Iskiosk og havnemiljø – spørgsmål til Roskilde kommune

SMAG OG BEHAG er forskellig. Jeg er enig med de der mener, at den nye iskiosk på havnen i Roskilde ikke er køn. Og betyder det så noget? Det vil jeg gerne knytte et par ord til og jeg vil gerne spørge Roskilde kommune, om det røde jernishus indvarsler en bevidst tivolisering af havneområdet?

Det røde jernishus

PLUDSELIG STOD DEN DER. En ny iskiosk. På det ledige byggefelt ved Vandrehjemmet på havnen. Kommunen sendte planen om en iskiosk i høring. Jeg og andre reagerede imod det. Men tilladelsen blev givet. Og – uden høring af nogen – stod der pludselig en stor rød metalbygning. Der er gjort en del ud af den og den kan være smuk, hvis den er placeret i de rette omgivelser. Det er den bare ikke.

MUSEUMSØEN ER TEGNET AF arkitekt maa Henrik Terkelsen på baggrund af en vundet
projektkonkurrence. Bygningerne er opført i 1997 som en særlig afdeling af Vikingeskibsmuseet; et arbejdende museum kaldet Museumsøen. Bygningerne er i varierende størrelse og højde, men de har alle en ensidig taghældning, hvilket får bebyggelsen til at fremstå som en helhed. Den bærende konstruktion er limtræsrammer/ limtræsgaljer. Rammerne er synlige for at understrege rummenes udstrækning og form. Mellem rammerne er der monteret beklædt med cedertræ, og indvendigt med birkefinérplader. Den udvendige beklædning skifter mellem lodrette og vandrette brædder, der skal markere de forskellige bygningsstørrelser i forhold til hinanden.

HAVNEKIOSKEN, som har været på havnen i årevis, har ved byggeriet taget hensyn til et omgivende miljø.

PARADIS-ISHUSET ER RØDT og markedsføres som “det røde ishus på havnen”. Ingen kan overse det og det er da fikst for Paradis-is. Det skæmmer bare området og jeg undrer mig over, at kommunen – som er nok så nøjeregnende med selv det mindste skilt i byen – bare accepterer det.

JEG GÆTTER PÅ, at Paradis-is har søgt og fået lov. Derfor er der naturligvis et hensyn at tage hertil. Hensynet bør dog vejes op mod den samlede idé med Roskilde Havn og det arkitektoniske udtryk, der er ønsket på stedet.

DERFOR VIL JEG GERNE SPØRGE Roskilde kommune, om der med tilladelsen til det røde jernhus er åbnet for at havnen trin for trin kan omdannes til et lokalt tivoli? Jeg håber ikke det forholder sig sådan. Havnen er aldrig gjort færdig og området kan ikke konkurrere med de fleste andre danske havnebyer. Byen burde gøre en indsats for at f havnen gjort færdig – men uden at opgive den grundlæggende arkitektoniske idé med området.

(Indlægget sendt til Roskilde kommune, Roskilde Avis og Dagbladet)

Scroll til toppen