Klodset kaospilot på Kina-rejse kludrer i Det Kongelige Teater

Klodset kaospilot på Kina-rejse kludrer i Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teaters bestyrelse er fyret på en historisk klodset måde. Først fik de at vide, at de skulle fortsætte, men så måtte departementschefen her i december ringe rundt til bestyrelsesmedlemmerne og meddele, at de ikke ville blive genbeskikket ved månedens udgang. Uden nogen form for forklaring. Det har ministeren ret til, men det er sket på den mest kluntede måde tænkes kan. På den måde passer det jo fint i regeringens ”stil”, men det er ikke tilfredsstillende, at man eksperimenterer så uprofessionelt.

Hvem er så afløsere? Søger du på teatrets hjemmeside kan du læse denne overraskende melding: ”Det Kongelige Teaters bestyrelse fra og med 2012 er endnu ikke udpeget. Bestyrelsen bestod frem til 31/12-2011 af:

Formand:Lars Pallesen: Rektor for Danmarks Tekniske Universitet
Ellen Horn, Teaterchef for Riksteatret i Oslo
Uffe Ellemann Jensen, Fhv. udenrigsminister
Claes Kastholm Hansen, Forfatter
Jens Otto Paludan, Fhv. direktør
Christina Wilson, Galleriejer
Gert Henning-Jensen, Operasanger (medarbejderrepræsentant)
Per Thorstein Lindberg Mortensen, Rekvisitør (medarbejderrepræsentant)”.
Hvis du vil læse mere, henvises med link til Kulturministeriets hjemmeside, hvor linket dog ender blindt (faktisk på overskrift om kæmpe skelletter, undersøiske sokker og en liste over 2011’s bedste arkæologiske fund).

Hvorfor skal bestyrelsen fyres? Intet svar, da ministeren er i Kina (hvor ministeren i øvrigt overrasker ved at nægte at møde systemkritikeren Ai Weiwei). Hvor professionelt er det? Hvis bestyrelsen fyres af reelle og ikke politiske grunde – hvorfor fortæller han det så ikke? Og hvorfor er afløserne ikke klar? Folk, der ifølge Elbæk kan gøre det bedre – et godt gammelt ord advarer mod at smide barnet ud med badevandet…

Nu er det jo desværre ingen nyhed, at dansk politik er småtskåren og i vidt omfang uvederhæftig. Det, der overrasker mig her er, at det er Uffe Elbæk, der laver dette stunt. Elbæk er tidligere leder af Kaospiloterne, som jeg altid har haft den største respekt for. Jeg har aldrig nogensinde troet, at ”Kaos” i navnet ”Kaospiloterne” skulle forstås på denne måde. Og det tror jeg heller ikke på i dag. Hvad er så forklaringen? Aner det ikke, men jeg er spændt på at få den forklaring. Som det fremstår nu, er det en skamplet på den ny kulturministers korte karriere i kulturministerstolen.

Det er fristende at henvise kulturministeren til nogle gode råd, der er lagt på ministeriets hjemmeside under den nu afsatte bestyrelse:

Vi har de senere år set eksempler på, at utilstrækkelig eller dårlig ledelse af kulturinstitutioner har fået betydelige konsekvenser både for institutionerne, deres ledelser og for den tillid og respekt, som kulturinstitutioner og -projekter generelt nyder i samfundet.

Samfundet har helt legitime forventninger til god ledelse, der ligger ud over den kunstneriske nødvendighed og kulturelle forpligtelse. Det er udvalgets opfattelse, at det netop er i samspillet mellem disse hensyn, at institutionerne bedst kan udfolde deres virke.

Temaer. God ledelse.


Årsberetning Det Kongelige Teater 2010

Scroll til toppen