Hvorfor siger bønner os ikke en bønne?

ER VI BANGE FOR BØNNER? Gider vi dem ikke eller har vi bare glemt dem? I mange, mange, mange år har jeg ikke beskæftiget mig med bønner. Jeg har fundet ud af, at der i mange bønner er et klogt realindhold.

FØRSTE GANG jeg lagde mærke til bønnen var i Roskilde Domkirke, der holdt Natkirke den 10. december 2004. Jeg tog et stykke tilfældigt papir med en bøn. Teksten lød:

Herre, giv mig styrke
Til at være den, jeg er,
Giv mig glæde og kærlighed
Og mod til at gøre det rigtige.

DE KALDTE DEN en take awaybøn. Det synes jeg er et flot ord. Siden har jeg læst mange bønner. Nogle gange forstår jeg dem ikke, andre gange er de pakket ind i ord, som for mig virker alt for højtidelige eller måske selv-højtidelige.

MANGE BØNNER er kloge ord. De fleste refererer direkte til Gud og det skræmmer eller forskrækker muligvis mange. Til dem vil jeg sige: prøv at læse bønnerne uden denne henvisning og lyt til realindholdet. Så virker det som en peptalk. Eksempel:

Min Herre og Gud!
Tænd lys, dér hvor mørket råder
hvor had og bitterhed ta’r glæden,
hvor livet gør ondt og alt er kaos.
Et håndtryk, et smil, lyser op og gi’r varme.
Herre! Vær med os på vejen ud i dit evige lys.
Amen.

Helena Hauge, Roskilde Domkirke, Natkirkens “take away bøn”

Lad mig aldrig tvivle på din magt
Almægtige Gud!
Tak for livet, du har givet os, og for den jord, som er vort hjem.
Tak for den plads, som jeg har fået i livet,
tak for min familie, for dem jeg kender og holder af.
Hjælp mig til at leve ansvarligt,
så jeg ikke gribes af grådighed,
men lever sådan at der bliver plads til andre.
Herre, lad mig aldrig tvivle på, at du har magten,
også når det ikke ser sådan ud.
Giv mig tålmodighed og frimodighed, i dag og alle dage.
Knud Sørensen

Herre, send lys ind i mit hjerte

Min krop er så anspændt som en kattekrop når den lurer på sit bytte. Herre, hjælp min krop til at slappe af. Mine tanker flyver hid og did som grenene på piletræet, når blæsten får tag i dem. Herre, lad mine tanker falde til ro. Min sjæl er tung som tørv, som netop er gravet op fra en mose. Herre, gør mig lettere i sjælen. Mit hjerte er mørkt som muld, gennemvædet af vinterregnen. Herre, send lys ind i mit hjerte.

Ukendt forfatter Dagens bøn (7. august 2011)

JEG KAN GENKENDE MEGET FRA mit eget liv. Fra verden. Og henter energi deri. Hvordan har du det med det.

Advarsel: dagens bøn (fat mod)

Jesus-remoulade (kan/vil du bede en bøn)?

Herre gør mig glad, eller jeg bliver skidesur. Nu!

Scroll til toppen