Denne liste kan spare dig for meget (tyveri i udlandet)

Denne liste kan spare dig for meget (tyveri i udlandet)

Undgå tyveri i udlandet.

BELÆRT AF FERIETYVERI (læs evt. her: Vi stod i badetøj uden kontanter og langt væk hjemmefra (gode råd om at undgå tyveri i udlandet)) har jeg lavet dette notat, som måske kan være en hjælp for andre. Der er gode råd om tyverier og jeg vil meget gerne have kommentarer med flere gode råd (så vil jeg løbende opdatere listen).

Udngå tyveri i udlandet

MIT RÅD ER: forbered dig på at stå uden kort, kontanter og mobil. Hvad gør du så? Min kone og jeg prøvede det – kun iført badetøj og med 60 cent på lommen. Det kan ikke tilrådes.

LÆG IKKE ALLE ÆG I SAMME KURV. Du skal forestille dig, at du udsættes for tyveri. Det er vigtigt, at du efterfølgende ikke står ligeså meget på bar bund, som vi oplevede. Vi havde lagt alle æg i en kurv: kontanter, kreditkort, pas, kørekort, sygesikringskort og mobiltelefoner.

GØR IKKE SOM VI GJORDE. Skil tingene ad. Sørg for, at der i det mindste på dit hotel er et ”overlevelseskit” og at du, hvis ”overlevelseskittet” forsvinder, så har et tilsvarende ”mobilt overlevelseskit”.

Udngå tyveri i udlandet

I UDLANDET er du lost, hvis du ikke har officiel billedlegitimation. Da hverken visa, kreditkort eller sygesikringsbevis har foto, er det ret svært, hvis passet forsvinder. Pas derfor godt på dit pas. Gem det sikkert og medbring kopier (gerne farve) i stedet.

DET ER OGSÅ VIGTIGT, at du har en liste med de vigtigste informationer om din familie, pas, banknumre osv, som du kan bruge, hvis din mobiltelefon bliver stjålet eller går tabt. Vi ahr jo efterhåndne alt på mobilen og derfor er vi tinge stillet, hvis den forsvinder. Tag en udskrift på papir eller lav et sammenkog.

MIN HUSKELISTE ser foreløbig sådan ud:

1. Pas
2. Kopier af pas
3. Ekstra pasfotos
4. Kørekort
5. Kopi af kørekort
6. Kontaktliste på papir med de nødvendigste telefonnumre (spærringstelefon kreditkort – visa – telefon – Udenrigsministeriet – ambassaden i rejselandet – familiemedlemmer – CPR-numre på hele familien – pasnummer – flyselskabet – billetnumre – navn og telefonnumre på personer vi kender på rejsedestinationen)
7. Forsikringsoversigt med telefonnumre
8. Tjek, at der er forsikringsdækning passer til rejsen for alle deltsagere
9. Kort med info om eget og familiens navn og numre på destinationssproget (i tilfælde af ulykke)
10. Sygesikringskort (gult og blåt) med kopier
11. Ad hoc kontaktliste
12. Visitkort
13. Originale billetter og kopi adskilt
14. Mobiltelefoners IMEI-numre (står ved simkortet – men savnes, hvis den er væk)

Udngå tyveri i udlandet

GMAILARKIV ER VIGTIGT. På en mail, der er tilgængelig overalt (f.eks. gmail.com) opbevares scannede kopier af lister, pas osv (se listen ovenfor), så dette altid kan rekonstrueres let ved hjælp af en offentlig tilgængelig computer).

UNDGÅ TYVERI

• Intet synligt
• Skjul værdifulde ting
• Låst bagagerum
• Ikke begge personers udstyr samme sted

KREDITKORT. Hvis dit kreditkort bliver stjålet, må du omgående ringe til din bank, og måske få kreditkort selskabet til at blokere dit stjålne kort straks. Det er en god idé at have flere forskellige kort og ikke opbevare dem samlet. Det er muligt at spærre de forsvundne kort, men ikke dem, du har i behold.

