Christiania er ikke en forlystelsespark

Folketingskandidat Kenneth Kristensen Berth skriver i et indlæg i Dagbladet den 16. maj 2011, at Fristaden Christiania er reduceret til en forlystelsespark og at idealerne er væk. Christiania har ingen eksistensberettigelse.

Det undrer mig, når jeg hører dette. Flere har den mening. For mig er Christiania bestemt ikke en souvenirbutik, men et spændende stykke kulturhistorie, som trods vanskeligheder har formået at overleve. Christiania har ligesom andre dele af København, og som vi kender det fra andre større bysamfund, deres udfordringer. Der er kriminalitet, der er folk, som ikke betaler og der er sociale tilfælde. Og så er der alle de velfungerende, som har gjort det til en livsstil. Nogle gennem generationer.

Et reklamebureau bragte engang helsides annonce med overskriften ”Dansk erhvervsliv kan lære en hel del af Christiania”. Budskabet – som naturligvis havde til formål at promovere bureauets tjenesteydelser – gik på at man i Christiania på forholdsvis få år har skabt et varemærke (på nu-dansk: et brand), som måske bedre end alt andet udtrykker, hvad der er dansk. Turisterne flokkes og mange af de danskere, der kender Christiania holder meget af at vise det frem for udenlandske gæster. Bureauet fremhæver, at Fristadens succes skyldes det, som erhvervslivet skal lære: de har en vision, en mission, et værdisæt, nogle holdninger, som man brænder for. Christiania har praktiseret Økonomisk Demokrati endnu før Anker Jørgensen med ringe held forsøgte det samme. Den liberale grundtanke trives helt fint. De producerer cykler, renoverer kakkelovne, sælger fin restaurationsmad og meget andet til os andre, som med stor lyst køber det. Regelbrud ja – men samtidig gennembrud uden nedbrud. Hvor meget har vi andre bidraget med imens?

Christiania kan vi ikke bare skære ud af samfundet og slå en streg over det, der har været en del af Danmark i flere generationer. Bevar det og lad os anerkende bestræbelserne på at lande den vanskelige sag på fair måde. Christiania er ikke en forlystelsespark. Der er forskel på kultur og forlystelsesparker.

Læs også blogindlægget: skal Christiania omdannes til ejerlejlighedskompleks?
http://allanohms.wordpress.com/2011/04/22/skal-christiania-omdannes-fra-fristad-til-ejerlejlighedsparadis/

Med venlig hilsen
Advokat(H) Allan Ohms, Forum Advokater – mødested for løsninger
+45 4638 0321 – ao@forumadvokater.dk www.forumadvokater.dk

Læs desuden ”Om bloggen”, hvoraf fremgår, at mine blogindlæg naturligvis står for min egen regning.

Scroll til toppen