Hvad kan Facebook og Twitter egentlig bruges til?

Hvad kan Facebook og Twitter egentlig bruges til?

Facebook-brugere møder ofte spørgsmålet: ”Hvad kan du dog bruge Facebook til”? Og Twitter??? Det er vist for amerikanere? Det kan være svært at forklare, fordi Facebook skal opleves gennem nogen tid, før svaret kommer. For nylig oplevede jeg et godt eksempel på Facebooks anvendelsesmulighed – det vil jeg lige fortælle jer om.
Min datter, som bor hos mor i Grenå, ringede Kl 23: ”Far – sover du”? ”Nej da, klokken er jo ikke ret mange”. ”Jeg er på den. Har glemt at jeg i morgen skulle have sammenholdt et digt af Dan Turéll med en tekst. Og jeg skal til dansk-eksamen i morgen” (9. klasse). Jeg kan ikke finde digtet. Det hedder ”Benny – en dreng fra Vangede”. “Kan du hjælpe? Ja”, sagde jeg – “det må vi da nemt kunne finde på nettet”. Jeg havde min Mac ved min side (sover aldrig uden våben), så jeg slog op og ledte sejrssikkert, men ak. ”Jamen far, jeg har prøvet alt på nettet – det er der ikke”.

Og rigtig nok. Jeg indså, at nu måtte jeg simpelthen stå ud af min varme seng.

Frida

Søvndrukken stod jeg ud af sengen. Ret sikker på, at det skulle jeg nok hurtigt klare. Mens jeg gik til mit arbejdsværelse nåede jeg at tænke, at det nok er upædagogisk at spørge hvordan i alverden det kan komme som en overraskelse, at du skal have læst det og det, når du skal til eksamen om mindre end 10 timer. Så det undlod jeg. Samtidig var Holger (vores kat) klar til at lege. Og jeg vidste ikke, at Holger har en særlig interesse for at læse med i Dan Turéll-bøger. Telefonen i den ene hånd og onkel Danny i den anden hånd, forventningsfuld datter i den anden ende og Holgers kattenæse midt i det hele.

Jeg har temmelig mange Dan Turéll-bøger og jeg startede fra en ende af. På et tidspunkt sagde jeg til Frida: ”det tager vist lidt længere tid. Jeg ringer tilbage om fem minutter”. Tyve minutter efter ringede Frida og sagde: ”Far, du behøver ikke lede, jeg finder ud af noget i morgen”. ”OK”, sagde jeg – men jeg ville jo ikke sådan give op.

Jeg gik gennem alle mine bøger med onkel Danny, men stikordsregistrene var tomme for ”Benny – en dreng fra Vangede”. Via biografier måtte jeg konstatere, at jeg manglede ”Onkel Danny fortæller på talløse opfordringer” fra 1982.

Hvad gør man så? Twitter og Facebook, tænkte jeg. Jeg skrev en efterlysning: HJÆÆÆLP. Hvem vil maile mig digtet: benny – en dreng fra vangede fra bogen (1982)onkel danny fortæller på talløse opfordringer. ao@forumadvokater.dk

Og så søgte jeg lige på Facebook efter Asger Schnack, der nok er den største Turéll-kender. Jeg er ikke ven med ham, men jeg kunne sende ham en personlig besked via hans side. Og hvad skete? Mindre end ti minutter efter fik jeg denne mail fra Asger Schnack:

Fra: Asger Schnack
Sendt: 11. juni 2012 00:12
Til: Allan Ohms
Emne: Benny – en dreng fra Vangede

Kære Allan Ohms,
Det er ikke et digt, men en novelle på seks sider.
Hermed novellen.

Med venlig hilsen,
Asger Schnack

Bemærk tidspunktet: 00:12. Det er da stort, at en mand jeg kun har læst, men ikke kender, giver sig til at scanne seks sider og sende dem til mig midt om natten.

Samtidig kunne jeg så lige på Facebook læse Fridas besked til hele verden:
”Far du er så herlig, men du må hellere gå i seng. Jeg skal nok finde den på den ene eller den anden måde. Er ked af at jeg vækkede dig:-) TAK for hjælpen. Forøvrigt er du den dejligste far i verden fordi du gider!”

Når en pige på 16 år – der har alle vennerne på Facebook – skriver sådan i fuld Facebook-offentlighed, så er det som om savnet af min datter – som alle 16 år har boet hos mor – bliver vejet op af, at et eller andet alligevel er lykkedes. Tak til Asger og Facebook.

PS: Mens dette skrives ved jeg ikke, hvordan eksamen går, men Frida har allerede skrevet i Facebookprofilen: ”2012: Dimitterede fra Vestre Skole”.

PPS: Det endte godt. Frida fik et flot 10-tal i dansk. Det er da herligt. Jeg har takket Asger Schnack, som har lykønsket Frida og den stolte far 😉

 

Scroll til toppen