelte mennesker. Allan Ohms er en af dem, der for alvor skiller sig ud fra flokken, fordi han i udtrykkets bedste betydning er:
EN RIGTIG ROSKILDENSER

Scroll til toppen