Den 8. vane – Stephen Covey og sund fornuft

Den 8. vane – Stephen Covey og sund fornuft

For mange år siden – i 1989 – udgav Stephen Covey bogen 7 gode vaner. Jeg (og i dag samlet flere end 20 millioner har gjort det samme) købte den og læste den efter lidt tilløb. Jeg deltog i et kursus om de 7 gode vaner og havde fornøjelsen af at opleve Stephen Covey holde foredrag i Danmark. Jeg gik rundt og troede, at jeg havde styr på vanerne, men så faldt jeg over en podcast med Covey (om vane 5 – søg først at forstå og så at blive forstået) og da jeg lyttede til den gik det op for mig, at jeg slet ikke havde forstået vanerne. Så nu er jeg i gang igen.

7 gode vanerStuderer Stephen Coveys 7 gode vaner og har lige taget en afstikker til hans (mindre kendte, men gode) bog Den 8. vane. Heri beskriver han hvordan vi kan udvikle vores fire forskellige intelligenser (og han bemærker, at hvis du mener det da bare er almindelig sund fornuft,”så husk, at sund fornuft ikke er almindelig praksis”):

Studerer Stephen Coveys 7 gode vaner og har lige taget en afstikker til hans (mindre kendte, men gode) bog Den 8. vane. Heri beskriver han hvordan vi kan udvikle vores fire forskellige intelligenser (og han bemærker, at hvis du mener det da bare er almindelig sund fornuft,”så husk, at sund fornuft ikke er almindelig praksis”):

A. Udvikling af den fysiske intelligens:

1. Sunde spisevaner

2. Vedvarende afbalanceret motion.

3. Passende søvn, hvile, stress-styring og forebyggende tankegang.

B. Udvikling af den mentale intelligens:

1. Livslang, systematisk, disciplineret uddannelse og læring.

2. Kultivering af selverkendelsen (at antage noget uden forbehold)

3. At lære ved at lære andre og ved at gøre ting.

C. Udvikling af den følelsesmæssige intelligens (brug de 7 gode vaner):

1. Selverkendelse. (Vane 1) Vær proaktiv.

2. Personlig motivation. (Vane 2) Begynd med slutningen.

3. Selvstyring. (Vane 3) Gør det vigtigste først og (Vane 7) slib saven.

4. Indlevelsesevne. (Vane 5) Søg først at forstå, derefter at blive forstået.

5. Sociale færdigheder. (Vane 4) Tænk vind-vind. (Vane 5 Søg først at forstå, derefter at blive forstået. (Vane 6) Skab synergi.

D. Udvikling af den åndelige intelligens:

1. Integritet. At være tro mod dine vigtigste værdier og samvittigheden.

2. Mening. En fornemmelse for at kunne gøre en forskel for mennesker og sager.

3. Stemme. At afpasse dit arbejde efter dit unikke kald og dine gaver.

Det minder mig om mottoet eller pay offen for Danmarks Lærerforening, hvor jeg arbejdede som jurastuderende: Livslang læring – vi lærer for livet. Det er godt – den dosmerseddel Covey har stillet op er ikke for barberlærlinge.

Det minder mig om mottoet eller pay offen for Danmarks Lærerforening, hvor jeg arbejdede som jurastuderende: Livslang læring – vi lærer for livet. Det er godt – den dosmerseddel Covey har stillet op er ikke for barberlærlinge. u kan på links herunder se et par artikler mere og du kan finde vejen til Coveys afdeling i Danmark, hvor Janick Petersen står i spidsen for det nordiske marked for Coveys læring og videndeling. God fornøjelse.

Virkeligheden findes ikke – om Coveys tanker

Drop konflikten – tag den 3. vej

Tjek Franklin Covey Danmark her

 

Scroll til toppen