Verden har brug for tænksomme politikere

Verden har brug for tænksomme politikere

Vi har brug for politikere, som ønsker og evner at hæve sig over deres egne magtinteresser og deres partis eller lands særinteresser, og som handler i overensstemmelse med menneskehedens grundlæggende interesser af i dag. Sådan skrev den netop afdøde tidligere tjekkiske præsident Václav Havel i 1998. Ordene lever og er måske mere aktuelle end nogensinde.

Havel indså det tidligt, da han skrev: ”Aldrig før har politik været så afhængig af øjeblikket og af offentlighedens og mediernes skiftende stemninger. Aldrig før har politikerne i den grad været tilskyndet til at forfølge kortsigtede mål. Jeg har ofte det indtryk, at mange politikeres livscyklus rækker fra tv-nyhederne den ene aften over opinionsmålingen næste formiddag til deres billede i fjernsynet aftenen efter. Jeg er ikke overbevist om, at vor tids massemedier favoriserer fremkomsten og udviklingen af politikere på højde med eksempelvis Winston Churchill. Jeg tvivler faktisk på det, skønt der selvfølgelig kan være undtagelser”.

I dag lider vi under politikere, der er kortsynede og kun ser frem til næste valg eller – nogle – til næste meningsmåling. Her er desværre ingen forskel på rød og blå blok. Det står lige skidt til og resultaterne taler for sig selv.

”Jo mindre vor tid fremmer politikere, som giver sig af med langsigtet tænkning, jo mere behøver vi netop sådanne politikere. Og jo mere bør man byde intellektuelle velkomne i politik – de af dem, der lever op til min definition af en sand intellektuel”. Nemlig. Og bare vi ville indse det i Danmark og resten af verden. Men hvad gør vi? Tænk på Lars Kolinds entre i dansk politik. Man gjorde ham til grin – jeg vil påstå, ar ingen af de anmassende journalister og ingen politiker forstod mandens styrke og landets behov for en værdipolitiker. Nogle siger, at Kolind ikke duer i politik, for man skal være politisk. Vrøvl. Vi har brug for tænksomme mennesker med en holdning og en kompromisløshed. Vi har set den folde sig ud nu med Kolind og Grundfos.

Havel har ret: vi har brug for tænksomme politikere.

Vaclav Havel: Verden har brug for oplyste, tænksomme politikere (kronik i Kristeligt Dagblad 20.12.2011)

Se flere blogindlæg her

 

 

 

 

 

 

 

Scroll til toppen