Dårlig idé at sammenblande æbler og pærer – om advokatsalærer

Dårlig idé at sammenblande æbler og pærer – om advokatsalærer

Æbler og pærer ligner hinanden på et visuelt og konceptuelt plan. De er begge frugter. De findes begge i grønlige nuancer. Alligevel er der stor enighed om, at vi skal være varsomme med at sammenligne forskellige frugter som var de ens. Og det er klogt, for der kommer skuffelser ud af det andet.

Indenfor mit arbejdsområde – rådgivning – sker sådan sammenblanding engang imellem. Jeg bliver ringet op og kunden spørger: ”Hvad koster det at få lavet en simpel kontrakt”? Tanken er at få en pris og så ringe videre til en eller flere andre rådgivere og så vælge den billigste rådgiver. Jeg tror tankegangen er, at vi er vant til at sammenligne kendte produkter. Det er jo lige meget om en liter mælk købes i IRMA eller i Netto. Produktet kender vi og vi har derfor tillid til, at kun prisen er vigtig. Sådan er det bare ikke med rådgivningsydelser.

Forleden oplevede jeg, at en kunde spurgte om pris for rådgivning om et huskøb. Kunden ringede tilbage og forklarede, at hendes bank havde anbefalet en billigere rådgiver, nemlig en af bankens ejendomsmæglere, der også tilbyder køberrådgivning. Trods forklaring om indholdet af den rådgivning jeg tilbyder valgte kunden et andet produkt og begrundelsen var kun, at det er billigere. Det er slet ikke samme produkt. Bankens ejendomsmægler er ikke uddannet til at give rådgivning på samme måde som jeg gør det. Der er en tæt forretningsmæssig forbindelse mellem mægler og bank, mens jeg som advokat er uafhængig.

Internettet flyder over med tomme og selvmodsigende budskaber: ”kvalitet til lavpris” og ”det hele for det halve” og ”gratis”. Så enkelt er det bare ikke. Et gammelt ord siger ”der er ikke noget, der hedder en gratis frokost”. Nej ”gratis” er noget, der betales af andre, men det betales. Jeg så engang et reklamebureau, der udstillede tre kasser i vinduet, hver med ét ord på. Beskeden lød: du må vælge to kasser, men ikke tre.

Hvis du vælger ”hurtigt” og ”billigt” bliver det næppe godt.

Hvis du vælger ”godt” og ”billigt”, bliver det næppe hurtigt.

Hvis du vælger ”hurtigt” og ”godt”, bliver det næppe billigt.

Det kan også udtrykkes på denne måde: det, der er billigt, er som regel billigt. I dette ords anden betydning.

Når du vælger rådgiver er det mit råd til dig, at du forhører dig i dine netværk. Hvem er god og ordentlig? Hvem har erfaring på området. Tag derefter en snak med rådgiveren og mærk efter, om du møder forståelse, om du føler dig tryg og om dine indledende spørgsmål besvares fornuftigt. Spørg gerne om prisen, men husk, at rådgivere på samme måde som håndværkere enten giver overslagspris eller fast pris. En fast pris indeholder altid en overdækning, fordi rådgiver ved fast pris skal medkalkulere det uforudsete, mens pris efter tid ikke skal. Vær skarp – hvis du sammenligner æbler og pærer, kan du blive skuffet. Og det kan godt være, at skuffelsen først opstår, når rådgiverens ansvar er forældet – men det vil komme, hvis du ikke har gjort forarbejdet godt nok. Held og lykke med rådgivervalget 😉

Klummen er bragt i Dagbladet ErhvervSjælland 29. oktober 2020.

Scroll til toppen