Det er ikke samfundets skyld. Ansvaret ligger hos det enkelte menneske. Også for dataseksualitet og netafhængighed

Det er ikke samfundets skyld. Ansvaret ligger hos det enkelte menneske. Også for dataseksualitet og netafhængighed

Pernille Tranberg, rådgiver og forfatter (@PernilleT) har i dagens Berlingske et fint indlæg med advarsel om, at afhængighed og ubetænksom brug af nettet kan være skadeligt.

Det er en god kommentar. Advarslerne er relevante, fordi vi altid skal overveje vores vaner. Når det så er sagt, så synes jeg nok kommentaren præges lidt for meget af et bestemt mål: at være i opposition på emnet. Til f.eks. Hnrik Day Poulsen eller de mange, der har reageret på Dronningens (manglende) forståelse af Facebook, sociale medier og internettet.

Mon ikke man advarede på samme måde, da bogen kom frem? Da avisen kom frem og da telefonen kom til. I gamle dage gik en mand med et flag foran bilen for at advare om, at der kom et automobil og ikke en løbsk hest. I 1980 (så vidt jeg husker) advarede IBMs chef (så vidt jeg husker) mod at tro på PC’en. Den ville aldrig få nogen udbredelse, mente han.

Pernille Tranbergs bog, som uddyber skepsisomkring synligheden på nettet

 

Pernille T advarer mod afhængighed og ”overdeling”. En overdeler er ifølge forfatteren en person, der ”får mere ud af livet med data end af livet”. Det udsagn studser jeg lidt over. Hvis det for personen er livgivende at dele data, så får den person vel netop noget ud af livet? Ikke på den måde Pernille T finder optimal, men hvis metoden er optimal for personen – hvad så? Skal vi alle ligne hinanden? Var vi alle ens, før de sociale medier?

Forfatteren henviser til en (ikke nærmere angivet) undersøgelse, ifølge hvilken ”mennesket prioriterer sociale medier over analog sex”. Før de sociale medier var det fodbold på TV, der blev prioriteret over analog sex og tidligere var det fodboldkamp og vinstue, der kom først. Nogle gange.

Vi ”begynder at se folk blive fyret, fordi de ikke kan holde nallerne fra Facebook i arbejdstiden”, hedder det. Jamen kære Pernille T: folk der ikke kan eller vil løse den opgave, de er ansat og betalt for at løse har altid og vil altid blive fyret. I krisetider sker det oftere end i opgangstider, men problematikken har været kendt lige så længe arbejdsmarkedet har eksisteret.

Googles Eric Schmidt

 

 

Endelig er Pernille T – sammen med Googles topchef, Eric Schmidt, bekymret over, at vi med de sociale medier er i gang med at ødelægge vores private privatliv. Det vi lægger på nettet, forsvinder aldrig. Derfor bør vi have større fokus på at opdrage vores børn bedre, så de kan beskytte sig, endnu før vi lærer dem at dyrke sikker sex. Og ja, hvor er det rigtigt. Det har i alle dage været god skik at opdrage børnene til at være høflige og ordentlige og til at vide, hvad privatliv er. Når gennemsigtigheden siden 1982 er øget voldsomt via nettet, så kræver det en tilpasset opdragelse. Enig og enig i, at det er vigtigt at italesætte dette. Jeg å bare sige, at ulempen ved ufornuftig brug af nettet skal vejes op mod fordelene – netop gennemsigtigheden.

Og i guder, hvor er der mange ulemper ved nettets gennemsigtighed. Og ved at vi i dag lever i et overvågningssamfund. Vi skal bare huske at vurdere, om ulemperne står i rimeligt forhold til fordelene ved nettet og de muligheder, det giver. Her er mit bud, at fordelene er i overtal. Ulemperne – manglende opdragelse, gabestoksmisbrugen, chikanerier og afhængighed – er alt sammen noget, der ligger i vores egne hænder. Vi kan selv gøre noget ved det. Derfor synes jeg Pernille Ts fornuftige debatindlæg er skruet forkert sammen: vægte burde være på, at den der lader sig misbruge også bliver misbrugt. Vægten burde have været på: hvad kan vi selv gøre? Hvad gør forældre? Hvad gør skolerne? Hvad gør vi selv.

Det er som altid: det er ikke samfundets skyld. Ansvaret ligger hos det enkelte menneske. Pernille T indlæg er en god anledning for os alle til at reflektere. Og lad os gøre det – og lad os så anerkende, at vi selv sætter grænserne og selv bestemmer, hvordan vi vil bruge mulighederne. Vis es på Twitter 😉

Scroll til toppen