Tre x Kristeligt Dagblad, en pizza, eller et besøg i Roskilde Domkirke?

Tre x Kristeligt Dagblad, en pizza, eller et besøg i Roskilde Domkirke?

Det er for flere måneder siden besluttet, at der skal betales entre af turister, der besøger Roskilde Domkirke. Det har affødt debat og der har været både fortalere og imodtalere. I dag bringer Kristeligt Dagblad en stort opsat artikel, hvor såvel forsideomtalen som overskriften giver et ganske misvisende billede.

Tre x Kristeligt Dagblad, en pizza, eller et besøg i Domkirken?

Kristeligt Dagblad skriver på forsiden, at ”medlemmerne af Roskilde Domkirkes menighed nu skal betale for at besøge deres egen kirke”. Fejlen gentages stort opsat på side 4. Her omtales det – korrekt – at kirkerummet og Sankt Andreas Kapel kan besøges uden betaling. Hvordan kan det forenes med de førnævnte overskrifter? Det er vist umuligt.

Det fortælles, at bisættelser er henvist til nogle få timer på visse ugedage. Oplysningen er faktuelt forkert. Avisen har ikke undersøgt det.

Biskop Peter Fischer-Møller


Det hedder videre,at biskop Peter Fischer-Møller helst så, at der var gratis adgang, fordi man kan frygte, at prisstigningen vil holde folk tilbage fra at besøge kirken.

Nu er der intet i denne verden, der er gratis. Heller ikke driften af en stor domkirke. Jeg kender ikke mange kirker i Danmark, der har Domkirkens åbningstid. Og det koster penge at holde åbent. Jeg synes man med rette kan spørge: hvorfor skal Folkekirkens medlemmer betale for at en turist fra Vordingborg eller Vilnius skal se Domkirken? Hvis det er gratis for turisten fra Vilnius, så skal folkekirkemedlemmet indstille sig på, at noget af kirkeskatten bliver en del af Danmarks Turistråds budget. Er det mon det, Kristeligt Dagblad og biskop Fischer-Møller ønsker sig?

Skt Andreas Kapel - ikke helt billigt at nyindrette, men smukt. Kan beses uden betaling.

Det er bekymrende, at såvel avis som biskop kan udtale sig som om turistafgiften forhindrer menigheden i at gå i kirke. Jeg har da selv haft fornøjelsen af – helt uden at betale – at høre biskoppens glimrende prædikener i Roskilde Domkirke. Jeg betaler heller ikke, når jeg er til froprædiken, til Højmesse, til eftermiddagsgudstjeneste eller i natkirke. Og jeg har det rigtig fint med at turister fra hele verden for kun 60 kroner kan se denne unikke kirke og at det dermed også bliver muligt at samle penge til fortsat super vedligeholdelse og opbygning af et moderne formidlingscenter. Hvor meget får vi ellers for 60 kroner? En pizza eller tre numre af Kristeligt Dagblad.

Artklen i Kristeligt Dagblad kan læses her:
http://tinyurl.com/6yh7k5p

Scroll til toppen