Om skulpturprojektet ’Den hjemvendte’ – Kingos Kirke, København

Kunst. Er ikke “bare” kunst. Det er noget særligt. I dag fik jeg en mail med en video fra opstillingen af en smuk skulptur ved Kingos Kirke. Jeg vil gerne dele denne store oplevelse med jer andre. Se videoen og bliv glad. Det er rigtig smukt.

Kunstneren, Bente Polano har lavet den smukke skulptur. Læs her om baggrunden her:

I Kingos Kirke, København har vi i 4 år arbejdet med tanken om et kunstværk uden for kirken på Nannasgade, som kan virke som en forbindelse mellem gadens rum og kirkens rum. Nannasgade er skolevej for mange børn, og gaderummet foran kirken udvider sig her venligt med grønt og luft på alle tre sider af gadehjørnet.

De renoverede gader, fortovsgennemføringen for enden af Bragesgade som skolevej, det smukt begrønnede plankeværk overfor og gavlmaleriet på Bragesgade 31 er alt sammen med til at løfte hjørnet til et helt andet niveau end tidligere. I hele Mimersgadekvarteret har kvarterløftets initiativer og det store projekt Superkilen bag Nørrebrohallen m.m. løftet ansigtet på dette oversete hjørne af byen, og vores skulpturprojekt vil bidrage væsentligt til det.

Den Hjemvendte. Kingos Kirke, København. Bente Polano.

Vi har fra kirkens side arbejdet grundigt med at finde en kunstner, der vil kunne løfte denne opgave, og vi har bedt Bente Polano om at påtage sig opgaven.

Bente Polano arbejder i rustfrit blankpoleret stål, der har den robusthed, som kræves i dette kvarter. Hendes formsprog tager udgangspunkt i noget genkendeligt, ofte personfigurer, men på en meget let og gennemsigtig måde, der åbner for indre dybder, refleksioner, der inddrager beskueren og skaber en vedvarende nysgerrighed og interesse. Bente Polanos skulpturer i rustfrit stål har en forunderlig lethed og inviterer med sine åbne former og spejlinger til at kigge nærmere – igen og igen! Den mandshøje skulptur sat på en stor rød bornholmsk granitsten vil blive et markant element i gadebilledet – et bindeled mellem Nørrebros mennesker og deres kirke.

Bente Polano meget moderne formsprog åbner derved en bro mellem det nye århundredes storbymenneske og kirkens alterbillede, der for hundrede år siden åbnede en bro mellem storbymennesket og den kristne tradition. Det er malet af professor Erik Henningsen og viser Jesus bærende en københavnerdreng på armen.

I anledning af Kingos Kirkes 100 års jubilæum i 2010 søgte vi en nutidig pendant til dette udtryksfulde maleri. I Kingos Sogn, nu Kingo-Samuel Sogn, har vi igennem 4 år lagt penge til side der blev til overs fra bygningsarbejder, og desuden har vi fået støtte fra Menighedsrådsforeningens kunstfond. Det har været vigtigt for os, at der ikke skulle tages penge fra aktiviteter.

Scroll til toppen