Kan  du eller vil du eller? Om ord.

Kan du eller vil du eller? Om ord.

Kan eller vil du? Eller ej? Et godt spørgsmål. Handler det om vilje, ord, kommunikation – eller? Hvem ved hvad. Om det?

Christina Bruun Olsson har i et indlæg på K-forum gjort opmærksom på skønne skulpturer. Et gevær kombineres med en trompet. Et par rulleskøjter med højhælede sko osv.

Christina skriver samtidig om ”ord-skrædderi.” (herligt ord), dvs at sammensætte forskellige ord, f.eks. gevær-trompet. En herlig børneleg.

Vil du kan du. Kan du - vil du? Vil du kunne kunne?

Jeg gik i dag – i arbejdstiden! – en smuk tur langs Roskilde Fjord. Jeg oplevede naturen og talte imens med min gåmakker om ordene ”kan” og ”vil”. Hvilket ord er stærkest? Jeg vil ikke – eller jeg kan ikke? Jeg vil eller jeg kan? De to ord, kan og vil, supplerer hinanden på en interessant måde. Jeg plejer at sige: ”du kan hvad du vil”. Du kan også spørge: ”vil du, hvad du kan”?

Vi talte også om ordet ”hvorfor”. Det kan anvendes negativt i bebrejdende form: ”hvorfor gjorde du (dog) det?”. Eller i undersøgende form, hvor du nysgerrigt spørger ind, fordi du (slet) ikke forstår den andens synspunkt. Hvorfor kan også være positivt styrende. Hvis du spørger dig selv: hvorfor vil jeg det og det. Jo stærkere du besvarer ”hvorfor”, desto mere motiveret er du for at nå målet.

Der er en revne i alting. Det er der lyset kommer ind.

Og så er der vores gamle ven, Eckhart Trolle, der i dag – via et kort – har hvisket disse kloge ord:

”selv under en samtale
kan du være bevidst om
mellemrummene mellem ordene
– de korte stille intervaller
mellem sætningerne.
Når du gør det,
vokser stilhedens
dimension
inden i dig”.

I mellemrummene blvier der plads til refleksion. Hvorfor. Vil jeg. Kan jeg.

Vil du kan du. Kan du – vil du? Vil du kunne kunne?

Scroll til toppen