Luk DR

Luk DR

Jeg er kommet til det punkt hvor jeg mener at DR bør lukkes ned.

dr4Årets sager, hvor DR viser sin magtfuldkommenhed kombineret med medieforligsparternes afmagt overfor DRs ledelse, har overbevist mig. Lad os lukke Danmarks Radio. Folketinget hælder ti millioner i DR hver dag året rundt og Folketinget har vist en utrolig mangel på handlekraft. Hvem andre bruger ti millioner dagligt uden at sikre sig passende indflydelse? Jeg er opmærksom på at DR ikke skal være radiokanal for regeringen, men håndteringen af forhandlingerne om public serviceaftalen er en farce. Folketinget ligger under for DRs magtfulde ledelse og vi kan lige så godt overlade opgaven til det fri marked. Dét er resultatet af kulturministerens manglende evner og det tilsvarende for de mediepolitiske ordførere. Luk den institution nu.

»De har mange flere ressourcer end alle andre medier i Danmark, og de er blevet mere magtfulde, fordi de er stærke på alle platforme. Så er det problematisk, at de lukker sig om sig selv og er dårlige til at diskutere deres dispositioner. Hvis DR fastholder den arrogante stil, vil det hævne sig. Så vil et politisk flertal forsøge at fratage dem noget af deres magt«, siger politisk kommentator Hans Engell i en DR-kritisk artikel i Politiken i dag.

dr2Her skriver Sandra Brovall og Torben Benner om de fire største skandaler i 2014: (1) Eurovision Song Contest, der kom til at koste over 300 millioner kroner, som DR groft forsøgte at hemmeligholde (kulegraves pt af Rigsrevisorerne) (2) sagen om den brutale lukning af DRUO (3) 1864, der kostede 6 års DRUO-virksomhed og (4) DR’s ulovlige forsøg på at knægte studievært Adam Holms ytringsfrihed – som kaldte Ombudsmanden på banen.

Dertil kommer så det vi ikke har indsigt i: DRs bestyrelses ageren i sagerne. Hvad er der egentlig sket her, ikke mindst i relationen bestyrelsesformand og kulturminister? Jeg tror ikke det er noget, der tåler dagens lys, men jeg kan naturligvis kun gisne.

dr3 Når jeg ser på DRs virksomhed er der intet element, som adskiller DR  afgørende fra en privat virksomhed. Og dog: DR modtager godt 400.000  kroner hver time døgnet rundt, året rundt, år efter år. Institutionen har  ret til at udskrive skatter, som godt nok kaldes licens. De satser ensidigt  på en kommerciel måde og skævvrider dermed konkurrencen. Det har jeg  hidtil accepteret, fordi jeg troede, at der blev stillet visse krav til DR. Det  tror jeg ikke længere på.

Fyr bestyrelsen og overlade opgaven til det private erhvervsliv. Sælg    bygningerne og lav radio og TV fra mindre overdådige destinationer, sådan som det sker alle andre steder. Drop konkurrenceforvridningen og lad markedet tale. Lad politikerne undvære deres mediesutteklud og lad os spare tre tusinde femhundrede milliarder hvert eneste år.

Luk DR.

Scroll til toppen