Tak til kronprinseparret, fordi I støtter fotografiet, håndværket, kvaliteten og kreativiteten i dansk fotografi.

Tak til kronprinseparret, fordi I støtter fotografiet, håndværket, kvaliteten og kreativiteten i dansk fotografi.

”I en tid, hvor færre vil betale for kvalitet , er det dejligt, at der er nogen, der er enig med mig i, at fotografiet er vigtigt. At verden ikke kan leve uden uafhængig fotografi, som ikke har til formål at sælge et produkt eller en person. For fotografiet er mere end en trykknap”, sagde Lærke Posselt i går, da hun havde modtaget Kronprinsparrets Stjernedryspris på 50.000 kr.

Lære Posselt - stjernedryspris-vindr 2014

Lære Posselt – stjernedryspris-vindr 2014

Lærke Posselt har arbejdet med fotografier siden 2003, og hun har blandt andet vundet Årets Udenlandske Fotoreportage i 2013 for hendes fotoserie Beautiful Child, der portrætterer små amerikanske beauty queens liv. Til daglig leverer Lærke Posselt både fotos til dansk og udenlandske medier, men hun får også tid til at lave sine egne projekter.

Lærke Posselt talte i sin takketale om fotografiets betydning. Smukke ord. Vigtige ord, som jeg derfor vil gengive, afskrevet efter aflytning af programmet i går:

”Hver gang jeg skal ud og fotografere er jeg nervøs, for billedet kan have stor påvirkningskraft
Det ansvar, der følger med, når man sætter sig for at beskrive virkeligheden, er jeg mig bevidst.

(c) LærkePosselt

(c) LærkePosselt

Jeg er glad og stolt, også på mit fags vegne. I en tid, hvor færre vil betale for kvalitet , er det dejligt, at der er nogen, der er enig med mig i, at fotografiet er vigtigt. At verden ikke kan leve uden uafhængig fotografi, som ikke har til formål at sælge et produkt eller en person.
For fotografiet er mere end en trykknap.

Det er et møde ed verden. Det kan være en fortælling, en udfordring, et øjenvidne, et historisk dokument. Fotografiet er en fortættelse af virkeligheden. En pågående refleksion og en kompleks undersøgelse af meneskets ydre og indre landskab. Så det er en ære for mig at stå her i aften. Mange tak til dem, der stiller op foran mit kamera”.

Fotografiet er af mange fortsat undervurderet, skønt dets betydning bliver vigtigere og vigtigere. Et billede siger mere end tusinde ord. Det ved vi. Alligevel render vi rundt med vores telefonkameraer og tror vi er fotografstjerner. Godt nok, bare der er omtanke for behovet for kvalitet. For vi har i den grad brug for kvaliteten. For den kompromisløse fotograf. For skildringen af verden, som verden nu engang er.

(c) LærkePosselt

(c) LærkePosselt

Jeg ser hver dag SÅ mange opdaterede profilbilleder, hvor jeg tænker: hvorfor bruger de ikke en god fotograf. Og jeg har skrevet det til en mennesker og mødt en del overraskelse. Hvad er det, du siger? Jeg siger: se nu på det billede. Det er dårligt komponeret, det er uskarpt og det er slet ikke dig. Hænger det sammen med, at vi for mange år siden skar ned på folkeskoleundervisningen, så vi ikke har lært at se på billeder? Måske. Men så må vi hjælpe hinanden til at gøre noget ved det nu.

Der er meget stor værdi i et flot og godt billede. Jeg har fra DRs hjemmeside taget et par stykker, men du kan selv google Lærke Posselt og se, hvad hun står for. Hun er en af  mange i en ung generation, der virkelig fortjener opbakning til fotografiet og deres virke.

På dette sted vil jeg lige linke til to helt unge up coming og til en velkendt dansk mester, men mange andre kunne være nævnt:

Camilla Stephan

Rasmus Malmstrøm

Viggo Rivad

Det er glædeligt, at kronprinseparret på denne måde støtter betydningen af det gode fotografi. Af kvaliteten. Af håndværket. Tak for det. Og tillykke til Lærke Posselt og tak fordi du takkede også på dine kollegers vegne.

Scroll til toppen