Hvorfor er Folkemødet noget særligt? Er det overhovedet noget særligt? Eller bare en gang gas? Jeg elsker Folkemødet. Blev forelsket allerede i 2011 og forelskelsen holdt til 2012 og efter årets #fmdk er forelskelsen vildere end førhen. Det vil jeg gerne forklare.
Lad mig indledemed et citat fra Politikens leder i går:
”Tusindvis af nysgerrige og engagerede bornholmere har i de seneste dage gjort kritik af folkestyret i almindelighed og Folkemødet i særdeleshed til skamme. Græsrødderne lever.
Siden debuten sidste år har professionelle kværulanter forsøgt at tale Danmarks nye politiske festival ned, og hævdet, at det kun var et elitært cocktailparty for den kreative klasse. Men vælgerne kom, så og diskuterede med politikerne – og gjorde dermed den samlede hærskare af mediefolk og lobbyister til statister”.
Græsrødderne lever. Ja. Og det der danske kompleks om at mistænkeliggøre alt og alle gjorde jeg op med i min kommentar til Folkemødet for et år siden. Folkemødet ER et folkemøde. Jeg mødte ikke en eneste, som ikke hører til ”folket”. Nogle arbejder i en organisation. Andre i et mere eller mindre kommercielt foretagende. Og andre igen – som jeg selv – er gæst. Tilsammen udgør gæsterne et udsnit af den danske befolkning, der har lyst til at mødes fysisk. Ikke ”bare” i cyberspace, men i den virkelige verden.
Vi mødes på Bornholm.I den skønne by Allinge. Det har den fordel, at deltagerne har lyst til at blive. De vil ikke bare holde et indlæg og så tage hjem. Allinge lokker. Deltagerne lokker. Stemningen er positiv, varm og begejstret. Her kan alle sige dav til statsministeren eller til eksstatsministeren. Finansministeren får lov tl at give Politikens klummeskribent Lars Trier tørt på. Bjørn Nørgaard smider kludene og giver os endnu en aha-oplevelese. Den 80-årige Rifbjerg reciterer digte med en nerve, som skal opleves og ikke refereres.
Mere end 700 arrangementerpå fire dage vidner om, at der virkelig er mange budskaber. Til folket. Og som vandrende vidne kan jeg bekræfte, at folket tog imod. Igen i år.
Det er fantastisk at stå på beværtningen Hutlihut klokken to om natten og diskutere Folkekirke med Katrine, præsten i Rønne. At veksle ord med Politikens redaktør Bo Lidegaard og forklare, at jeg hver gang han har en leder jeg er enig i, skriver det på Facebook. At blive overrasket over en klar og præcis Bente Sorgenfrey være enig med ISS-direktøren om udliciteringernes mange mangler. At opleve Anders Lund Madsen som en gudsbenådet ordstyrer.
At nyde en røget sild med tilhørende udsigt. At blive tilbudt at holde Kong Frederiks den Niendes Nytårstale fra 1953 på en cykel med to højttalere. At købe et fantastisk SAS-skilt og få at vide, at sælgerens forældre havde turistbureauet i Svaneke og at skiltet kun sælges med betydelig veneration og glæde over min garanti om, at det vil blive værdsat, der hvor det ender.
Allinge skal opleves. Gæstgiveren. Klostergården, hvor svalerne igen i år ankom 30. april. Røgeriet. Havnen. Brandstationen. Biblioteket. Forretningerne. Menneskemylderet fra og til Cirkuspladsen. De mange passiarer. Meningsudvekslinger. Gemytlige drillerier.
Efter to år på Folkemøde i Allinge tilslutter jeg mig mødets fem gode grunde til at deltage.
Læs dem. Tyg på dem og slå et kryds i din 2013-kalender (hvis du skal overnatte, så bestil nu):
#1
Folkemødet varer hele året
Deltagelse på Folkemødet kan vise sig at være en langtidsinvestering, hvad enten du har fået ny viden, nye vinkler eller nyt netværk.
Når du kommer hjem fra Folkemødet kan du sprede viden og bruge de nye muligheder du har fået – til gavn for dig selv og din organisation.
Folkemødet varer hele året, og planlægningen kan med fordel begynde tidligt.
#2
Udvid horisont og netværk
De kommer næsten alle sammen. Alle områder af samfundet er repræsenteret, og ofte med foregangsmænd og -kvinder.
Udvid og plej dit netværk under hyggelige, festlige og spændende former.
#3
Træk stikket ud!
Folkemødet er en festival, og de fleste finder en afslappet måde at ”folkemøde”på.
Når stikket er trukket ud, og man omgiver sig med spændende mennesker, kommer ideer flyvende.
#4
Få meget ud af lidt
Få ny viden om alle områder, der kommer i spil på Folkemødet.
Med over 200 arrangører er de fleste områder dækket. Det eneste det kræver er at du er i Allinge på det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt.
#5
Genopdag resten af samfundet
Få nye vinkler på din organisations placering i samfundet, og få nye vinkler på hvordan du selv og din organisation kan navigere mere effektivt.
Folkemødet – politisk debatfestival på Bornholm.
Hvad er retssikkerhed…Helle og Villy er tavse – Pia ved det ikke – fra Folkemødet
Folkemødet tilhører Bornholm – fingrene væk (Folkemødet er 13-16. juni 2012 i Allinge)