Oslo: Fænomenet Breivik. Han er idiot – glem hans falske ideologi. Det er selviscenesættelse fra en syg mand.

KENDER DU FORNEMMELSEN: du har en mening om et eller andet. Og du søger at udtrykke den. Du føler dig ikke forstået. Tager jeg fejl? Og så ser du pludselig en anden, der let og elegant udtrykker det, du selv har tænkt – men ikke evnet at udtrykke så klart?

PRÆCIS SÅDAN HAVDE JEG DET i morges. Sad og læste gemte avisudklip (det jeg gerne vil læse, men ikke lige når – det gemmer jeg til senere). JP, Berlingske, Roskilde Avis, Politiken og Kristeligt Dagblad. Når frem til en artikel af sognepræst Anders Blichfeldt, Holeby. Om Oslo. Om ”Fænomenet Breivik”. Videre ”Sagens kerne er ikke ideologisk. Interessant – netop hvad jeg selv mener og har søgt at udtrykke. Fantastisk indlæg, som giver plads til det hele, men alligevel har en klar holdning, som jeg deler: Denne sag handler ikke om en højreekstremistisk galning. Den handler om en forsømt og syg galning. Den handler om et menneske, der er sygt, men klar nok til at tilrettelægge et opmærksomhedstogt, som skal sikre ham den opmærksomhed, han aldrig fik. Og ikke om, hvorvidt han er højrekstremist (eller venstreekstremist). Pointen er, at der findes tosser. Skuffede, syge mennesker, overalt. I dag er det muligt at iscenesætte sin egen skuffelse på en hyggelig dramatisk måde. Det kan vi desværre ikke hindre. Vi kan derimod lade være med at købe tossens selviscenesættelse på toppen af hans myrderier. Det er vel nok en refleksion værd?

PERSPEKTIVERNE ER IKKE RARE. Vi lever i en verden, hvor den skuffede tosse kan vælge og vrage. Hvor det intelligente, men skuffede menneske virkelig kan vælge at tage verden i pant. Det er vi ikke vant til. Vi kommer nok til at vænne os til det, men her i anno 2011 har vi levet i en glad og naiv tro på, at verden dybest set er fredelig. OG – SÅ ???

VERDEN I DAG ER IKKE FREDELIG og vi har oplevet uhyggelig dokumentation for det. Mennesker er døde og vil dø. Der er ikke grund til overraskelse. Vi bør nu kunne forudse, at galningene forsøger sig og at de vil forsøge sig igen. Der, hvor det ser ud til at gøre allermest ondt.

LAD OS HOLDE SAMMEN. Lad os give plads til hinanden. Breivik er et stakkels menneske, som har forvoldt død og ødelæggelse. Men at give ham medvind omkring hans højreekstremisme er – ud fra hvad vi faktuelt ved i dag – ikke oplagt. Så lad os droppe det. Lad os indse, at det er mere komplekst.

SOGNEPRÆST ANDERS BLICHFELDT skriver i dag i Kristeligt Dagblad: ”Jeg har gennem mange år haft sære læsevaner. Jeg har læst Unabomberens manifest, Valerie Solanas ditto, jeg har læst biografier om James Earl Ray, Lee Harvey Oswald, Charles Manson. Jeg har set en dramadokumentarisk film om John Wilkes Booth. Og nu følger jeg med i nyhedssagaen om Breivik.

DE HAR NOGET TIL FÆLLES alle til hobe, disse ”mørkets celebrities”. De er alle højt profilerede mordere. Og de erklærer alle, at de gjorde det i en højere sags tjeneste. Flere af dem har beredvilligt udtrykt sig offentligt om deres ”ideologier”, der viser sig at være en samling fikse idéer og monomane forestillinger.

OG HVER GANG kan jeg se, at ”i begyndelsen var hadet”. Det begynder med personlige krænkelser af overvældende grusomhed, ofte fra barndommen af. Det begynder med livsødelæggende skuffelser og uindfriede ambitioner. Det begynder med et vraget, marginaliseret individ. Nu har vi så en rebel, der mangler en sag. Og den finder han eller hun på markedet for populære synspunkter – racisme i Sydstaterne, syret hippie-apokalyptik, tidlig radikal storby-feminisme eller andet.

NU GÆLDER DET om at lægge en plan og skaffe sig våben, så vores fortabte sjæl fra den sociale ødemark kan gøre regnskabet op med menneskeheden og samfundet. Og det gør rebellen ved at angribe samfundets dyrebare og elskede figurer eller institutioner: præsidenten, filmens eller musikkens stjerner, regeringshovedkvarteret.

MEN FØRST skal vi lige blogge og skrive og bånde sange og efterlade diverse optegnelser, gerne kryptiske, med indbyggede urimeligheder, der kan få dem til at tage sig gådefulde ud. Vi skal lige posere for kameraet med skydevåben og lægge det på You-Tube eller sende det til pressen vel vidende, at i morgen, efter udåden, vil verden se og bemærke mig, ansigtet fra marginen. Ham den glemte, ham den foragtede, ham, ingen gad have med at gøre.

NU ER DET TID til handling. Bang bang, kan I høre mig nu? Og glad og tilfreds, endelig med fred i mit plagede sind, kan jeg lade mig transportere til fængslet i forventning om en kæmpe retssag, hvor jeg kan optræde og få endnu mere opmærksomhed. Oh, giv mig lov til at optræde i hjemmelavet teateruniform. Giv mig pen og papir til min forsvarstale …

MIN INDSIGT ER: ”any old song will do” for sådan en vred taber. Han vælger måske nok ud fra iboende sympatier, men islam eller sydstatsracisme eller nordisk kultur er ikke hans egentlige motiv. Det viser sig i de forskellige ”manifester” ved nærlæsning. Ingen af dem giver mening (ville en nationalsindet nordmand gøre sådan mod sit land? Ville én, der hader Arbeiderpartiet, booste dets popularitet, som Breivik har gjort? – bare til et eksempel).

DET STÅR ENDNU tilbage at afdække Breiviks personlige historie. Men jeg tør godt vove den påstand, at han næppe har oplevet sig selv accepteret og elsket for sin egen skyld. Og jeg påstår tillige, at hvis Breiviks sympatier havde ligget hos den yderligtgående venstrefløj, ville han stadig have begået sin terrorhandling.

HANS “MANIFEST” VILLE i så fald have bestået af 1500 sider revolutionær pseudofilosofi. Hans selvlavede uniform ville have været parti-sanagtig. Og de anklagende betragtninger om farlig retorik ville være kommet fra højre side af salen. Hvis Breivik havde været islamisk konvertit, ville hans manifest have bestået af korancitater og opfordringer til jihad. Og vi ville alle være engageret i en hed debat om islam, islamisme og Palæstinas skæbne, der nu har krævet menneskeliv i Norge.

OG VI VILLE tage fejl, som Sørine Gotfredsen tager fejl. Breiviks handling har i grunden intet med ”rationaler” om multikulturalisme at gøre. Lige så lidt som fodbold er kernen i fodboldhooliganisme”.

MORALE? Pressen, bloggerne og meningsmagerne er på vildveje. Breivik er bare udtryk for vores tids problemer. Han har designet et set up, som hele den vestlige verden ukritisk har købt. Med såkaldt professionelle, reelt mikrofonholdere, i spidsen. Overrasket? Nej. Skuffet? Ja.

Scroll til toppen