En hyldest til hjemstavnen

En hyldest til hjemstavnen

Tak til forfatteren og kunsthistorikeren Hans Edvard Nørregård-Nielsen. Han har netop sagt, at man har »nedgjort det begreb, der hedder hjemstavnsfornemmelse«. Herom skriver Berlingskes leder i dag bl.a.: En præcis iagttagelse. Vi taler let nedladende om Udkantsdanmark. Det er et forvrøvlet udtryk i et land, der er fire-fem timers kørsel fra kyst til kyst. Men i en globaliseret verden, hvor mobiltelefoner og lavprisfly forener mennesker verden over, kan man dårligt tale om udkanter. Derimod er det væsentligt at fastholde, at vi alle har en rod og et udgangspunkt – en hjemstavn. Det ene modsiger ikke det andet. Men i en verden, hvor både historieløsheden og rodløsheden breder sig, har vi brug for en tråd til historien, til landskaberne, til de steder, hvor vi voksede op, eller slægten fik sit udgangspunkt. Nogle forlader barndommen og ser sig aldrig tilbage. Men de færreste kan leve et liv uden for erindringen eller uden for sin egen historie. I disse påskedage, hvor mange af os skal »hjem« for at besøge familie og gamle venner, er Hans Edvard Nørregård-Nielsens fortælling både enkel og vigtig: Vi kommer alle et sted fra, vi har brug for at kende os selv og vi har brug for at kunne tage fortiden med os ind i fremtiden”.

Fotograf Kirsten Kelin og Hans Edvard Nørregaard-Nilsen

Ganske rigtigt. Danmark er et lille land, hvor der er plads til alle. Der er ”udkanter”, men de bør ikke samles i et nedladende udtryk – ”udkants-Danmark” – som er udtryk for, at vi ikke vil vedkende os alle dele af landet. Der er forskel på områderne i Danmark, men vi vil ikke undvære nogen del af vores land.

Læsernes Bogpris 2012 til en glad Hans Edvard Nørregaard-Nielsen

Derfor er det dejligt at Berlingske har valgt overskriften ”en hyldest til hjemstavnen” til dagens leder og det er fantastisk, at vi har en Hans Edvard Nørregaard-Nielsen, der med gudsbenådet pen beskriver det, der var og det, der skalkomme. Køb bogværket – det er en oplevelse bare at røre ved det, se på det og en tillægsgevinst at læse det. Og lad os så samles om at være glade for vores land – hele Danmark.

Scroll til toppen