STJÅLET PAS. Hvis du får stjålet dit pas skal du kontakte nærmeste danske konsulat eller ambassade. Her kan du få udstedt et midlertidigt pas (pris: 225 kr.) Et midlertidigt kørekort koster 45 – 385 kr. afhængig af type. Konsulatet/ambassaden kan også hjælpe dig med at få overført penge hjemmefra, men det koster et gebyr på 450 kr.

DU KAN RINGE TIL UDENRIGSMINISTERIET på tlf. +45 33 92 00 00 eller klikke ind på
http://tinyurl.com/3q5ggov

FORSIKRING. Har du indboforsikring, er du i tilfælde af tyveri dækket på samme måde når du rejser, som hvis du var hjemme. Den dækker også ved rejser i indtil 3 måneder overalt i verden. Og den vil typisk dække på samme måde, som hvis skaden var opstået i Danmark.

DET BETYDER, at den dækker, hvis du fx får stjålet dine ejendele ved indbrud, synligt tyveri, røveri eller tyveri fra bil m.m. Indbrud i ferieboligen/hotelværelset er dækket, hvis der er synlige tegn på, at der er brugt vold for at komme ind i boligen/værelset. Synligt tyveri af dine ejendele er dækket, hvis du eller andre ser tyveriet ske, og der bliver råbt op – gjort anskrig.

RØVERI ER DÆKKET, hvor du bliver truet med vold, eller er udsat for vold i forbindelse med tyveriet

TYVERI FRA STJÅLET BIL, campingvogn eller telt bliver dækket efter de regler, der fremgår af din forsikring. Der skal fx være tegn på voldeligt opbrud. Ved tyveri fra bil, campingvogn eller telt vil du ikke få erstatning for penge og smykker. Og ved tyveri af særlige indbogenstande som kamera, computer, iPod, vin og spiritus fra bilen er der kun dækning, hvis det har været anbragt i et “fra bilens kabine adskilt og aflåst bagagerum.”

AL TYVERI skal så vidt muligt anmeldes til det lokale politi, før du rejser hjem. Husk en kvittering. Er det umuligt at nå at politianmelde, så anmeld til anden myndighedsperson, rejseleder eller hotelejer. Men husk kvittering på anmeldelsen.

HAR DU IKKE INDBOFORSIKRING, kan du være dækket på en rejseforsikring. Har du både indbo- og rejseforsikring kan du kun få erstatning fra et af de to forsikringsselskaber. Men du bestemmer selv, hvilket forsikringsselskab du vil bruge. Her kan det fx være af stor betydning, om der er selvrisiko på forsikringen, ligesom det i nogle tilfælde også har betydning, om du kan få erstatningen udbetalt på feriestedet. Det sidste kan du som udgangspunkt aldrig på din indboforsikring.

(kilde. forsikringsogpension.dk – publiceret/Opdateret 18-08-2010)

NB: For en stationcar gælder andre regler, fordi der ikke er et egentligt bagagerum. Derfor er det med sådan en biltype nødvendigt med yderligere forsikring – hvis man da ikke blot lader være med at efterlade værdier i bilen. Det samme gælder biler, hvor der er adgang til bagagerummet fra kabinen.

UNDGÅ TYVERI PÅ FERIEN.

Undersøg destinationen før afrejse. Guidebøger giver en god idé om, hvor og hvornår du skal være ekstra opmærksom på fx tricktyve og lommetyve. Følg rådene.

Lad dyre ure og smykker blive hjemme. De tiltrækker tyvenes opmærksomhed, lige som en eksklusiv skuldertaske også signalerer værdifuldt indhold.

Pas ekstra godt på taske og værdier i store menneskemængder og ved turistattraktioner. Et mavebælte under tøjet til kontanter kan være en god idé.

Dine lommepenge er sikrest i banken. Hæv penge løbende og fordel kreditkort mellem jer, hvis I rejser flere sammen. Husk nummer til spærring af kort.

Professionelle tyve er lynhurtige. Læg taskens rem om et ben eller et bordben, når du spiser ude, og gå i vandet på skift, når I har værdier med på stranden.

