Tag med på Roskilde

I skrivende stund er der kun få måneder til årets Roskilde Festival. Jeg glæder mig igen.

Sidste år var der mere end 3.000 journalister fra 34 lander for at se, hvad mere end 25.000 frivillige kan diske op med. En by i byen rejser sig og danner rammen om en gigantisk musikalsk og menneskelig oplevelse, hvor musikglade mennesker fra hele verden stimler sammen.

Også i år

The Orange feeling

sælges der endagsbilletter. Jeg håber mange, som måske synes en hel festival er for meget, vil benytte lejligheden. Tag ud på festivalpladsen og mærk pulsen. Du skal ikke lade dig skræmme af, at du måske ikke kender musiknavnene. Skidt med det. Hvis du bare medbringer din nysgerrighed, så vil du få en på opleveren. Du vil ikke fortryde det. Gå rundt blandt de mange glade mennesker. Politiet sagde sidste år, at festivalen er roligere end en normal fredag i Roskilde. Du vil opleve en glæde og en begejstring, som med sikkerhed vil gøre dig glad.

Hvis du ikke har været på Roskilde, så har du meget til gode. Nogle tror, at det er en lille havefest. Glem det! Det er en gigantisk symfoni af oplevelser. Fra de helt små som at sidde og iagttage de mange forskellige typer til de helt store foran musikscenerne – uanset om det er de store navne eller ukendte glædesspredere. Du vil opleve, at Roskildes ry for fornyelse ikke fornægter sig. Du vil blive vidne til en velsmurt organisation, som stilfærdigt sikrer, at måske 70.000 glade gæster kan rocke og rulle i mere end en uge. Der findes ikke noget tilsvarende i Danmark og kun få steder i europa. Det, der sker i denne uge er unikt. Gå ikke glip af det.

Siden de tidlige 70’ere har Foreningen Roskilde Festival uddelt over 100 millioner kroner til bl.a. Støt Krigens Ofre i Irak, Læger uden Grænser, Amnesty International, Red Barnet og WWF Verdensnaturfonden. Ud over Foreningen Roskilde Festivals direkte uddeling har deltagende sports- og kulturforeninger tjent mere end 150 millioner kroner (!!) ved arbejde på Roskilde Festival. Disse penge er gået direkte i foreningernes kasser. Og dertil kommer at Roskildes handlende siden 1971 hvert år har fået tilført en stor meromstæning.

Publikummer, frivillige og mediefolk på Roskilde Festival skaber på et år små 400 mio. kr. i direkte turismeomsætning i Danmark og er dermed afgørende for Roskildes samlede turismeøkonomi, hvor festivalen svarer til fjerde- til en tredjedel af den årlige omsætning. Heraf tilfører festivalen Danmark over 113 mio. kr. i direkte udenlandsk forbrug. Af de 400 mio. kr. bliver hovedparten (52 pct.) forbrugt på selve festivalområdet, 29 pct. på entréer, 11 pct. i Roskilde/København og 8 pct. på medbragte varer (fra Danmark). Mere end hver anden publikummer skaber også omsætning i Roskilde/København under festivalen. Festivalen skaber over seks turistovernatninger pr deltager under festivalen, men også i omegnen af 100.000 udenlandske ferieovernatninger før/efter festivalen, til en samlet værdi på mindst 50 mio. kr. Festival publikum placerer sig med et samlet festivalbudget på omkring 5.000 kr. højt blandt feriesegmenterne i Danmark.
Der er grund til at kippe med flaget i respekt og begejstring. Lad os sende tanker tilbage til 1971, hvor det hele startede og til de mange, der gennem årene lige siden har deres del af æren for, at vi i Roskilde er på
verdenskortet – ikke alene for Domkirke og Vikingeskibsmuseet, men også for musik. Roskilde er med til at sikre, at den historiske by lever og ånder for fuld damp (på dette punkt). Det sker fordi festivalen gennem alle årene har været og fortsat er en levende organisation, der følger med tiden. Selv en finanskrise må give op, når den står overfor fornyelse, fremsyn og fantasi.

Mange betragter det lidt som en selvfølge – det er det slet ikke. Det er en kamp året rundt, en kamp, hvor jeg nok synes Roskilde by i langt højere grad end tilfældet er – med politikerne i spidsen – kunne og burde være længere fremme i skoene i respekt for opgavens betydning og omfang.

Med venlig hilsen

Advokat(H) Allan Ohms, Forum Advokater – mødested for løsninger
+45 4638 0321 – ao@forumadvokater.dk www.forumadvokater.dk

Læs desuden ”Om bloggen”, hvoraf fremgår, at mine bloginlæg naturligvis står for min egen regning.

Scroll til toppen