Offentlighedsloven – Esben Lunde Larsen er desværre ikke alene

Offentlighedsloven – Esben Lunde Larsen er desværre ikke alene

Er borgeres brug af offentlighedsloven “en sygdom i samfundet”? Det er et hedt spørgsmål efter Politiken i dag har citeret ministerens udtalelse optaget af en medarbejder under et møde med ministeren.

Esben Lunde Larsen er under evig beskydning. Næppe helt uforskyldt, men et skal huskes i denne sammenhæng, hvor hans udtalelse bruges til at belaste ham, mere end til at fokusere på, at rigtig mange politikere reelt er enig med ham. Og det er det største problem.

Efter min mening er det uforståeligt at politikere – uanset hvilken side af salen de kommer fra – tilsyneladende ikke kan beklæde ministertaburetter uden at glemme respekten for offentlighedens interesse i at vide, hvad der foregår i magtens centrum. Vel er offentlighed besværlig og vel kan retten hertil misbruges. Men det samme gælder magten, der har dimensioner, som er svært forståelig for os udenfor magtens centrum. Historien viser, at magt kræver ydmyghed, megen magt kræver megen ydmyghed og denne forudsætning er ikke altid opfyldt, når der træffes beslutninger.

Demokrati er den bedst mulige styreform. Den er besværlig og bøvlet og fører aldrig til en lige vej fra punkt A til B. Men det er nu den styreform vi har valgt. Demokrati trives kun i åbenhed og det er forstemmende at høre en minister sige fra så klart.

Og så undrer det mig at Esben Lunde LArsen synker så lavt, at han ikke står ved det han har sagt. Ministeren er taget med bukserne nede og forklarer så, at han naturligvis respekterer offentlighedsloven. Hold op med at tale til os som var vi dumme høns, gode minister. Vi ved godt at du, og mange med dig i både blå og rød side, ikke kan fordrage åbenheden. I vil arbejde i det skjulte og smide udvalgte smuler til folket, der så må tage imod. Jeres yndlingsværktøj hedder Mørkelygten. Men vær dog mandfolk nok til at stå ved jeres synspunkter.

Det er oplagt at den sag Politiken bringer i dag stammer fra en illoyal embedsmand. Jeg har ingen sympati for illoyalitet, men det er ikke afgørende i denne sag. Her handler det om at vi har fået et øjebliksbillede af hvordan en enkelt politiker tænker om vores ret til indsigt i det, der sker i magtens centrum. Esben Lunde Larsen er desværre kke alene. Mange politiker er helt enige. De indrømmer det ikke, men vi kan se resultatet i den nugældende lov om offentlighed. Nu får vi se om den bliver ændret, sådan som der er behov for. Lur mig – det vil ikke ske.

Læs også:

Folketinget er ført bag lyset – justitsminister Pape er lige glad.

Problemet er ikke manglende høring om offentlighedsloven. Det er manglende høring hos politikerne.

Ny offentlighedslov konfirmerer syg kultur

 

Scroll til toppen