TRYGS APP. Tryg har udviklet en mobil app til rejsende med iPhone og Android-mobiler, og man behøver ikke være kunde i Tryg for at få glæde af den. App’en indeholder vejledning til korrekt håndtering af fx tyveri, mistet bagage, sygdom, biluheld og kan også vise vej til nærmeste ambassade eller politi. Den kan hentes i iTunes (Tryg på rejse), gratis. På nuvræende tidspunkt har jeg ikk selv prøvet den – min mobil er stjålet 😉

Udngå tyveri i udlandet

HVIS DU BLIVER BESTJÅLET, husker app’en vigtige oplysninger såsom familiens pasnumre, forsikringsbeviser, kørekort, kreditkortnumre samt hjælp til spærring af kreditkort. Alle informationer er krypterede og beskyttet af password. Endelig kan rejsende med app’en tilmelde sig sms-varsling om strejker, smittefare og ekstremt vejr, der kan påvirke ferien. Læs mere om app’en her.

SMS-VARSEL TIL ALLE. Rejseglade med en almindelig mobiltelefon kan frem til 1. oktober 2011 prøve Trygs sms-varslingen gratis. Ved at sende en sms med teksten “Rejse” til 1272, modtager DU automatisk sms-varsler om det land, man rejser i. Tjenesten dækker dog ikke rejser i Danmark, Norge og Sverige. Du har nu mulighed for at modtage sms-beskeder om hændelser, som kan få betydning for din sikkerhed, når du er ude at rejse. Vores sms-service er uden beregning, hvis du har din rejseforsikring i Tryg. Har du ikke en, er du velkommen til at prøve servicen frem til 1. oktober 2011.

Du får besked om:

Strejker – fx i lufthavne eller i den lokale kollektive trafik
Smittefare – fx fra fødevarer eller epidemier
Dårligt vejr – fx stormvarsler eller naturkatastrofer
Terror eller krigshandlinger
Beskederne leveres af det norske selskab AidCom.

Tryg.dk

DET RØDE KORT som mobilapplikation. Er du ejer af en iPhone eller Android mobiltelefon, kan du gratis downloade en applikation, som giver dig adgang til SOS assistance i udlandet i henhold til det Røde Kort’s dækning. Husk at udfylde dine brugeroplysninger og køretøjsoplysninger inden afrejse.

Tryk her for Det Røde Kort

DIN iPHONE kan du (kun model 4 og opefter) med MobileMe.com . Her er et link til at sikre din iPhone. Jeg mangler min egen lige nu, men vil senere opdatere med erfaringer – tryk her

I ALLE TILFÆLDE er det en god idé at sikre dig, at du har kode på din iPhone. Kendere har fortalt mig, at hvis en iPhone har kode og den forsøges brudt op (det kaldes jailbreaket), så slettes indholdet. Jeg ved ikke om det er korrekt, men en kode kan i alle tilfælde forsinke misbrug af telefonen. Hvordan det er for andre telefoner, det ved jeg ikke – men tjek det selv.

Har du gode tips eller kommentarer – skriv gerne nedenfor. Vi skal undgå tyveri i udlandet. Tak.

HER FØLGER GODE RÅD MODTAGET SOM KOMMENTARER

Fra Ulla:
På en mail, der er tilgængelig overalt (f.eks. gmail.com) opbevares scannede kopier af lister, pas osv (se listen ovenfor), så dette altid kan rekonstrueres let ved hjælp af en offentlig tilgængelig computer).

Fra Svend:
Når jeg rejser har jeg et sæt kopier af mine dokumenter (pas, kreditkortinfo) i hver kuffert eller taske jeg har med. Der skal ske utroligt meget før ALT forsvinder på en gang. Hvis man er lidt smart kan man koge det ned på en A4 side…
Og til ferien har jeg en “stenalder-mobiltelefon” med der kun kan bruges til at telefonere og sende sms. Den kan tage ture på stranden og batteriet varer evigt sammenlignet med min smartphone.

Scroll til toppen