Loppe-tanker på en efterårsferiedag (om efterårsferie på én dag, journalister, demokrati og loppemarked)

Loppe-tanker på en efterårsferiedag (om efterårsferie på én dag, journalister, demokrati og loppemarked)

I dag, fredag, holder jeg efterårsferie. Eksperimenterer med at klare en hel uges ferie på blot én dag. Spændende. Og så kan jeg lige så godt bruge den raktisk. Jeg skal forberede loppemarked, som vi holder i morgen, lørdag den 18. Oktober, her i Smedegade.

  Og – nu holder jeg lså ige en pause. Har sat mig ved mit skrivebord. Her har jeg en skærm, som giver mig mulighed for at se ud i verden. Når jeg kigger ud af vinduet ser jeg    Roskilde Fjord. Herfra udgik vikingerne for 1.000 år siden. Jeg elsker den fjord. Så ringer telefonen:
“Er det ikke lidt kontroversielt at skrive, hvad I mener på jeres Facebook-side i Forum Advokater “, spørger en journalist mig. “Jo”. “Hvorfor gør I det”.” Fordi vi mener,  at dem der ved noget på et specifikt område bør bidrage til formidlingen”. “Giver det ikke udfordringer”? “Jo”. “Nå. Må jeg ringe til dig igen, hvis jeg har flere spørgsmål”.  “Ja, jeg tager altid telefonen”.
Det er ikke altid jeg er er superimponeret af danske journalisters evne og vilje til at forberede sig før de forstyrrer andre.
Holger, min kat, som kom tilløbende fra no where den 23. December for nogle år siden på en mørk nat, ligger og hygger i sofaen. Tryg ved selskabet. Uden helt at forstå,  hvorfor jeg ikke bare lægger mig ved siden af ham og slapper af… P4 spiller musik for mig. Det regner. Jeg har allerede pakket fire kasser med bøger, så nu er der en pæn  orden på mit hjemmekontor. Det er en dejlig følelse.

De siger i radioen, at ”tyggemåner” er væk. Ja, det er da sandt. Åh, de var nu dejlige. Men jeg må trøste mig ved at nostalgi jo ikke er, hvad det har været. Det går nok alt    sammen, også uden tyggemåner. Nyder at være her. Nyder at kunne sidde og filosofere på mit eget niveau.
Er stadig noget rystet over morgenavisen. Min højt elskede Berlingske bringer i dag en alarmerende omtale af en ny bog, Mørkelygten. Heri afsløres via anonyme kilder i en række ministerier at embedsværket tilsyneladende er følgagtige over for den til enhver tid siddende regering. Embedsmænd fortæller sandheden til regeringen og fifler med sandheden til Folketinget. Jeg troede naivt, at den slags var stoppet med Tamilsagen.

VANVITTIG UHYGGELIGT. Det er et meget, meget alvorligt angreb på vort demokrati. Hvis halvdelen af denne artikel er sandt, så er vi i alvorlige vanskeligheder i Danmark. Regeringens jurister og de uafhængige domstole beskyldes for at være i lommen på embedsmænd, der for at fremme egen karriere er følgagtige overfor skiftende regeringer. De uafhængige dommere beskyldes for at være i lommen på et magtfuldt Juridisk Specialudvalg, der blandt sine opgaver har at fordreje og manipulere, herunder overtale uafhængige dommere til ikke at forelægge spørgsmål for EU-domstolen. Det er uhyggelig læsning. Artiklen bygger på en bog, der snart udkommer, skrevet af den Cavling-prisvindende journalist Jesper Tynell.

Her er ét af flere uhyggelige eksempler på den bevidste underminering af sandheden:

“Vi bliver til grin, hvis vi prøver,« svarede en jurist med speciale i EU-ret, da Skatteministeriet henvendte sig. Justitsministeriets kronjurister endte med at underkende et optjeningsprincip på to år, men to dage efter vedtog tidligere V-finansminister Claus Hjort Frederiksen alligevel ordningen som en del af finansloven efter krav fra Dansk Folkeparti. Regeringens jurister konstruerede derefter en juridisk vurdering, der i modsætning til deres oprindelige blåstemplede optjeningsprincippet.
Folketinget fik intet at vide om de blinkende advarselslamper. De blev nemlig redigeret ud af det endelige lovforslag, fordi det »ville se uhensigtsmæssigt ud«, som en af regeringens jurister skriver i en mail”. Læs videre i Berlingske.

loppemarked1Jeg tænker oftere og oftere på, at vi i vesten samlet set driver vores samfund på en måde, der ikke kan holde over de næste mange år. Tænker på Romerrigets fald og forstår ikke den tilsyneladende generelt eksisterende kålhøgenhed: vi kan gå på vandet. Gu’ ka’ vi da ej! Det er risikabelt og det virker på samme måde som råddenskab gør: pludselig falder det rådne sammen. Lige indtil det sker, ser det nogenlunde fornuftigt ud.
Kunne godt tænke mig at male et maleri. Men jeg har planer. Der er loppemarked i morgen og det skal altså forberedes. ”Failing to Prepare, is Preparing to Fall”.

PS: Har et lille billede på mit skrivebord. Købte det i en forretning i Brooklyn, New York. Vil gerne dele teksten med dig:

“Promise Yourself

To be so strong that nothing
can disturb your peace of mind.
To talk health, happiness, and prosperity
to every person you meet.

To make all your friends feel
that there is something in them
To look at the sunny side of everything
and make your optimism come true.

To think only the best, to work only for the best,
and to expect only the best.
To be just as enthusiastic about the success of others
as you are about your own.

promise yourself To forget the mistakes of the past
and press on to the greater achievements of the future.
To wear a cheerful countenance at all times
and give every living creature you meet a smile.

To give so much time to the improvement of yourself
that you have no time to criticize others.
To be too large for worry, too noble for anger, too strong for fear,
and too happy to permit the presence of trouble.

To think well of yourself and to proclaim this fact to the world,
not in loud words but great deeds.
To live in faith that the whole world is on your side
so long as you are true to the best that is in you.”

Christian D. Larson, Your Forces and How to Use Them

Scroll til toppen