Med Finn Pedersen faldt en kæmpe

Med Finn Pedersen faldt en kæmpe

Finn Pedersen (født 30. juni 1925 i Roskilde), der for Roskilde Roklub og Danmark deltog i to olympiske lege og vandt guld i London 1948 i toer med styrmand sammen med Tage Henriksen og styrmanden Carl-Ebbe Andersen er død i dag, 86 år gammel.

Finn var ekceptionelt intresseret i Roskilde Roklub, som har var formand for i en årrække og siden blev æresmedlem i.

Fra venstre: Jan Morbech (formand for Bankrådet, Nordea), formand Bent Jørgensen, næstældste medlem Finn Pedersen og yngste klubmedlem Bastian Secher ved Roskilde Roklubs udnævnetlse til årets idrætsklub 2011..

Finn kendte Roskildes ældste idrætsforening, Roskilde Roklub, på havnen i Roskilde som stedet, hvor “drenge bliver til mænd og mænd til vindere”. Hvis man altså har indstillingen og talentet. Hvis man ville. Den 86-årige ro-legende fra Roskilde holdt meget af klubben som et hyggeligt sted, hvor det var rart at komme, også når man ikke kandidere til sæsonens titler. Finn kom i roklubben helt til det sidste.

– Jeg tror, der er et stærkere sammenhold i en provins-klub som vores. Det er derfor, jeg stadig kommer hver uge, sagde Finn til Roskilde Avis, da klubben i 2011 for anden gang blev udnævnt til årets idrætsforening.

Finn Pedersen roede for Roskilde Roklub, og han blev flere gange dansk mester. De to første mesterskaber opnåede han i 1947 og 1948 sammen med sine klubkammerater, Tage Henriksen og Carl-Ebbe Andersen, og på det grundlag blev båden udtaget til OL i London. I det indledende heat blev båden nummer to og måtte i opsamlingsheat, som blev vundet sikkert. I semifinalen mod den franske båd vandt Finn Pedersen og kammeraterne i et tæt opløb, og i mod Italien og Ungarn blev det en overlegen sejr til danskerne. Den sejr har markedsført Roskilde på idrætsområdet lige siden og har vært med til at fastholde Roskilde Roklub som en af landets førende lige siden.

I 1954 vandt Finn Pedersen og Keld Østrøm EM i toer uden. Finn Pedersen vandt også DM i 1950 i toer med styrmand; på dette tidspunkt var Henriksen udskiftet med Kai Suhr. Senere gik han over til toer uden styrmand sammen med klubkammeraten og vennen Kjeld Østrøm. Parret vandt DM i 1952, 1953, 1954 og 1956. Derpå blev de udtaget til OL i 1956 i Melbourne. Her opnåede Finn Pedersen og Kjeld Østrøm en andenplads i det indledende heat og kvalificerede sig dermed til semifinalen, hvor det blev til en sidsteplads af fire både i heatet.

Med Finn faldt en kæmpe, der for altid har præget dansk rosport og rosporten i Roskilde. Vi er mange, der sender ham taknemmelige hilsener og tanker til familien. Æret være hans minde.

SR Olympics Sports

Scroll til toppen