Børn, mærkevarer, verden og os, der har ansvaret lige nu

Børn, mærkevarer, verden og os, der har ansvaret lige nu

MARTIN LINDSTRØM UDGIVER NU BOGEN BRANDWASHED. Om hvordan forbrugerne – dig og mig – hjernevaskes. Martin er af Time Magazine kåret som et af verdens mest indflydelsesrige menensker.

Martin Lindstrøm kåret af Times Magazine som en af verdens mest indflydelsesrige personer

I BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN nr 29/2011 fortæller Martin, at børn kræver mærkevarer, når de begynder at tale. Børn i første klasse kan nævne 200 mærkenavne. De får i gennemsnit 70 stykker nyt legetøj og tilbehør om året. Når de er 10 år, har de i gennemsnit lagret 3-400 brands i hukommelsen. Meget markedsføring koncentreres om børn, fordi de så bliver forbrugere t helt, langt liv.

FORFATTEREN ønsker med bogen at skabe debat om etik i markedsføring. Det er et godt formål. Aktuelt i Danmark har vi set, at når politikerne taler om at forhøje afgifterne på tobak – for at fremme sundheden – så vil tobaksindustrien bare komme færre cigaretter i pakkerne, så prisen “ligner” den gamle. Jeg kan stille tobaksindustrien spørgsmålet: har I plads til etik? Svaret er vel nej, for var den der, ville produktionen af tobak holde op, tænker jeg. Samme spørgsmål kan stiles til mange andre brancher. Junkfoodproducenterne. Sukker i morgenmaden. Hævdede lave kalorietal som identisk med sunde produkter. Kemi i functional foods. Ulækre køkkener i lækre restauranter. Bevidst påvirkning på alle mulige måeder.

HAR VI ET VALG? Ja, vi kan stemme med fødderne og lade være med at købe. Om det er et realistisk valg ved jeg ikke. Det er i hvert fald godt, at en internationalt anerkendt markedsføringsgura nu rejser debatten.

 

 

 

Scroll til toppen