Luk nu munden op, Troels. Danmark har brug for det – og du glæder dig jo

Luk nu munden op, Troels. Danmark har brug for det – og du glæder dig jo

Først gav Troels Lund Poulsen sig selv mundkurv på. Så åbnede han munden, men kun halvt. Intet hindrer den tidligere skatteminister i at udtale sig. Og spørgsmålene står i kø og danner endnu en af de mange sager, der er med til at nedbryde respekten for politikerne og som tager fokus fra det, Danmark mangler: en samlet politik hen over den politiske midte. Jeg er enig med de mange, der opfordrer eksministeren til at tage bladet fra munden nu – det er der behov for.

Jeg har undret mig over den tidligere skatteministers ageren i Thornings skattesag. Nu foreligger tre redegørelser fra embedsværket. Tre fordi Peter Loft måtte lide den tort at blive bedt om at svare uddybende på ministerens spørgsmål. De tre redegørelser tegner et uskønt billede af et forløb, hvor konklusionen på det foreliggende grundlag må være, at i hvert fald Troels Lund Poulsen har blandet sig i en konkret skattesag. Noget sådant vil være ulovligt og det er allerede blevet udråbt som den muligt største skandale i de seneste tyve år.

I det lys forekommer det overraskende, at en mand, der ikke har noget at skjule, nægter at udtale andet end nogle få spindoktorkommentarer, som monotont gentages, mens man kan danne sig sit eget indtryk af de signaler, der udgår fra den forhenværende ministers øjne. Signalere viser ikke en overbevist mand, der tror på e ord, der messes.

Det er værd at bemærke, at der ikke er noget som helst til hinder for at Troels Lund Poulsen udtaler sig. Søger du på eksministerens hjemmeside er der et videoklip fra 29. november og en hilsen til de danske soldater. Sandt for dyden ikke meget, når henses til Thorningsagens placering i pressen indenfor de seneste uger. På eksministerens Facebookside er den hotteste nyhed, at han er på vej retur fra Herning og er gad for, at meningsmålingerne er gode for Venstre.

Eksministeren har som en anden pladespiller gentaget følgende ord: ”Jeg har intet at skjule, og jeg synes det er godt at hver en sten bliver vendt i denne her sag. Jeg er om nogen glad for, at sagen nu bliver undersøgt, siger han”. Det er simpelthen ikke i orden. Nu skal det her optage medierne i mange måneder, måske år. Det er så, hvad der er blevet kald game-change, hvormed menes, at nu er bolden røget over i blå stue. I måneder har den været i rød stue. Mudderkastning og mistænkeliggørelse og negative historier, blokpolitik og ingnetinghed har præget dansk politik. Det kunne og burde være anderledes og her har Venstre et meget betydeligt ansvar. Venstre er fri og det største parti i Folketnget. ette parti har en handlepligt. Må jeg citere Asger Aamunds glimrende konklusion herom fra Berlingske 2. december 2011:

”Hvem siger, at det altid kun er regeringen, der har initiativet og serveretten? Regeringen har tværtimod pinligt brug for, at nogen lægger den helhedsplan på bordet, der skal genrejse den danske økonomi. Ikke en blå plan. Ikke en rød plan, men en plan for hele Danmark. Vi har ikke brug for en drille-opposition, der surt tager stilling fra sag til sag. Vi har ikke brug for en opposition, der er en del af problemet. Vi har brug for en opposition, der bringer løsningen. Hele løsningen”.

Danmark har desværre end rilleopposition og en drilleregering. Kortene er spillet sådan,a t det var uundgåeligt for skatteministeren at nedsætte en undersøgelseskommission. Den kan nu få lov til at være genstand for gætterier og gisninger og fylde pressen med skandaleberetninger og dermed effektivt skygge for landets egentlige behov: at der laves noget gedigent krisepolitik.

Hvor langt fremad kommer vi ad den vej?

Hvad nu Troels Lund Poulsen- burde du ikke som et mandfolk bruge din hjemmeside og besvare de relevante spørgsmål i stedet for, at du bare glæder dig til en undersøgelseskommission. Intet – jeg understreger: intet – hindrer dig i at gå på banen og fortælle din historie. Hvorfor så tøve? Jeg er enig med den tidlgere formand for Skatterådet, Lida Hulgaard, når hun siger, at det her kan ikke bære en dyr kommission. Du, Troels, kan hindre spild af tid og penge. Vil du?

Læs også:  Hvor er Lars? 

Fakta:

Redegørelse (1) fra Peter Loft

Redegørelse fra Erling Andersen

Supplerende redegørelse (2) fra Peter Loft

Hvad er en undersøgelseskommission?
Lov om undersøgelseskommissioner

Asger Aamund, Berlingske 2. december 2011: Koldstart

Scroll til toppen