Når arven skal deles. Krig eller fred?

Når arven skal deles. Krig eller fred?

Arven. ”Vores mission må være, at vi skal gøre en forskel, så alle kan forlade denne jord, uden at pårørende bliver splittet. Vi må fortælle om muligheden for at afvæbne konflikter via dialog”. Fotos Kenn Thomasen.

Sådan skrev Poul Erik Bermann til mig efter et møde. Vi diskuterede døden og virkningen af den. “Når arven skal deles”. Vi har begge erfaringer med voldsomme eftervirkninger, når familier eller venner splittes efter et dødsfald. “Når arven skal deles”.

Poul Erik Bermann

Arven

Poul Erik Bermann, kunstner, debattør og foredragsholder

Kunstneren Poul Erik Bermann har efter mors død ændret sin livsopfattelse sammenfattet i ordene: ”Vi ved aldrig, hvornår livet slutter, og derfor besluttede jeg mig for, at oplevelsen ikke skulle gentages”. Det skete efter Poul Erik var på besøg hos familien i Nordjylland. Han havde et negativt møde med moderen. Dagen efter skulle han tilbage til Sjælland og kørte forbi forældrenes hus, men han stoppede ikke op for at få renset luften. Senere på dagen fik han meddelelse om, at moderen var død. Det ændrede hans tilgang og da hans far blev alvorligt syg, vidste han, at nu skulle de tale ud om livet. Det gjorde han og det blev en positiv oplevelse. I dag siger Poul Erik Bermann: ”At ændre fortiden er umuligt, men én ting fortryder jeg: at jeg ikke afsatte tid til at drikke kaffe med mine forældre den mandag formiddag for 27 år siden”. Poul Erik Bermann har sat sig for at skabe positivitet og glæde i familierne ved at vi anerkender hinanden for det vi gør og er. Dialog frem for debat. Aktiv lytning. Mens tid er Og et vigtigt emne her er, at vi skal kunne tale om og forholde os til døden. Poul Erik har samlet erfaring fra samtaler med mennesker i hele landet, han har holdt talrige foredrag og er omtalt i pressen, f.eks. i Dagbladet for og Kristeligt Dagblad og det hele er sammenfattet i hans bog Til døden os skiller.

Poul Erik Bermann har udvalgt sin egen kiste og urne og har malet begge dele. Se Dagbladets artikel her.

Allan Ohms

Arven

Allan Ohms, advokat(H), mediator, debattør og foredragsholder

Jeg er selv advokat og konfliktmægler og hjælper mange med at skrive testamente og jeg behandler større og mere komplekse dødsboer. Jeg er autoriseret bobestyrer ved skifteretten i Roskilde retskreds og retsmægler under Østre Landsret. Mit arbejde har givet mig et fantastisk indblik i det emne, som Poul Erik også har kastet sig over, bare fra en lidt anden vinkel. Fælles for ham og mig er, at vi er ivrige for at udbrede dialogen om døden og dens virkninger og vi drøftede på det omtalte møde, om vi kan gøre en større forskel ved at optræde sammen. Så det forsøger vi nu. Udfordringen er, at emnet ikke i sig selv er så tillokkende – mange er lidt berøringsangste – vi håber at gøre emnet mere tillokkende. Det er vigtigt.

På min side – advokatens oplevelser – kan jeg berette om mangt og meget, som kan sammenfattes i ordene: ”Du kender ikke de andre, før du har skiftet med dem”. Nogle oplever en positiv bekræftelse – det hele forløber fint og ordentligt – og andre kommer desværre til at opleve det modsatte. Nogle gange på en meget voldsom måde, som for altid splitter familierne. Det er tungt. Det er endnu tungere, når jeg tænker: det kunne være undgået ved rettidig omhu.

Hvorfor sker det, når arven skal deles? Som bobestyrer oplever jeg desværre, at splittelsen nogle gange kommer af et dårligt skrevet testamente. Det er i stigende grad gør-det-selv-testamenter, der hentes fra internettet og udfyldes uden forståelse for tingene. Det kan give helt groteske resultater. I andre tilfælde er det testamenter skrevet af advokater, tilsyneladende med venstre hånd, for der er fejl, både juridisk og kommunikationsmæssigt. Du kan se min liste over de ti mest udbredte fejl i testamenter på dette link.

Jeg modtog i 2017 Dreyers Fonds Hæderspris, blandt andet for mit arbejde med at udbrede kendskabet til juraen, hvilket for mig altid har været en vigtig del af mit arbejde som advokat.

Jeg besvarer hver lørdag spørgsmål fra læserne i Berlingske Business. Du kan her på linket se en oversigt over spørgsmål og svar, bl.a. om arv og testamente. Jeg brænder for at hjælpe mennesker med at løse konflikter og udngå retssager. Du kan læse om det her.

Hvordan gør du?

Et af de bedste midler til at undgå problemer, når arven skal deles er klarhed. Hvad ønsker du og hvorfor? Det kan kommunikeres på forskellig måde. Mens du lever, kan du italesætte dine ønsker og vaccinere mod uenighed. I et testamente kan du, hvis du udtrykker dig velovervejet og med omhu, forebygge uenighed. Jeg har holdt mere end tusind møder med testatorer og ligeså mange med arvinger i dødsboer. Jeg kan sige, at alt, alt for mange overser disse muligheder, mens tid er.

Tænk over det.

Kontakt om foredrag

Vi har begge stor erfaring i at holde indlæg om emnet og vi vil nu også forsøge at optræde sammen.

Poul Erik Bermann og jeg vil sammen med andre, der har denne interesse være med til at italesætte emnet. Hvis du har lyst til at høre mere om det, så er du velkommen til at kontakte os, se nedenfor.

Poul Erik Bermann peb@poulerikbermann.dk Tlf. 2026 4940 PoulErikBermann.dk    Om bogen

Allan Ohms ao@forumadvokater.dk Tlf 4638 0321  www.forumadvokater.dk 

www.forumorientering.dk

Læs mere:

ArvenBogen: Til døden os skiller

Det handler om kærlighed – Poul Erik Bermann i Kristeligt Dagblad

Oversigt over de ti mest udbredte fejl i testamenter

13 gode grunde til ikke at oprette testamente

Artikler om mediation – den moderne måde at løse konflikter

Pimp din kiste – så vild er kunstnerens egen kiste

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bogen Til døde os skiller af Poul Erik Bermann

https://www.forlagetbermann.dk/til-doeden-os-skiller/

Scroll til toppen